A fagyos-meleg időszakok rövid váltakozása számos baktérium és vírus terjedésének is kifejezetten kedvez, ezért nem árt ebben az időszakban különösen is odafigyelni szervezetünk jelzéseire illetve a megfelelő óvintézkedésekre. Nem lehet a prevencióra elég nagy hangsúlyt fektetni, hiszen a legegyszerűbb abból a betegségből meggyógyulni, amit nem kapunk el! Közhely, de ilyenkor a szokásosnál is jobban érdemes odafigyelni a vitaminbevitelre, az immunrendszerünk jó karban tartására! Télvíz idején friss zöldségeket ugyan nem találunk a kertben, de itt az ideje a savanyított vagy fermentált finomságoknak, és most már a nyáridőn eltett befőttekhez, kompótokhoz is lelkiismeretfurdalás nélkül hozzányúlhatunk! Ezek fogyasztása mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hiába van hűvösebb, a szabad levegőn töltött időre szükségünk van, menjünk hát ki a szabadba, és mozogjunk, amennyit csak lehet!
Ha mégis levesz bennünket a lábunkról valami nyavalya, nem kell rögtön kétségbe esni, alapesetben szervezetünk megteszi helyettünk az óvintézkedéseket. Ilyen például a láz, amely a bennünk elszaporodott kórokozókat hivatott pusztítani, ezért az első időszakban nem célszerű lázcsillapítókkal csökkenteni a hőmérsékletünket, a hosszan tartó magas láz azonban erősen megterheli a szívet is, ezért bizonyos hőfok fölött, vagy tartós láz esetén indokolttá válhat valamilyen lázcsillapító használata.
Tüdő- és mellkasgondokra
A népi gyógyászat kincsestárában van néhány olyan praktika, melyek bár egyáltalán nem jóízűek, mégis rendkívül hatékonyan helyre tudják állítani immunrendszerünket. Elsőként említsük rögtön a vöröshagyma – erőspaprika – citrom hármasát, amely minden tüdő-mellkas érintettségű probléma esetén igencsak hatásos! Három fej vöröshagymát apróra kockázzunk fel, majd 6-8 centinyi csípőspaprikát is daraboljunk hozzá. Az egészre nyomjuk rá 2 citrom levét, majd a keveréket jól nyomkodjuk össze. Ha sikerült jó lucsogós állapotot elérni, fedjük le az edény és három óra hosszára tegyük hűvös helyre. Ezt követően a keverékből összegyűlt levet öntsük le, majd apró kortyokban, de egyszerre fogyasszuk el.
Amennyiben valamiért éppen nincsen otthon friss erőspaprikánk, akkor azt kisebb adag szárított erőspaprika őrleménnyel is helyettesíthetjük! A gyógyító lé elfogyasztását követően jól betakarózva pihenjünk, fogyasszunk forró teákat!
Megfázásra, gyulladásra
Megfázásos, tüdőgyulladásos időszakokban szintén klasszikus a méz – fokhagyma – citrom hármasa! Az egész gerezdekben hagyott, vagy fogyasztható méretűre vágott fokhagymát tegyük egy teásbögrébe, majd folyassunk rá annyi mézet, hogy ellepje. Ezt követően facsarjuk rá 2 citrom levét, és az egészet óvatosan nyomkodjuk össze úgy, hogy a fokhagyma gerezdek is megroppanjanak, összetöredezzenek. Ezt a készítményt is hagyjuk néhány órát állni, majd kanalazgatva, apránként fogyasszuk.
Baktérium- és vírusölésre
Végezetül ejtsünk szót a torma – méz – erőspaprika együtteséről is, amely ízét tekintve talán a legdurvább, cserébe ez is igen hatékonyan segíthet rajtunk! A reszelt torma önmagában is erős gyógyhatással bír, nem csak húsvétkor érdemes fogyasztani! Egy nagyobb fej tormát reszeljünk le, majd amilyen gyorsan csak lehet, keverjük össze mézzel – így az illóolajok jelentős részét meg tudjuk tartani. A keverékhez bőven aprítsunk erőspaprikát, vagy adjunk hozzá őrleményt. 1-2 óra állást követően kanalanként fogyaszthatjuk. A keverék erősségét és ízét a méz arányával szabályozhatjuk, azonban a torma és a méz aránya legfeljebb kettő az egyhez legyen!