Gyógyír külsőleg és belsőleg is: kedvenc őszi olajaink

Egészség

Gyógyír külsőleg és belsőleg is: kedvenc őszi olajaink

A természet kincsestára megannyi értékes, egészségmegőrző kincset tartogat számunkra – és ezt a lehetőséget érdemes kihasználnunk. A teák, tinktúrák, elixírek és táplálékkiegészítők világán túl van egy olyan csoport, ami nem jut elég figyelemhez, pedig használatuk nagymértékben segítheti szervezetünk támogatását: a növényi olajoknak mind a konyhánkban mind a fürdőszobánkban helyet érdemes szorítani, ugyanis külsőleg és belsőleg is jót tesznek az egészségünknek!

Mustármagolaj

Egy erőteljes, fűszeres illatú olaj, ami tápláló összetevőinek köszönhetően elősegítheti a haj növekedését és küzdhetünk vele a hajhullás ellen is, a fejbőrbe masszírozva. A bőrre melegítő és tonizáló hatással bír, illetve növeli a feszességét.

Mustard with oil and flower

Fotó: 123RF 

Gasztronómiai alkalmazását tekintve az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, érdemes kipróbálni a hidegen sajtolt mustármagolajat salátákra, pirítósra öntve. De a mennyiséggel csak óvatosan: jóból is megárt a sok! A mustármag olaja ugyanis egy hatóanyagokban koncentrált élelmiszer, ezért nem ajánlott más növényi olajokkal és vajakkal, illóolajokkal kombinálva használni.

Dióolaj

A dióolaj egy rendkívül sokoldalú alapanyagunk. Fogyasztása segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és kedvezően hat a szív- és érrendszerre, illetve a koleszterinszintre. Omega-3-tartalmának köszönhetően az idegrendszer és az agy egészséges működésében is szerepet játszik, emellett extra mennyiségű magnéziumot is tartalmaz, ami stresszoldó hatású.

cosmetic and therapeutic walnut oil on dark wooden background

Fotó: 123RF 

Hevítése nem ajánlott, de szinte bármilyen ételhez felhasználható: jellegzetes zamata plusz színt ad a köreteknek, húsoknak, grillezett zöldségeknek. A meleg ételekhez érdemes utólag hozzáadni, de egy kevés fűszerrel akár pácot vagy salátaöntetet is készíthetünk belőle. Ha felbontunk egy üveg dióolajat, három-négy hónapon belül javasolt felhasználni, hogy az értékes alkotóelemei ne veszítsenek minőségükből.

Máriatövisolaj

A máriatövis olaja polifenolforrás: vagyis kiválóan alkalmas a száraz és irritált bőr, valamint az érett bőr ápolására, külsőleg. Intenzív tápláló és bőrregeneráló hatást fejt ki, védi a bőrt a környezeti tényezők káros hatásaitól is. Használata érzékeny bőr esetén különösen ajánlott, és más növényi olajokkal és vajakkal, illóolajokkal is keverhetjük.

A konyhában mindenképpen hidegen alkalmazzuk: jót tesz a májnak és az epeutaknak, és segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Önthetjük salátákra, hideg ételekre, de akár önmagában, napi egy-két teáskanálnyi mennyiségben is fogyaszthatjuk. Kiváló Omega-3 és E-vitamin forrás.

Fotó: 123RF 

Csalánmagolaj

A csalánmagolaj igen sokrétű hatással rendelkezik: A-, B-, C-, F-, K- és U-vitaminokat is tartalmaz, és jelentős az ásványianyag-, illetve nyomelemtartalma is. Gazdag a gyulladáscsökkentő esszenciális zsírsavakban: ilyen a linol, a linolén, és az arahidrosav. Fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, és támogathatja a köszvényben szenvedők terápiáját is. A népi gyógyászat szerint hosszú távú (de maximum 6 hónapos) fogyasztása segíthet a cukorbetegség leküzdésében.

Fotó: 123RF  

Napi adagja egy teáskanál, éhgyomorra. Szendvicsekbe cseppentve vagy magvas salátákba keverve még azok is ízletesnek találják az ételt, akik egyébként nem szívesen fogyasztják önmagában a csalánmag nyers olaját.

Szezámolaj

Egy regeneráló és tápláló hatású olaj, ami bőrlágyító és bőrpuhító hatással rendelkezik. Segítségével felvehetjük a harcot a bőr öregedésének első jelei ellen, és a szezámolaj külsőleg abban is segíthet, hogy helyreállítsuk bőrünk természetes védőrétegét.

Fogyasztása segíthet fenntartani a vér normális koleszterinszintjét, mert magas a telítetlen zsírtartalma, ezért érdemes kiváltanunk vele az olyan zsiradékok használatát, amelyeknek magas a telített zsírtartalma. 

Fresh sesame oil in a glass bottle and seeds in wooden plate and spoon

Fotó: 123RF  

Az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga, szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk. Arra ügyeljünk, hogy a hevítés ajánlott maximális hőmérséklete 180 Celsius-fok. A pörkölt szezámmagból nyert olaj gazdag aromájú: jellegzetes csípős íze is van. Ha megszoktuk és megszerettük ízvilágát, akkor próbáljuk ki a híres szezámpasztát (más néven tahinit) is, ami pedig a hummusz összetevője.

Feketekömény-olaj

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkezik, ezenkívül támogatja az emésztőrendszert, a keringési rendszert és az idegrendszert is. Fogyasztásával növelhetjük szervezetünk immunitását, és a feljegyzések szerint lefekvés előtt alkalmazva segíthet az álmatlanság elleni küzdelemben is. A-, E- és C-vitamin-tartalma is említésre méltó, és omega-3-tartalmának köszönhetően hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez is.

Black sesame seeds with oil

Fotó: 123RF  

Jellegzetes, mindentől megkülönböztethető aromájú olaj. Kizárólag hidegen használható, mert melegítéskor elveszíti értékes tulajdonságait. Ezért saláták, szendvicsek, feltétek és hideg harapnivalók kiegészítőjeként ajánljuk.

Nyitókép: 123RF 

Ajánljuk még:

Az ősz utolsó csemegéi kerülhetnek a kamrapolcra

Ma már sajnos az a kép él a novemberről, hogy ekkor kezdjük el kibontani a nyáron eltett finomságok üvegjeit. Pedig az élet a hűvösebb napokkal sem áll meg: számos olyan zöldség és gyümölcs van még, amiből bátran eltehetünk télire.