Egészség

A menstruációs ciklus négy szakasza a négy évszaknak felel meg – ha ezt figyelembe veszed, könnyebb lesz az életed

A női test és lélek egyik alapja a folyamatos átalakulás, ami legszembetűnőbben a menstruációs ciklusban köszön vissza. Az évszakelmélet szerint a közben lefolyó hormonális változások négy szakaszra bonthatóak, amelyek a természet körforgásának felelnek meg hónapról hónapra. Ha alkalmazkodunk ehhez, kiegyensúlyozottabb, önmagunkkal szemben elfogadóbb életet élhetünk, illetve kihasználhatjuk az energiával teli időszakokat.

Nőként mindannyian tapasztaltuk már a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma tüneteit: a mellfeszülést, hangulatingadozást, ingerlékenységet. Amikor észrevesszük, hogy valós ok nélkül akarjuk a nap folyamán már sokadszorra elsírni magunkat, előbb-utóbb rájövünk, hogy ez a közelgő menstruációnk előjele, és az összes nehézséget ennek a számlájára írjuk. De vajon az egy-két héttel később érkező pozitív hullámot, az energikusságot, jókedvet is párhuzamba állítjuk a ciklusunkkal? Valószínűleg csak keveseknek jutott ez az eszébe, ám az évszakelmélet szerint a hormonális változások folyamatosan hatnak a szervezetünkre, a testérzeteinkre és a lelkivilágunkra, és a természet körforgásához hasonlóan alakulnak.

Mit értünk menstruációs ciklus alatt?

Habár sokan azt gondolják, hogy a ciklus egyenlő a menstruáció érkezésével, valójában egy sokkal összetettebb folyamatról van szó. Olyan rendszer ez, aminek hatása állandó az életünkben:

a változó hormonszintek a hónap minden egyes napján befolyásolják állapotunkat.

Igaz ez a fizikai teljesítőképességre, a kinézetre, a libidóra, az érzelmekre, de még a szociális életre és a kreativitásra is. A ciklus négy hormonális szakaszból áll, amelyek szorosan összekapcsolódnak, egymásra épülnek: az első szakasz a vérzés első napjával kezdődik, ez maga a menstruáció. Ezt követi a ciklus körülbelül 7-14. napja között a follikuláris szakasz, amikor az FSH hormon hatására a petefészekben a tüszők érni kezdenek. Így érkezünk el a harmadik periódusba, a peteéréshez, vagyis az ovulációhoz, ami csupán 2-3 napig tart. Az ovuláció után, ha a petesejt nem ágyazódott be, megkezdődik az utolsó fázis, a luteális szakasz. A kiürült tüszőből sárgatest lesz és elkezdi termelni a progeszteront, felkészítve testünket, hogy a nem megtermékenyült petesejt kilökődhessen.

A menstruációs ciklus négy évszaka

Az évszakelmélet szerint ez a négy fázis és a természet körforgása megfeleltethető egymásnak: ahogy az évszakok jellemzői alakulnak, úgy változnak a nők szükségletei is.

Tehát nőként különböző igényeink vannak a ciklusunk egyes periódusaiban.

Ennek figyelembe vételéhez érdemes arra gondolni, mi jellemzi az egyes évszakokat a természetben, és ehhez társadalmilag milyen tevékenységek, hangulatok kötődnek. Továbbá érdemes arra is gondolni, nekünk mire van szükségünk személy szerint az egyes évszakokban?

Menstruáció, avagy a belső tél

Az évhez hasonlóan a menstruációs ciklus is a téllel kezdődik. Ilyenkor leginkább nyugalomra, befelé fordulásra vágyunk. Kevésbé vagyunk aktívak, helyette inkább csak üldögélni van kedvünk a kanapén és olvasni vagy sorozatot nézni. Az átlagosnál jobban kívánjuk a szénhidrátban gazdag ételeket: ez a komfortételek ideje. Érdemes ilyenkor engedni a késztetésnek, és kicsit lazábbra venni a napokat: ha teheted, ne szervezd tele az estéidet baráti találkozókkal, hanem hagyj teret az elcsendesedésre és a pihenésre is. Az ilyenkor regenerálódásra szánt idő a következő időszakokban meg fog térülni. Az sem véletlen, ha ebben a szakaszban sokkal jobban vágysz a testi kontaktusra, a bújásra, ölelésre. Ennek hatására ugyanis oxitocin termelődik a szervezetben, ami fájdalomcsillapító hatással bír.

