A molyhos, lándzsás levelű, sűrű lombú naspolyafa a középkorban sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett, mint manapság. A földművesek úgy tartották, hogy nemcsak a szemmel verés, de a boszorkányok átka ellen is véd, ezért szinte minden tanyára ültettek egy naspolyafát, amely két-három centiméteres, negyven-ötven kilogrammnyi gyümölccsel hálálta meg a deres időt.
A naspolya híre és népszerűsége azonban addig csökkent, míg napjainkra méltatlanul elfeledett növénnyé vált a rendkívül szívós, betegségeknek is ellenálló tulajdonságai ellenére – gyümölcse pedig a különleges tulajdonságai mellett jótékony összetevőkben is bővelkedik.
Utóérő és öntermékeny
A különleges gyümölcs utóérő, vagyis fáról leszedve is megérik, valamint öntermékeny, azaz a saját virágporával is megtermékenyül, gyümölcs fejlődik november végére. Nincs szüksége arra, hogy a közelében virágport termő gyümölcsfa álljon. Viszont a naspolya szedésével érdemes megvárni az első fagyokat december környékén, hiszen a friss, november eleji naspolya húsa még kemény, íze pedig élvezhetetlen.
Ugyan novemberben is szüretelhető, de ebben az esetben decemberig száraz helyen (padláson, kamrában) kell hagyni utóérni. A naspolya lágy, édes, könnyen szétmálló, zamatos húsú, sokmagvú gyümölccsé válik december végére – ekkor kerül a piacokra is, miután a csipkebogyóhoz, kökényhez vagy a somhoz hasonlóan jól megcsípte a dér. Akkor a legfinomabb, amikor kicsit össze van szottyosodva, fonnyadva, avatatlan szemnek akár romlottnak is tűnhet.
Vitalizál, egészséget véd, támogatja az immunrendszert, erősíti a védekező rendszerünket.
A téli hónapok gyümölcse még az almánál is több C-vitamint tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B3- és B6 vitaminban, aminosavakban, antioxidánsokban, valamint ásványi anyagokban, úgy mint a vas, kalcium, magnézium, cink, foszfor, szelén, mangán és réz. A téli megfázások idején a naspolya valóságos betegségűzőként funkcionál; vérszegényeknek, vashiányosoknak pedig különösen ajánlott.
Segíti az emésztést, ajánlott hasmenés, székrekedés ellen is
A naspolya pektintartalma miatt pozitív hatással van az emésztőrendszerre, hiszen segíti a belek működését, könnyíti az elfogyasztott ételek emésztését. A pektin különleges védőréteget képez a nyálkahártyán, amely segíti a bélrendszeri problémákat. Egy közepes méretű, érett gyümölcs tartalma mindössze 25-47 kalória, és rostjai segítik, lassítják a szervezetbe jutott szénhidrátok felszívódását.
Gyulladáscsökkentő
A népi gyógyászat során a naspolyafa kérgének főzetével vérzést is csillapítottak, valamint rájöttek a gyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonságára is: leveléből és terméséből főzetet készítettek, amely hatásos volt a fog- és ínygyulladás, valamint a szájüreg- és torokgyulladás ellen is. A naspolya fogyasztása ajánlott az aranyér megelőzéséhez, a kialakult panaszok enyhítésére is.
Forrás: ITT és ITT.
Nyitókép: © Andrew Dunn, Wikipédia
(CC BY-SA 2.0)
Ajánljuk még: