Egészség

Egy pohár tej: tiszta fej? – Tények és tévhitek a nemzetközi tejnapon

Gyerekkoromban mindennap ittunk legalább egy pohár tejet, de inkább kettőt vagy hármat. A reggeli kakaót imádtam, az óvodában pótkávéval főzött tejeskávét kaptunk tízóraira, és anyukám hitt abban, hogy ha lefekvés előtt megiszunk egy pohár tejet, akkor jobban alszunk. Akkoriban még léteztek a tejivók, ahol mindenféle tejes italt lehetett kapni és csatos, visszaváltható üvegben vettük a fehér italt. A tévéreklámban pedig folyamatosan mantrázták: Nem lehet megunni, ez az, amit nem lehet megunni. Aki valaha látta ezt a tejreklámot, annak a fülében cseng a dallama.

Azóta sok év telt el, néhány évente felröppen a hír, hogy a tej egészséges és szükséges, majd aztán arról szólnak a hírek, hogy inkább válasszunk valamilyen növényi alternatívát. Közben a helyi vásárcsarnokokban megjelent a házi tej, a visszaváltható üveg, a kávézókban a teljes tej. A nemzetközi tejnap apropóján megkérdeztük a szakembert, hogy mi a helyzet „tejfronton”. Dr. Raposa L. Bence egyetemi docens, dietetikus, az MTA Élelmiszertudományi Bizottság Táplálkozástudományi Munkabizottságának tagja segítségével alaposan körbejártuk a témát.

Fotó: Pixabay 

Leszögezhetjük, hogy ha valaki nem érzékeny valamely összetevőre, akkor a tej és a tejtermékek az étrendünk fontos részét képezik, és döntően segítik az egészséges csontozat kialakulását és megtartását – összegzi a dietetikus. A legtöbb ember számára könnyen emészthető, a benne lévő makro- és mikrotápanyagok jól hasznosulnak, számos vitamint, köztük A-, D-, B1-, B2- és B12-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül a kalcium- és foszfortartalma jelentős.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása alapján napi fél liter tej vagy ezen kalciumtartalomnak megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt, lehetőség szerint inkább a csökkentett zsírtartalmú termékek választásával.

Viszont hogyha valaki a tej valamely összetevőjére érzékeny, például laktóz-intoleranciában (tejcukor) vagy tejfehérje allergiában szenved, akkor korlátozottan, vagy egyáltalán nem fogyaszthat tejterméket.

Fotó: Pixabay / Надежда Дягилева

Egyelőre maradjunk azoknál, akik számára nem tilos a tej (és a tejtermékek) fogyasztása. dr. Raposa L. Bence azt mondja, a szakirodalomban ugyan sok ellentmondásos állítás jelenik meg, különböző eredményekre jutnak abban a tekintetben, hogy a tej milyen hatást gyakorol az egészségre, vagy akár milyen mértékben segíthet egyes betegségek megelőzésében, azonban nincs olyan tudományos evidencia, amely egyértelműen és vitathatatlanul kimondaná, hogy a tej fogyasztása károsan hat az egészségre. Sőt. A benne található teljes értékű fehérjék jelentős biológiai értékkel rendelkeznek, vitamin és ásványianyag tartalma révén védi a csont- és izom-rendszer integritását, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul.

A hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér azt javasolja, hogy a felnőttek étrendjében mindennap szerepeljen tej vagy tejtermék: már a tinédzser korosztálytól kezdve napi három adag tej elfogyasztását javasolja – ez nagyjából fél liter tejet vagy annak megfelelő tejterméket jelent.

Arról nem is beszélve, hogy az élőflórás joghurt és kefir a bélrendszert védő, a mikrobiomot erősítő baktériumtörzseket tartalmazhat. Szerencsére ma már a laktózérzékeny embereknek sem kell száműzniük életükből a tejet, hiszen egyre több tejtermékhez lehet laktózmentes formában is hozzájutni. Mindemellett a savanyított tejtermékek (kefír, joghurt, túró stb.) az előállítási technológia révén alapból kisebb mennyiségű laktózt tartalmaznak, melyeket egyéni tolerancia alapján ugyancsak sok esetben fogyaszthatnak.

Fotó: Pixabay / Mohamed Hassan

A fejlődésben levő gyermekek számára is fontos a tej és a tejtermékek rendszeres fogyasztása, hiszen a benne található kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi szervezetben. Nemcsak a csontok felépítéséhez, hanem az izmok, az idegrendszer működéséhez is szükséges, sőt a véralvadásban is komoly szerepe van. Arra a kérdésre, hogy melyik tejet válasszuk, a szakértő azt mondja, hogy

a tej összetétele, beltartalmi értéke a szarvasmarhák takarmányozásától függ.

