Fávababos hummusz

Gasztro

Fávababos hummusz

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

  • 40 dkg friss lóbab/fávabab
  • 1 ek tahinipaszta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg zsenge parajlevél
  • 1 kk füstölt pirospaprika
  • 1 citrom leve
  • 5-6 ek extraszűz olívaolaj
  • kb1-1,5 dl langyos víz
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 tk mustár
  • 4 szál újhagyma
  • 1 zöldcitrom reszelt héja
  • 1 szem hónapos retek
  • 1 tk fekete szezámmag

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A friss lóbabot 3-4 perc alatt megfőzzük, majd meghámozzuk. 8 dkg-ot félreteszünk a tálaláshoz.

Ezután minden hozzávalót turmixgépbe helyezünk, fűszerezzük, és a vizet lassan adagolva hozzá krémes állagúra pürésítjük.

Tálaláskor a maradék babot egy kis serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon összepároljuk a mustárral és az újhagymával.

Ezután a tányér közepére kenjük a hummuszt, rákanalazzuk a mustáros babot, megszórjuk újhagymával, fekete szezámmaggal, illetve a zöldcitrom reszelt héjával és a vékonyra szelt retekkel.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.