Egészség

A teknős szuper háziállat, ha megfelelően gondozzuk – másképpen szalmonella

Amerikában idén nyáron tizennyolc tartományban jelent meg szalmonellajárvány, de nem ételek tartalmazták a kórokozót, hanem a rövidpáncélú ékszerteknősök terjesztették azokat. A kisméretű, könnyen gondozható állatokat hazánkban is sokan kedvelik, főleg a gyerekek és magányos idősek körében. De nem árt vigyázni, ugyanis a szalmonella elsősorban az ötévesnél fiatalabb gyermekek és a legyengült immunrendszerű 65 év felettiek számára veszélyes.

A kedves, vicces jószágok gondozása nem igényel napi sok órás tevékenységet, miközben nagyon aranyosak: öröm őket nézni, és velük foglalkozni. Mégis, nagyon fontos néhány alapvető szabályt is betartanunk, ha ékszerteknősöket választunk!

Az ékszerteknősök ürüléke kifejezetten veszélyes lehet,

számos baktérium élhet benne, amelyek a kézre és a kézről a szájba kerülve komoly fertőzéseket okozhatnak. Éppen ezért alapszabály, hogy az ékszerteknős gondozása, de akár csak a megérintése után is szappannal alaposan mossuk meg a kezünket, s csak utána nyúljunk ételhez!

A kisgyerekekre ez fokozottan érvényes: az állattal való foglalkozás, játék közben sem szabad engedni, hogy a szájukba vagy az orrukba nyúljanak, utána pedig azonnal irány a mosdó, és ott alapos kézmosás következik, szülői felügyelettel!

Sajnos nem egy kisgyermek puszilgatja is a teknőst.

Ez nemcsak azért kerülendő, mert nem minden teknős viseli jól, hanem azért is, mert a közvetlen érintkezés kifejezetten veszélyforrás! A teknős ürüléke ugyanis belemosódik a vízbe, ottmarad a környezetében, így az apró szemcséi ráragadhatnak a páncéljára is.

Érdemes határt szabni a teknőssel való játéknak, hiszen az állat sem szereti, ha gyakran rakosgatják, új és új helyekre kerül át. Ezért az a legjobb, ha minden nap van egy rövid időszak (körülbelül fél óra), amikor a gyermek játszhat a teknőssel, s aztán vissza kell őt tenni abba az terráriumba, amelynek a vízhőmérsékletéről, a szűréséről és a megfelelő fényviszonyairól is gondoskodtunk. Ha nagyon szereti a gyermek a teknőst, akkor a nap további részében nézegetheti a terráriumon keresztül is.

Szintén fontos, hogy amennyiben a teknős lakhelyét vagy annak tárgyait tisztítjuk, legyen erre egy külön mosdótálunk, ahol

külön szivacsot használunk a tisztításra.

Ezt a szivacsot semmilyen más célra ne használjuk, és miután elvégeztük a vele való munkát, azonnal és alaposan mossuk ki.

A baktériumfertőzéseknek leginkább kitett korosztály a kisgyerekek és az idősek csoportja. Utóbbiaknál nemcsak az immunrendszer gyengesége, hanem a sok krónikus betegség okozta általános legyengülés is megnöveli annak az esélyét, hogy egy-egy baktérium- vagy vírusfertőzés súlyosabb tüneteket okozzon. Mindezek okán érthető, hogy a 65 év feletti korosztályban már nem célszerű sok kis állatot tartani, akármennyi örömet is okoznak. Ehelyett csak egy-két házikedvencet tartsunk, amelyek megfelelő tisztántartásáról gondoskodni tudunk.

Ajánljuk még:

Egyik bongyor, másik vörös, a harmadiknak lóg a füle, ezért siska – őshonos sertésfajtáink izgalmasabbak, mint hinnéd!

Manapság a legtöbben a mangalicát tartják a legértékesebb, étkezési célból a legegészségesebb sertésfajtának, de ez nem mindig volt így. A magyar állattenyésztési és étkezési kultúrában a disznóhús már a honfoglalás korában szerepet játszott, bár az ősmagyarok még nem mangalicát fogyasztottak, hanem őshonos magyar sertésfajtákat – ismerjük ezeket?

 

Már követem az oldalt

X