Fávababos hummusz

Gasztro

Fávababos hummusz

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

  • 40 dkg friss lóbab/fávabab
  • 1 ek tahinipaszta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg zsenge parajlevél
  • 1 kk füstölt pirospaprika
  • 1 citrom leve
  • 5-6 ek extraszűz olívaolaj
  • kb1-1,5 dl langyos víz
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 tk mustár
  • 4 szál újhagyma
  • 1 zöldcitrom reszelt héja
  • 1 szem hónapos retek
  • 1 tk fekete szezámmag

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A friss lóbabot 3-4 perc alatt megfőzzük, majd meghámozzuk. 8 dkg-ot félreteszünk a tálaláshoz.

Ezután minden hozzávalót turmixgépbe helyezünk, fűszerezzük, és a vizet lassan adagolva hozzá krémes állagúra pürésítjük.

Tálaláskor a maradék babot egy kis serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon összepároljuk a mustárral és az újhagymával.

Ezután a tányér közepére kenjük a hummuszt, rákanalazzuk a mustáros babot, megszórjuk újhagymával, fekete szezámmaggal, illetve a zöldcitrom reszelt héjával és a vékonyra szelt retekkel.

Ajánljuk még:

„Hadseregre főzöl?” – Ilyen a jó kamra a tapasztalt háziasszony szerint

Lekvárok, befőttek, gyümölcslevek, paradicsomlé, savanyúságok, lecsó – befőttes üvegek százai pihennek egy mároki kamra polcain arra várva, hogy házias ételek kiegészítői, kísérői legyenek. A kajszilekvár a császármorzsát emeli magasabb szintre, a svéd uborka a rántott hús kísérőjeként mutatkozik be, a paradicsomlé a róla elnevezett levesben landol – és még hosszan sorolhatnánk. Wenczler Józsefné Kati 52 éve ment férjhez, azóta maga tölti fel a saját kamráját. Az alapokat kislányként tanulta, de ma már a saját szájíze szerint teszi el a zöldségeket, gyümölcsöket.