Az ünnepi szezon a különböző ételérzékenységgel rendelkező embereknek felér egy durva akadálypályával. Folyamatosan résen kell lenni, és igenis százszor megkérdezni a családtól, rokonoktól, barátoktól, hogy pontosan miből is készítették el az adott ételt, mert sokszor megesik, hogy sajnos diétahibát követnél el az elfogyasztásával. Ez természetesen nem a vendéglátód hibája, csak nem érintettként néha teljesen banálisan hibákat lehet elkövetni.
Egy múltkori cikkben már mutattam, pontosan milyen édességeket tudtok biztonsággal fogyasztani. Ugyanez érvényes a szaloncukrokra is! A gluténérzékenyek leginkább bioboltokban, és drogériákban tudnak mentes szaloncukrokat venni, viszont arra készüljetek, hogy ezeknek sajnos eléggé zsebbenyúlós az áruk.
Mutatom a gluténmentes a logót újra:

Jó hír viszont, hogy a szaloncukor készítése házilag nem bonyolult, így rettentően egyszerűen el tudjátok készíteni pár hozzávaló segítségével. Sok recept van erre is, nekem ez bevált:
Hozzávalók:
- 50 g kókuszreszelék
- 150 g fehér csokoládé
- 2 evőkanál kókusztej
- 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A fehércsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd elkeverjük a kókuszreszelékkel és a kókusztejjel. Amikor kicsit kihűlt, szaloncukorformákat formázunk vele, és hagyjuk összedermedni. Közben vízgőz felett felrakjuk olvadni az étcsokoládét, majd a szaloncukrokat megmártjuk benne, rácsra tesszük, és hagyjuk lecsepegni, és hűtőben rakva kihűtjük.
- BEJGLI HÁZILAG
Nincs karácsony bejgli nélkül, tartja a mondás. Legalábbis felénk biztosan nincs. Legyen mákos, diós, gesztenyés, mind jöhet, szépen így sorban.
Szerencsére lehet már gluténmentes bejgliket kapni a hipermarketekben előre csomagolva, de gluténmentes cukrászdákban is mennyei a kínálat. Érdemes viszont nem az utolsó pillanatra hagyni a beszerzését.
Én a Schär oldalán szoktam receptek után böngészni, így a bejgli receptjét is onnan javaslom.
- ÉTELEK, MELYEKRE FIGYELNED KELL
Sajnos nem csak a sütik terén, de az elő-, és főételeknél is figyelni kell. Például több húsleves-, vagy halászlé-kockában, de különböző fűszerkeverékekben lehet találni glutént. Ha biztosra akartok menni, és kizárni az esetleges szennyeződést, akkor mindenképpen figyeljetek a fűszerekre is!
A hurka, kolbász töltésénél szintén szoktak időnként gluténtartalmú dolgokat, konkrétan kenyeret is használni. Ez vidékenként, bolti termékek esetén gyártónként változik, mindenesetre ellenőrizzétek a címkét, ha pedig hentesnél vásároltok, akkor kérdezzetek rá a töltelékre!
A karácsonyi töltött káposzta az ünnepi időszak nélkülözhetetlen étele, és ahány ház, annyiféle recept. Itt is van olyan verzió, aminek a töltelékében zsemle is van, szóval csak alapos utánakérdezés után javaslom.
A halat sok esetben paprikás lisztben megforgatják, és utána sütik ki. Ha nálatok is így szokás, mindenképp kérjétek meg a rokonokat, hogy gluténmentes liszttel dolgozzanak!
Tudom, picit macerás a dolog, de mindenkinek könnyebb, ha tisztázzátok, mi fér bele a gluténmentességbe, és mi az, ami nem.
Ajánljuk még: