Egészség

Gyógynövények nem csak férfiaknak

Egy korábbi írásban a leginkább hölgyek számára javasolt gyógynövényeket vettük sorra. Nézzük most meg, melyek azok, amik inkább a férfiak számára jelenthetnek gyógyírt! Természetesen most is igaz, hogy a felsorolt gyógynövényeket nem kizárólag férfiak fogyaszthatják, hatásterületük azonban mégis elsősorban számukra kínálhat gyógyulást.

Míg a „női gyógynövények” elsősorban az élet ciklikus változásaihoz kapcsolódó állapotok megélését tehetik könnyebbé, a „férfi gyógynövényeket” inkább a szervezet életkorának előrehaladtával jelentkező különféle kihívások esetén lehet segítségül hívni.

A férfiaknak javasolt gyógynövények közül talán a kisvirágú füzike a legismertebb, amit nem csupán a prosztata problémáinak megelőzésére, illetve gyógyítására, de a népi gyógyászatban a férfiasság megőrzésére is használtak. A kisvirágú füzike teáját 40 éves kor felett akkor is javasolt megelőzés céljából heti egy csészével fogyasztani, ha a prosztata egészségesen működik. A kor előrehaladtával a heti egy helyett kettő alkalommal, majd 60 év felett akár naponta is célszerű lehet fogyasztani.

Gyakori éjszakai vizelési inger, hólyaggyulladás esetén szintén javasolt lehet használata, azonban ezekre a tünetekre a kisvirágú füzike teáját férfiak mellett hölgyek is bátran alkalmazhatják.

A westernfilmekből is ismert „ördögszekér” rokona a nála erősebb gyógyhatással bíró kék iringó. Míg a szél görgette mezei iringóval inkább száraz területek gyepes élőhelyein, a gyógynövényként is használt kék rokonával elsősorban üdébb élőhelyeken találkozhatunk. A rendkívül szúrós növény zsenge, friss állapotban gyűjtött levelei mellett gyökerét is felhasználhatjuk. Utóbbi főzetét nem csupán prosztatagyulladás, de húgyúti fertőzések, sőt akár akut hólyaghurut esetén is alkalmazták.

Hasznossága a konyhában is megmutatkozik: vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveleit és fűszeres ízű gyökereit salátákban, levesekben is ízesítő fűszerként használhatjuk.

A kék iringó nemesített változatait a virágkötők is felhasználják, azonban ezeket a dísz fajtákat a gyógyászatban nem használjuk.

 

Sokan tudják, hogy a csalán friss hajtásai és zsenge levelei a tavaszi tisztítókúrák egyik legfontosabb alapanyagai! Kevesebben ismerik azonban, hogy a levél mellett a csalán gyökere is felhasználható! A benne található hatóanyagoknak köszönhetően a gyökeréből készült tea nem csupán gyorsítja a vizeletáramlást, de a prosztata rendellenes növekedését is megakadályozhatja.

A sort ezúttal is egy ismertebb növénnyel, a tökkel, pontosabban a tökmagból kinyert olajjal zárjuk! Az olajtök magjából hideg sajtolással kinyert tökmagolaj fogyasztása bizonyítottan hozzájárul a prosztata egészséges működésének fenntartásához, csökkentheti annak jóindulatú megnagyobbodását, valamint segíti a vizelet szabad áramlását is.

Magas vitamin, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően nemtől függetlenül nagy szerepe lehet az egészség megőrzésében! Felfázás és húgyúti megbetegedés esetén fogyasztása a hölgyek számára is kifejezetten javasolt! Várandósság idején azért alkalmazzuk, mert hozzájárulhat a magzat idegrendszerének egészséges kifejlődéséhez.

A palástfű, a pásztortáska és a cickafark a legnépszerűbb, leginkább a nők számára ajánlott gyógynövényeink. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X