Egy pohár tej: tiszta fej? – Tények és tévhitek a nemzetközi tejnapon

Egészség

Egy pohár tej: tiszta fej? – Tények és tévhitek a nemzetközi tejnapon

Gyerekkoromban mindennap ittunk legalább egy pohár tejet, de inkább kettőt vagy hármat. A reggeli kakaót imádtam, az óvodában pótkávéval főzött tejeskávét kaptunk tízóraira, és anyukám hitt abban, hogy ha lefekvés előtt megiszunk egy pohár tejet, akkor jobban alszunk. Akkoriban még léteztek a tejivók, ahol mindenféle tejes italt lehetett kapni és csatos, visszaváltható üvegben vettük a fehér italt. A tévéreklámban pedig folyamatosan mantrázták: Nem lehet megunni, ez az, amit nem lehet megunni. Aki valaha látta ezt a tejreklámot, annak a fülében cseng a dallama.

Azóta sok év telt el, néhány évente felröppen a hír, hogy a tej egészséges és szükséges, majd aztán arról szólnak a hírek, hogy inkább válasszunk valamilyen növényi alternatívát. Közben a helyi vásárcsarnokokban megjelent a házi tej, a visszaváltható üveg, a kávézókban a teljes tej. A nemzetközi tejnap apropóján megkérdeztük a szakembert, hogy mi a helyzet „tejfronton”. Dr. Raposa L. Bence egyetemi docens, dietetikus, az MTA Élelmiszertudományi Bizottság Táplálkozástudományi Munkabizottságának tagja segítségével alaposan körbejártuk a témát.

Fotó: Pixabay 

Leszögezhetjük, hogy ha valaki nem érzékeny valamely összetevőre, akkor a tej és a tejtermékek az étrendünk fontos részét képezik, és döntően segítik az egészséges csontozat kialakulását és megtartását – összegzi a dietetikus. A legtöbb ember számára könnyen emészthető, a benne lévő makro- és mikrotápanyagok jól hasznosulnak, számos vitamint, köztük A-, D-, B1-, B2- és B12-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül a kalcium- és foszfortartalma jelentős.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása alapján napi fél liter tej vagy ezen kalciumtartalomnak megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt, lehetőség szerint inkább a csökkentett zsírtartalmú termékek választásával.

Viszont hogyha valaki a tej valamely összetevőjére érzékeny, például laktóz-intoleranciában (tejcukor) vagy tejfehérje allergiában szenved, akkor korlátozottan, vagy egyáltalán nem fogyaszthat tejterméket.

Fotó: Pixabay / Надежда Дягилева

Egyelőre maradjunk azoknál, akik számára nem tilos a tej (és a tejtermékek) fogyasztása. dr. Raposa L. Bence azt mondja, a szakirodalomban ugyan sok ellentmondásos állítás jelenik meg, különböző eredményekre jutnak abban a tekintetben, hogy a tej milyen hatást gyakorol az egészségre, vagy akár milyen mértékben segíthet egyes betegségek megelőzésében, azonban nincs olyan tudományos evidencia, amely egyértelműen és vitathatatlanul kimondaná, hogy a tej fogyasztása károsan hat az egészségre. Sőt. A benne található teljes értékű fehérjék jelentős biológiai értékkel rendelkeznek, vitamin és ásványianyag tartalma révén védi a csont- és izom-rendszer integritását, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul.

A hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér azt javasolja, hogy a felnőttek étrendjében mindennap szerepeljen tej vagy tejtermék: már a tinédzser korosztálytól kezdve napi három adag tej elfogyasztását javasolja – ez nagyjából fél liter tejet vagy annak megfelelő tejterméket jelent.

Arról nem is beszélve, hogy az élőflórás joghurt és kefir a bélrendszert védő, a mikrobiomot erősítő baktériumtörzseket tartalmazhat. Szerencsére ma már a laktózérzékeny embereknek sem kell száműzniük életükből a tejet, hiszen egyre több tejtermékhez lehet laktózmentes formában is hozzájutni. Mindemellett a savanyított tejtermékek (kefír, joghurt, túró stb.) az előállítási technológia révén alapból kisebb mennyiségű laktózt tartalmaznak, melyeket egyéni tolerancia alapján ugyancsak sok esetben fogyaszthatnak.