Az, hogy hogyan tartják az állatot, legfeljebb a tej D-vitamin tartalmát befolyásolja, hiszen a szabadban nevelt tehenek több napfényhez jutnak, ezáltal nő a szervezet D-vitamin tartalma.

Tehát az azonos zsírtartalmú, különböző bolti tejek között nincs jelentős különbség makro-tápanyag szempontjából.

Fotó: Pexels / Ivan Samkov

Arra is kíváncsi voltam, hogy a tej tartósítására szolgáló eljárások mennyire „ronthatják” a tej minőségét, dr. Raposa L. Bence azt mondja, ezeket az eljárásokat éppen azért fejlesztették ki, hogy megőrizzék a minőséget. A pasztörizálásra számos módszer létezik, ezek lényegében abban különböznek, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékleten kezelik a tejet. Ennek a kezelésnek az a célja, hogy elpusztítsa a mikroorganizmusokat. Az a tévhit, miszerint ezek az eljárások csökkentik az ital beltartalmi értékét, a régi csíraszámcsökkentési technológia miatt alakult ki, hiszen

a jelenlegi hőkezelés mellett megmaradnak a tejzsír és a tejfehérjék természetes tulajdonságai.

A szakértő szerint a nyers tej számos kórokozót tartalmazhat, a hőkezelés viszont elpusztítja az olyan baktériumokat is, mint például az E.colli baktérium, amely köztudottan súlyos emésztőrendszeri fertőzést okozhat. A hőkezelés a vírusokat is inaktiválja. Egyértelmű, hogy a nyers tej fogyasztása ilyen szempontból nem vagy csak jelentős körültekintéssel ajánlott.

Fotó: Pexels / Yulia Ilina

Nagyjából minden hetedik európai ember étrendjéből kimaradnak a tejtermékek, ennek egyik oka, hogy ők egészségügyi okból nem fogyaszthatják.

Vajon a növényi tejek megfelelő alternatívát jelenthetnek? A szakértő szerint először is nem árt tisztázni, hogy maga az elnevezés megtévesztő, hiszen

a növényi italok közül mindössze a kókusztej nevezhető tejnek.

Ezeknek az italoknak közös jellemzője, hogy a bennük található fehérjék kevésbé hasznosulnak az emberi szervezetben, mint a tehéntejben találhatók. A zsírtartalmuk viszont alacsonyabb, mint a 2,8-as tehéntejé. Koleszterinmentesek, ez jó a szív- és érrendszernek (kivéve a kókusztej).

Fotó: Unsplash / Tijana Drndarski

Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy

a gabonából – rizs, zab – készült italok kalóriatartalma sokszor magasabb lehet, mint a hagyományos tejé.

Ezen kívül vannak olyan növényi italok, amelyek hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ezekre különösen diétában érdemes odafigyelni. Ezeket a készítményeket gyakran kalciummal is dúsítják, mivel alapból nem vagy csak kisebb mennyiségben tartalmazzák azt, ugyanakkor ebben formában a kalcium felszívódása kevésbé hatékony, mint a tejben megtalálható természetes formájában.

Amennyiben érzékenységünk, allergiánk van, vagy olyan betegségünk áll fenn, mely ellenjavallja a tej fogyasztását, esetleg változatossá szeretnénk tenni étrendünk ezen részét akkor a szakember szerint a növényi italok megfelelő kompromisszumot, alternatívát jelenthetnek. Ám ha semmi sem indokolja, hogy mellőzzük a tejet, akkor érdemes lehet a megfelelő napi mennyiséget elfogyasztani, akár egyéb tejtermékek formájában is. Még akkor is, ha már nem hiszünk a gyerekkorunkban hallott mondásokban, miszerint egy pohár tej: tiszta fej.

 

Ajánljuk még:

Az egészséges hormonháztartás 6 titka

Nem szeretem az internetezés közben felugró ablakokat, de alkalomadtán tudnak új és kifejezetten hasznos dolgokat is hozni az életembe. Ilyen eset volt, amikor körülbelül két évvel ezelőtt egy szakkönyv keresése közben egyszer csak megjelent a képernyőn Marjolein Dubbers Hormonkontroll című könyve. „Változtass az étrendeden! Változtass a hormonjaidon! Változtass az életeden!”. Megkapó hívószavak. Nem is álltam ellen, nem is volt miért. Mert nekem is változtatnom kellett.