Egészség

Kezdd el már most a száraz novembert! 5 jó dolog, amire számíthatsz

Néhány éve divatba jött a „No Drink November”, azaz az alkoholmentes vagy száraz november. Sokan ilyenkor egyfajta erőpróbaként megpróbálnak 30 napon keresztül tartózkodni mindenféle szeszesital fogyasztásától, és a szervezetük ezért valószínűleg hálásabb is, mint hinnénk. Kipróbálnád? Szerintünk ki kéne!

A száraz november nem csak egy erőpróba, hanem felkészülés az ünnepi szezonra is, hiszen decemberben már egymást érik az évvégi céges bulik, aztán otthon is, karácsony este szinte lehetetlen nem inni a vacsora mellé, a szilvesztert pedig tényleg hihetetlen akareterővel lehetne csak végigcsinálni az éjféli pezsgős koccintás nélkül.

Jó ötlet tehát kicsit pihentetni a májat a nagy piaroham előtt, viszont azt is vegyük számításba, hogy borzasztóan nehéz egyik napról a másikra változtatni az alkoholfogyasztási szokásainkon, és nem bedobni a kosárba bevásárláskor azt a doboz sört a kenyér és a tej mellé – pláne csak azért, mert novembert mutat a naptár. Érdemes felkészülni kicsit, főleg lélekben, ha szeretnénk idén tényleg teljesen „szárazon” kibírni az év egyik legdeprimálóbb hónapját. Ebben sokat segíthet az, ha folyamatosan tudatosítjuk magunkban, milyen pozitív egészségügyi hatásokat figyelhetünk majd meg magunkon, ha (legalábbis egy időre) almalére cseréljük a hétvégi gin tonicot.

1. Ledobunk majd pár kilót

Egy pohár sör 150, egy pohár bor pedig 120 kilokalóriát tartalmaz, ráadásul ha iszunk, az az étvágyunkat is megnöveli. Az pedig csak hab a tortán, hogy egy-két pohár után az önkontrollt is könnyebben elveszítjük, és kevesebb bűntudattal mondunk nemet néhány szelet sütire egy egyébként kiadós hétvégi ebéd után. 

2. Jobb lesz a szex

Persze, egy vacsora közben elfogyasztott üveg bor kétségtelenül sokat tehet azért, hogy az este a hálószobában folytatódjon, de ezen a téren sem feledkezhetünk meg a káros hatásokról. A rendszeres alkoholfogyasztás férfiaknál merevedési problémákhoz, nőknél a vágy csökkenéséhez és hüvelyszárazsághoz vezethet. Maradjunk tehát inkább a vágyfokozó ételeknél és italoknál!

3. Pihentetőbb lesz az alvás

Tény, hogy az alkohol segíthet elaludni egy stresszes nap után, de sajnos magát a nyugodt pihenést már nem segíti – és nem csak azért, mert többször fel kell majd kelnünk pisilni az éjszaka közepén. Az alkohol hatására ugyanis csökken a gyors szemmozgásos alvás (az úgynevezett REM-fázis), ennek következtében pedig másnap úgy érezzük majd, hogy nem aludtuk ki magunkat rendesen.

4. Szebb lesz a bőröd

Már néhány teljesen józan nap után is megfigyelheted, hogy a bőröd szebb, hidratáltabb lesz. Ez azért történik, mert az alkohol vízhajtó hatású, ráadásul az úgynevezett antidiuretikus hormon termelődését is csökkenti, aminek pedig az a dolga, hogy segítsen fenntartani a szervezet vízmérleg-egyensúlyát. Azt pedig tudjuk, hogy minél kevesebb víz van a szervezetünkben, a bőrünk annál szárazabb. Az alkohol elhagyása segíthet abban is, hogy búcsút mondhassunk a korpásodásnak, az ekcémának és a rozáceának is.

5. Kevesebbet leszel beteg

Ősszel (és pláne most, a világjárvány idején) különösen fontos, hogy az immunrendszerünk a lehető legjobb állapotban legyen. Az alkoholizálás viszont roncsolja az immunsejteket, amik így nehezebben tudják felvenni a harcot a szervezetbe kerülő kórokozókkal szemben, ráadásul az éppen alkohollebontással foglalkozó testünknek arra is kevesebb ereje marad, hogy fontosabb feladatokkal, például egy betegség legyőzésével törődjön. Ezért ha ágynak esünk, a közhiedelemmel ellentétben nem kifejezetten ajánlott pálinkával kezelni a tüneteket!