Egészség

Az energikusságtól a hajhullásig – Mindenkinek való a vega és a vegán étrend?

Egyre népszerűbb a húsmentes és növényi étrend, az erre való áttérést egyesek egészségügyi, míg mások környezetvédelmi és etikai okokból, vagy éppen belső indíttatásból választják. De vajon mindenkihez illik ez az életmód? Mik az előnyök és a hátrányok?

Általános iskolás voltam, amikor édesanyám vegetáriánus lett. Persze kislányként ebből nem sokat fogtam fel, hiszen nekünk továbbra is mindenfélét főzött, később viszont többet megtudtam a húsmentes éveiről. Elmondása szerint sosem érezte magát olyan fittnek és energikusnak, mint abban az időszakban. Rengeteget sportolt, kevesebbet aludt, és a közérzete is teljesen megváltozott. Egyetlen kellemetlen kísérő tünete volt a lemondásnak: a hajhullás. Emiatt végül visszatért a húsevéshez, de azóta is örömmel gondol vissza erre az életszakaszára.

Nem várt tünetek

Ha elhagyjuk a húst, a veganizmus esetében pedig minden további állati forrásból származó élelmiszert (tejtermékek, tojás, méz), a korábban hússal bevitt tápanyagok egyéb módon való bevitelére fokozottan figyelnünk kell. A fehérjét, a vasat, a kalciumot, az omega-3 zsírsavat, vagy a B12-vitamint más ételekből, vagy étrend-kiegészítők formájában kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. A fehérjét például szójával, hüvelyesekkel, burgonyával vagy rizzsel, a vasat aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és szintén hüvelyesekkel, a kalciumot spenóttal vagy egyéb leveles zöldségekkel, az omega-3-at lenmaggal, dióval, vagy ezek olaj verziójával, a B12-vitamint pedig leginkább táplálékkiegészítőkkel vihetjük be. Fontos erre odafigyelni, és tudatosan összeállítani a vega vagy vegán étrendet, hiszen az ásványiagyag-hiány fáradtság, levertség, fejfájás, de komolyabb kísérő tünetek formájában is jelentkezhet.

Míg édesanyámnak vissza kellett térnie a húsfogyasztáshoz, vannak, akik egy egész életre le tudnak mondani róla mindenféle állati eredetű élelmiszerrel együtt.

A növényi étrend előnyei és a húsfogyasztás hátrányai

A vegán életmód pozitív hatásaira a The Game Changers című netflixes dokumentumfilm világít rá a legjobban, azzal, hogy megmutatja, élhetünk teljes értékű életet növényi étrenddel is, továbbá a film számtalan tévhitet oszlat el a veganizmussal kapcsolatban. Hivatásos sportolók, orvosok és szakértők segítségével mutatja be, hogy növényi életmóddal milyen elképesztő eredményeket lehet elérni. Az izom és a teljesítmény ugyanis nemcsak a húsban található fehérjék bevitelével fokozható,

szervezetünk megterhelése nélkül is lehetünk életerősek és érhetünk el komoly eredményeket.

Jól tudjuk, hogy a nehéz húsok nem tesznek jót az emésztésnek, valószínűleg mindenki tapasztalta már egy-egy súlyos menü után, hogy elnehezedik a teste, szinte kővé válik a gyomra, azonnal le kell dőlnie, de legalábbis meginnia egy kávét, hogy folytathassa a napot. Ez az elnehezedett állapot azonban a gondolkodásunkra sincsen jó hatással, ilyenkor koncentrációs zavar, bágyadtság, levertség érezhető. A zsíros húsok (főleg ha olajban sütjük ki őket) mindemellett negatív hatással vannak a szív- és érrendszerünkre, de a gyomor- és bélrendszerre is.

Ezzel szemben, a növényi alapú fogások könnyen emészthetők, megfelelő tápanyag- és rostforrások testünknek, energiával látnak el és feltöltenek. A vegán életmódot folytatók körében ráadásul alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásnak kockázata, kevésbé jellemző a magas koleszterinszint és vérnyomás, összességében elmondható, hogy testileg és mentálisan is jobb az állapotuk.

De mi a helyzet azokkal, akik nem tudnak, nem akarnak, vagy éppen édesanyám példájából kiindulva, nem mernek hosszú távon hús nélkül élni? Nekik érdemes lehet tudatosabban megtervezni a mindennapok étrendjét, és egy kiegyensúlyozott és fenntartható egészséges étkezési szokásrendszert kialakítani, mely többnyire sovány húsokat, halakat, teljes kiőrlésű gabonákat, valamint sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz.

Egyensúlyban az étrendünkkel

Egy jól összeállított növényi étrendnek rengeteg előnye és pozitív hatása lehet, mégsem ajánlott mindenkinek. Várandósság és szoptatás idején például felmerülhetnek különféle kockázatok, így ilyenkor mindenképpen konzultáljunk szakemberrel, mielőtt belekezdenénk.

Ugyanez javasolt azoknak, akik különféle allergiák, és érzékenységek (tej, laktóz) miatt térnek át a vegán étrendre. Nekik méginkább oda kell figyelniük arra, hogy mi kerüljön a tányérra, főleg, hogy számos növény is tartalmaz allergéneket. A szója, a búza, a dió vagy a földimogyoró mind okozhatnak súlyos panaszokat.

A legjobb, ha tisztában vagyunk a tiltólistás ételekkel,

és ennek függvényében határozzuk meg, és alakítjuk ki az étrendünket, aminek beállítódás szerint akár még a hús is része lehet.

A vegetáriánus és a vegán életmód a változatos táplálkozás lehetőségét adja meg, melyben ugyanakkora örömöt találhatunk, mint a „hagyományos” étkezésben, főleg, hogy számtalan új dimenzió nyílhat meg előttünk. Végső soron akármilyen étrendet is választunk, igyekezzünk tudatosnak lenni.

Ajánljuk még:

Ha nem boldog a karácsony – így küzdhetünk meg az ünnepi lehangoltsággal

Bár a karácsony időt adhatna a pihenésre, az ünnepek sokszor stresszel járnak, és ezt különösen azok viselik rosszul, akik depresszióval élnek vagy szorongásra hajlamosak. Cikkünkben szakértők által javasolt megküzdési stratégiákat gyűjtöttünk össze azért, hogy ne legyen rémálom a karácsonyból.

 

Már követem az oldalt

X