Gluténérzékeny karácsony: tippek és receptek a boldog ünnepekért

Egészség

Gluténérzékeny karácsony: tippek és receptek a boldog ünnepekért

Mutatom, miken bukhat el egy diéta, és mire kell nagyon odafigyelni!

Az ünnepi szezon a különböző ételérzékenységgel rendelkező embereknek felér egy durva akadálypályával. Folyamatosan résen kell lenni, és igenis százszor megkérdezni a családtól, rokonoktól, barátoktól, hogy pontosan miből is készítették el az adott ételt, mert sokszor megesik, hogy sajnos diétahibát követnél el az elfogyasztásával. Ez természetesen nem a vendéglátód hibája, csak nem érintettként néha teljesen banálisan hibákat lehet elkövetni.

Egy múltkori cikkben már mutattam, pontosan milyen édességeket tudtok biztonsággal fogyasztani. Ugyanez érvényes a szaloncukrokra is! A gluténérzékenyek leginkább bioboltokban, és drogériákban tudnak mentes szaloncukrokat venni, viszont arra készüljetek, hogy ezeknek sajnos eléggé zsebbenyúlós az áruk.

Mutatom a gluténmentes a logót újra:

 

Jó hír viszont, hogy a szaloncukor készítése házilag nem bonyolult, így rettentően egyszerűen el tudjátok készíteni pár hozzávaló segítségével. Sok recept van erre is, nekem ez bevált:

Hozzávalók:

  • 50 g kókuszreszelék
  • 150 g fehér csokoládé
  • 2 evőkanál kókusztej
  • 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A fehércsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd elkeverjük a kókuszreszelékkel és a kókusztejjel. Amikor kicsit kihűlt, szaloncukorformákat formázunk vele,  és hagyjuk összedermedni. Közben vízgőz felett felrakjuk olvadni az étcsokoládét, majd a szaloncukrokat megmártjuk benne, rácsra tesszük, és hagyjuk lecsepegni, és hűtőben rakva kihűtjük.

  • BEJGLI HÁZILAG

Nincs karácsony bejgli nélkül, tartja a mondás. Legalábbis felénk biztosan nincs. Legyen mákos, diós, gesztenyés, mind jöhet, szépen így sorban.

Szerencsére lehet már gluténmentes bejgliket kapni a hipermarketekben előre csomagolva, de gluténmentes cukrászdákban is mennyei a kínálat. Érdemes viszont nem az utolsó pillanatra hagyni a beszerzését.

Én a Schär oldalán szoktam receptek után böngészni, így a bejgli receptjét is onnan javaslom.

  • ÉTELEK, MELYEKRE FIGYELNED KELL

Sajnos nem csak a sütik terén, de az elő-, és főételeknél is figyelni kell. Például több húsleves-, vagy halászlé-kockában, de különböző fűszerkeverékekben lehet találni glutént. Ha biztosra akartok menni, és kizárni az esetleges szennyeződést, akkor mindenképpen figyeljetek a fűszerekre is! 

A hurka, kolbász töltésénél szintén szoktak időnként gluténtartalmú dolgokat, konkrétan kenyeret is használni. Ez vidékenként, bolti termékek esetén gyártónként változik, mindenesetre ellenőrizzétek a címkét, ha pedig hentesnél vásároltok, akkor kérdezzetek rá a töltelékre!

A karácsonyi töltött káposzta az ünnepi időszak nélkülözhetetlen étele, és ahány ház, annyiféle recept. Itt is van olyan verzió, aminek a töltelékében zsemle is van, szóval csak alapos utánakérdezés után javaslom.

A halat sok esetben paprikás lisztben megforgatják, és utána sütik ki. Ha nálatok is így szokás, mindenképp kérjétek meg a rokonokat, hogy gluténmentes liszttel dolgozzanak!

 

Tudom, picit macerás a dolog, de mindenkinek könnyebb, ha tisztázzátok, mi fér bele a gluténmentességbe, és mi az, ami nem.

Ajánljuk még:

Gázos helyzet: a kellemetlen puffadás okai és ellenszerei

Az egyik legkellemetlenebb érzés a családi lakmározás alkalmával, amikor ott ülünk az ebédlőasztal mellett feszülő, felpuffadt hassal. Ráadásul akkor is lehet „gázos” a helyzet, ha nem ettük túl magunkat. Összegyűjtöttük a puffadás miatt kerülendő ételeket, no és persze olyat is kerestünk, amelyek segítségünkre lehetnek a bajban.

 
X
Már követem az oldalt