Fotó: Pixabay / Mohamed Hassan

A fejlődésben levő gyermekek számára is fontos a tej és a tejtermékek rendszeres fogyasztása, hiszen a benne található kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezetben. Nemcsak a csontok felépítéséhez, hanem az izmok, az idegrendszer működéséhez is szükséges, sőt a véralvadásban is komoly szerepe van. Arra a kérdésre, hogy melyik tejet válasszuk, a szakértő azt mondja, hogy

a tej összetétele, beltartalmi értéke a szarvasmarhák takarmányozásától függ.

Az, hogy hogyan tartják az állatot, legfeljebb a tej D-vitamin tartalmát befolyásolja, hiszen a szabadban nevelt tehenek több napfényhez jutnak, ezáltal nő a szervezet D-vitamin tartalma.

Tehát az azonos zsírtartalmú, különböző bolti tejek között nincs jelentős különbség makro-tápanyag szempontjából.

Fotó: Pexels / Ivan Samkov

Arra is kíváncsi voltam, hogy a tej tartósítására szolgáló eljárások mennyire „ronthatják” a tej minőségét, dr. Raposa L. Bence azt mondja, ezeket az eljárásokat éppen azért fejlesztették ki, hogy megőrizzék a minőséget. A pasztörizálásra számos módszer létezik, ezek lényegében abban különböznek, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékleten kezelik a tejet. Ennek a kezelésnek az a célja, hogy elpusztítsa a mikroorganizmusokat. Az a tévhit, miszerint ezek az eljárások csökkentik az ital beltartalmi értékét, a régi csíraszámcsökkentési technológia miatt alakult ki, hiszen

a jelenlegi hőkezelés mellett megmaradnak a tejzsír és a tejfehérjék természetes tulajdonságai.

A szakértő szerint a nyers tej számos kórokozót tartalmazhat, a hőkezelés viszont elpusztítja az olyan baktériumokat is, mint például az E.colli baktérium, amely köztudottan súlyos emésztőrendszeri fertőzést okozhat. A hőkezelés a vírusokat is inaktiválja. Egyértelmű, hogy a nyers tej fogyasztása ilyen szempontból nem vagy csak jelentős körültekintéssel ajánlott.

Fotó: Pexels / Yulia Ilina

Nagyjából minden hetedik európai ember étrendjéből kimaradnak a tejtermékek, ennek egyik oka, hogy ők egészségügyi okból nem fogyaszthatják.

Vajon a növényi tejek megfelelő alternatívát jelenthetnek? A szakértő szerint először is nem árt tisztázni, hogy maga az elnevezés megtévesztő, hiszen

a növényi italok közül mindössze a kókusztej nevezhető tejnek.

Ezeknek az italoknak közös jellemzője, hogy a bennük található fehérjék kevésbé hasznosulnak az emberi szervezetben, mint a tehéntejben találhatók. A zsírtartalmuk viszont alacsonyabb, mint a 2,8-as tehéntejé. Koleszterinmentesek, ez jó a szív- és érrendszernek (kivéve a kókusztej).

Fotó: Unsplash / Tijana Drndarski

Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy

a gabonából – rizs, zab – készült italok kalóriatartalma sokszor magasabb lehet, mint a hagyományos tejé.

Ezen kívül vannak olyan növényi italok, amelyek hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ezekre különösen diétában érdemes odafigyelni. Ezeket a készítményeket gyakran kalciummal is dúsítják, mivel alapból nem vagy csak kisebb mennyiségben tartalmazzák azt, ugyanakkor ebben formában a kalcium felszívódása kevésbé hatékony, mint a tejben megtalálható természetes formájában.

Amennyiben érzékenységünk, allergiánk van, vagy olyan betegségünk áll fenn, mely ellenjavallja a tej fogyasztását, esetleg változatossá szeretnénk tenni étrendünk ezen részét akkor a szakember szerint a növényi italok megfelelő kompromisszumot, alternatívát jelenthetnek. Ám ha semmi sem indokolja, hogy mellőzzük a tejet, akkor érdemes lehet a megfelelő napi mennyiséget elfogyasztani, akár egyéb tejtermékek formájában is. Még akkor is, ha már nem hiszünk a gyerekkorunkban hallott mondásokban, miszerint egy pohár tej: tiszta fej.