Egészség

Gyógynövények nőknek

A gyógynövények többségét a legtöbb esetben nemtől függetlenül bátran fogyaszthatjuk, van azonban néhány faj, melyek mégis inkább egyik vagy másik nem számára javalltak. A célközönség ilyen irányú szűkítése elsősorban a növényekben lévő hatóanyagoknak, például a különféle növényi hormonoknak is köszönhető. Könnyen belátható, hogy a fitoösztrogént termelő növények inkább a hölgyek körében népszerűek, míg a prosztata működését javító kisvirágú füzike teáját jórészt a férfiak fogyasztják. A dolog ugyanakkor mégsem kizárólagos – de ne szaladjuk ennyire előre! Vegyünk sorra néhány, elsősorban a hölgyek számára ajánlott gyógynövényt!

Három a magyar igazság! – mondják, és ez a fajta számosság a női gyógynövények esetében is igaz lehet. Ha egy nő saját nőisége erősítésére mindössze három gyógynövényt választhatna, hamar össze tudná állítani a csomagot!

A palástfű talán minden túlzás nélkül a női lét egyik legfontosabb gyógynövénye. Virágos hajtásából készült teája segít a rendszertelen női ciklus javításán, valamint a benne található cseranyagoknak (tanninoknak) köszönhetően hatékony vérzéscsillapító is. Szalicilsav-tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító hatású, minek köszönhetően – nemtől függetlenül – migrénes panaszokra is fogyaszthatjuk.

Összehúzó hatása miatt külsőleg narancsbőrre is alkalmazzák, valamint különféle gyomor- és bélproblémák esetén is hatásos lehet. Teája a medence-tájék vérellátásának fokozása révén erősíti a méhnyálkahártyát, valamint az embrió beágyazódásért is felelős progeszteron termelésére is kedvező hatással van, ezért

fogyasztása a gyermekvállalás előtt álló hölgyek számára különösen ajánlott.

A palástfű Magyarországon védett növény, ezért a szabad természetben nem gyűjthető, gyógyászati célra csak termesztett változata hasznosítható.

A pásztortáskát szokás a női ciklus őreként is emlegetni – nem véletlenül! Vérzéscsillapító hatása miatt a növényt évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. A nevére utaló érdekesség, hogy az emberi gondok-bajok orvoslása mellett ezt a növényt gyakorta használták a pásztorok is, akik az elletéskor nem apadó vérzést csillapították vele.

A növény virágos-leveles hajtásából készült tea stimulálja a méhizmokat, csökkenti a menstruációs ciklus fájdalmait. Beltartalmi értékeinek köszönhetően külsőleg bőrproblémákra, így (az amúgy jellemzően lelki háttérből fakadó) ekcémás tünetek kezelésére is használták.

Érdekes és jellegzetes feldolgozási formája az alkoholos kivonatolás: tinktúráját külsőleg izomfájdalmak kezelésére használhatjuk.

Fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően a cickafark szintén inkább a hölgyek gyógynövénye, bár

összehúzó hatásának köszönhetően ülőfürdőként aranyeres problémákra bárki sikerrel alkalmazhatja.

Menstruációs időszakban, valamint változókorban palástűvel és pásztortáskával keverve kiváló teakeverék készíthető belőle, melyhez ízjavítóként akár mentát vagy citromfüvet is keverhetünk.

Virágos hajtásából készült teája segíti a tüszőérést, vérzés- és görcscsillapító hatású. Sebgyógyító hatásának köszönhetően teáját külsőleg is alkalmazhatjuk.

A gyógynövényeket minden esetben csak szakértő javaslatait követve, várandósság és szoptatás esetén pedig kizárólag orvos tudtával és jóváhagyásával fogyasszunk!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X