Egészség

A mosoly nemcsak szép, egészséges is – Ismered a Dsmile módszert?

Zalán története, fülfájástól gyógyulásig.

Zalán nyolc éves, és teniszezik egy vidéki város egyesületében. Nem is lenne ebben semmi különös, ha nem ismerném a történetét kiscsoportos óvodás kora óta. Egészségügyi problémái, mint sokaknál, akkor kezdődtek, amikor gyerekek közé került. Eleinte csak időszakosan, majd állandóan jelentkeztek a tünetek.

Megfázás, köhögés, fülfájás, főleg a téli időszakban, amikor a panel száraz levegője sem könnyíti a gyógyulást. Szülei eleinte nem is vették túl komolyan, jött a kisgyerekesek jól ismert kálváriája háziorvossal, és rengeteg antibiotikummal. A folyamatos fertőzöttség és a középfülgyulladások miatt Zalán hallása közben fokozatosan romlani kezdett, amit a család is idővel észrevett. Nem könnyű feladat műszerek nélkül megállapítani a halláskárosodást, miközben röpködnek a „majd kinövi”  és az „úgyis csak alkalmi süketség” hozzászólások.

Arra figyeltek fel, hogy a televízió egyre hangosabban szól, ha Zalán kezében van a távirányító.

A fül-orr-gégészeten már műtétről beszélt az orvos, ennek eldöntése azonban minden hozzátartozónak dilemma, őrlődés. A mérleg egyik oldalán a félelem attól, hogy ha egyszer hozzányúlnak ahhoz a fülhöz, akkor az sosem lesz már teljesen ép. A másikon, pedig látni, ahogy a gyerek a nehéz kommunikáció miatt kimarad a társaságból, egyedül játszik, csökken az érdeklődése, magába fordul.

Zalán lassan csak az éles hangokra figyelt fel, ráadásul a tartós szájlégzése miatt alvási apnoe is kialakult. A légzés rövid ideig tartó kimaradásával járó súlyos alvászavar miatt nemcsak a gyerek volt fáradékony, de a szülők is, akik felváltva virrasztottak mellette. A kijelölt első műtéti időpontot az altatóorvos vétózta meg, megint jött pár hónap késés. Mire a műtőasztalra került, kiderült, hogy alig egy-két milliméteres résen vette a levegőt. Az orrmandula kivétele, a garatmandula csonkolása és a fül kitisztítása után visszatértek a hangok és a zajok. Néha túlzottan is...

Zalánnak idő kellett, hogy újra megszokja a hangos világot.

A mesék is halkabban lettek a televízióban, és ennek a történetnek is itt kellene véget érnie szép zenével, nagytotállal tízperces vége felirattal. A kegyelmi állapot azonban csak két hónapig tartott, az ősz beköszöntével ismét jöttek menetrendszerűen a köhögések, karácsonyra Zalán a tüdőgyógyászatra került, januárra ismét a fülére húzódott a betegség. Orvosa újabb műtétet, fültubus behelyezését javasolta, ami a krónikus középfülgyulladásra átmeneti megoldás, segíti a dobüreg szellőzését és segíti a felhalmozott váladék kiürülését. Hátránya, hogy egy-másfél évenként meg kell ismételni  mert a beültetett szerkezetet kilöki a szervezet. Az újabb műtétre azonban már nemet mondtak a szülők, nem akarták, hogy Zalán úgy kezdje az iskolát, hogy fel van mentve tornából, nem úszhat, nem játszhat azt, amit akar. Három hónap rágódás után egy magánklinikán kötött ki a család, a komplett vizsgálatot követően az orvos ajánlotta a Dsmile módszert.

A dinamikus mosolytréning módszer lényege az izomegyensúly helyreállítása a szervezetben a száj- és beszédszervek gyakorlatain keresztül.

Hatása komplex, egyaránt javítja a légzési zavarokat, a testtartást és megkönnyíti a gyerekeknél a fogazatváltást.

Zalánnak a távkezelést kellett választani, 120 kilométerre lakik a fővárostól. Szeptemberben az első, három hónapos feladatsor elvégzése után állapotfelmérés, és ha kell, újrázhat.  Az eddigi eredmények bíztatóak, pár hét alatt érezhetően javult a hallása, ismét szól, ha hangos otthon a televízió, mint a műtét utáni időszakban, a kérdés csak az, hogy van-e maradandó halláskárosodás.

Szülei elmondása szerint Zalán sokkal nyitottabb, barátkozik, kommunikál, nincs felmentve a mindennapos testnevelés alól és még teniszezik is.

 

Ajánljuk még:

Aki gyógynövénytermesztő országgá tett minket: Bittera Gyula

Meghonosította a francia levendulát, létrehozta a világhírű tihanyi levendulást, de legfőképp felismerte, milyen értékek rejlenek a növényekben a gyógyászat számára. Rendkívüli ember volt, kivételes hittel és hatalmas küzdőszellemmel, aki nem félt szembe úszni az árral, és aki szorgalmának köszönhetően egy életre szóló örökséget adott az emberiségnek, több területen is.

 

Már követem az oldalt

X