Egészség

A remény vámszedői – ezért ne dőlj be a mindent gyógyító csodaszereknek

A csodaszerek története egyidős az emberiséggel. Minden tájékon és korban akadtak jó- vagy rosszindulatú emberek, akik elhitették a tömegekkel, hogy ebben vagy abban az anyagban az örök vagy a nagyon hosszú élet titka van. Aztán többnyire elfelejtették ezeket a csodaszereket, s jöttek az újabbak. Ma is nagy divatja van néhány ilyen táplálékkiegészítőnek, amelyek kisebb vagy semmilyen gyógyhatás mellett is elterjedtek. Ilyenek többek között a különféle indiai fűszerek csodagyógyszerré avatása, ezek közül most a kurkumáról lesz szó.

Kétségtelen, hogy Indiában ez a fűszer része az ayurvédikus gyógyászatnak. Aki azonban valamennyire ismeri, vagy legalább egy hiteles könyvet olvasott erről a módszerről, az tudja, hogy különféle embertípusokat határoz meg aszerint, milyen életet adó anyagok (Vata, Pittha, Kapha) milyen arányban vannak jelen bennük, és ehhez rendel gyógyhatású növényeket. Tehát a kurkuma eszerint sem lehet általános, mindenkire érvényes csodaszer.

A kurkuma kapcsán az indiai és az azon alapuló nyugati szakirodalom

elsősorban az emésztési és gyulladáscsökkentő szerepét emeli ki,

utóbbinál különösen azt, ha a fűszert borssal vagy gyömbérrel kombináljuk (a gyömbért egyébként a reflux kapcsán is többen javasolják). Ezenkívül hangsúlyozzák egy-egy vírus- vagy baktériumfertőzés, az alkoholos májbetegségek, vagy az izomlázak elleni hatását, de lehet találkozni olyan elemzésekkel is, amelyek a depresszív hangulat oldását emelik ki a fűszer kapcsán. Senkit sem lep meg, hogy már a cukorbetegség, a különféle daganatok, a Sclerosis Multiplex és a demencia elleni hatásáról is írnak – szerencsére sokkal kisebb mennyiségben.

Mindezzel szemben leszögezhető, hogy eddig egyetlen egy betegségnél sem sikerült megnyugtatóan tisztázni a kurkuma egyértelmű gyógyító hatását. A legközelebb az igazoláshoz az ízületi gyulladások (leginkább az osteoarthritis) kapcsán állunk, de az ezzel kapcsolatos kísérletek szűk páciensi köre miatt a szakma véleménye erősen megosztott. Ma inkább úgy tartja az orvostudomány, hogy a megfelelő terápia kiegészítőjeként, segítőjeként lehet alkalmazni ezt a fűszert. Mindezeken túl azonban sajnos meggyőző módon egyelőre egyetlen más betegség kapcsán fellépő gyógyító hatást sem sikerült igazolni, ez azonban természetesen egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy-egy ember számára nem lehet ennek a fűszernek egészségmegőrző vagy éppen gyógyító hatása.

Természetesen, a megfelelő fűszerek segítik az emésztést (ahogyan arról ITT ÍRTUNK), ezt a hazai hagyományos gasztronómiából is ismerjük, továbbá az is biztos, hogy számos zöldségnek, gyümölcsnek, fűszernek és gyógynövénynek különböző vitamin- és ásványianyag-, valamint hatóanyagtartalmuk van, ezért rendelhetünk hozzájuk különböző hatásokat a szervezetünkre nézve. Ezekről ma már rengeteg információnk van, és az is jó, hogy egyre inkább eszerint, tudatosan étkezünk. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem fog hirtelen kiderülni valami általánosan használt tápanyagról, hogy gyógyszer:

csodákat ne várjunk.

Nyilván az olcsóbb, könnyen beszerezhető fűszerek vonzóbbnak tűnnek, mint a drágább gyógyszerek, amelyekért el kell menni az orvoshoz is, hogy felírja. Ugyanakkor a drágább ez esetben lehet jobb is: a gyógyszerek szigorú ellenőrzések során esnek át mind a hatékonyságot, mind a tartalmat tekintve, míg a táplálékkiegészítőket nem az egészségügyi hatóságok, hanem az élelmiszeripar ellenőrzi.

Persze sok hasznos, jó táplálékkiegészítő, vitamin kapható, de ezek egy része szintén drága. Ha túl olcsó egy ilyen szer, érdemes gyanakodni! Gyakran előfordulnak olyan csaló cégek, amelyek kivonatként árusítják a puszta fűszert, amit csak kapszulába tesznek. A fűszer maga ugyebár olcsó, de a gyógyhatással bíró hatóanyag kivonata már drágább. 

A legnagyobb probléma ezekkel a megoldásokkal egyrészt az, hogy elodázza egy-egy probléma kapcsán az orvos felkeresését. A másik, hogy gyakran a remény vámszedői ezek a forgalmazó cégek: amikor az orvostudomány felteszi a kezét, ha bizonyos krónikus betegségeket nem tud teljes mértékben meggyógyítani, csak a tüneteket enyhíteni, de azt sem megfelelően, mint például idősebb korban a különböző fájdalmakat, akkor még szóba jöhet az alternatíva. De még inkább akkor, amikor a daganatos betegségeknél már elfogyott a kezelés és a biztatás, akkor jelenik meg az alternatív gyógyászat, amelyik még reményt nyújt. Ezért olyan gyakori ezeknél a csodaszereknél, hogy

előbb-utóbb a rákot is elkezdik gyógyítani, meg a demenciát is, a gyulladásokat, a koronavírus idején természetesen vírusellenes hatással is bírtak,

mert lényegében véve minden olyan betegségre következmény nélkül ráhúzhatóak, amelynél az orvostudomány tudása véges, vagy az átlagember számára bizonytalannak tűnik.

Nagyon fontos, hogy ha mégis úgy döntünk, egzotikus fűszereket kezdünk el nagyobb adagban használni, netán kivonatként, előtte mindenképpen konzultáljunk a körzeti vagy szakorvosunkkal! Könnyen lehet ugyanis, hogy egy-egy fűszerre allergiásak vagyunk, de az is előfordulhat, a nagyobb mennyiségű fogyasztás ütközik valamelyik gyógyszerünkkel szemben. Érdemes tájékozódni, hogy egyáltalán mekkora mennyiség lehet hatékony, illetve esetleg már ártalmas, továbbá az sem mindegy, hogy a fűszert milyen formában fogyasztjuk. Ezzel kapcsolatban sem az interneten százszámra felbukkanó egészségmágusok a mérvadóak, hanem azok a szakorvosok, akik utánaolvasnak a fűszerek vegyi összetételének és így pontosan ismerik azok hatásmechanizmusát. 

Legyünk tehát óvatosak a csodagyógyszerekkel, és kizárólag orvosi ellenőrzés mellett szedjük ezeket. Akkor lehetséges, talán segítenek is…

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X