Follikuláris szakasz, a belső tavasz

Az ösztrogéntermelődés hatására úgy érzed, a természethez hasonlóan te is újjászületsz. Felpezsdülsz, tele vagy energiával, hiszed, hogy semmi nem állíthat meg. A tettrekészség nyitottsággal párosul. Élvezed a nyüzsgést, szívesen találkozol a barátaiddal, telve vagy ötletekkel, kreativitással. A hangulatod pozitív változása mellett a tested is „megújul”. Ilyenkor látod magad a legvonzóbbnak: a bőröd szebb és feszesebb, a hajad fényesebb, sőt a hormonok hatására az étvágyad is csökkenhet, tehát ilyenkor érezzük magunkat a legvékonyabbnak is.

Eközben nő a libidód és a fizikai teljesítőképességed is.

Ezt a szárnyaló szakaszt érdemes kihasználni: vágj bele új projektekbe, ekkorra szervezd az ötleteléseket. Most edzeni is hatékonyabban tudsz, és még élvezni is fogod. Élj szociális életet, ismerkedj, bulizz.

Ovuláció, vagyis a belső nyár

Peteéréskor az ösztrogénszint a maximumra hág. Ennek hatására a tavaszban tapasztalt pozitívumok továbbra is érvényesek, sőt fokozódnak. A libidó ekkor a legerősebb, és a fizikai állóképességünk is tovább nő az előző időszakhoz képest. Érdemes a tavaszra javasoltakat folytatni ekkor is, és kiélvezni a nyárral járó magabiztosságot. Igazán csábítónak, szépnek láthatjuk magunkat, és az érzékelésünk is ekkor a legkifinomultabb. Sokkal intenzívebben reagálunk ilyenkor az illatokra, az érintésekre, ízekre.

Luteális szakasz, a belső ősz

Az utolsó 12-16 napig tartó szakasz fokozatos energiavesztéssel jár. Habár az első néhány napban még az indián nyárhoz hasonlóan kiélvezhetjük az előző évszak jellemzőit egy enyhébb, visszafogottabb formában, de ezt követően egyértelműen jelentkeznek az ősz tünetei. Fáradékonyabbá válunk, kevésbé van kedvünk kimozdulni, negatív gondolatok és hangulatok gyötörhetnek. Egyre jobban igényeljük a befelé fordulást, az otthon nyugalmát és kényelmét, a megszokott dolgokat. Erős késztetést érezhetünk a rendrakásra, a lezárásra, a teendők kihúzására a listánkról. A belső ősz második felében pedig már egyértelműen jelen vannak a PMS tünetek: a libidócsökkenés, puffadás, folyamatos éhségérzet és persze a hangulatingadozások, az ingerlékenység.

Érdemes ilyenkor megengedőnek lenni önmagunkkal szemben, ha tudsz, teremts időt a lazításra, próbálj kicsivel többet aludni. Már plusz tizenöt perc is sokat számíthat. Intenzív mozgásformák helyett részesítsd előnyben a könnyedebb gyakorlatokat: spinning helyett inkább a jógát válaszd

Ebben az időszakban a fájdalomküszöb alacsonyabban van: ne ekkorra időzítsd a gyantázást, fogorvosi vizsgálatot vagy az egyéb kellemetlen érzetekkel járó teendőket.

Habár ezek általánosságok, amelyek megélése, intenzitása és hossza mindenkinél más, mégis érdemes odafigyelni rájuk. Ha tisztába kerülsz a testedben zajló változásokkal, a hormonok hatásával és a célokkal, amit ezek a hullámzások szolgálnak, könnyebbé válhat elfogadni a nehézségeket is. Ha tudatosan figyelsz a tested jelzéseire, az életedet is szinkronba hozhatod a belülről fakadó alapvető szükségleteiddel.

Ennek hatására olyan önismeret és önelfogadás alakulhat ki benned, amivel könnyebben vészelheted át a nehezebb napokat. Ha tisztában vagy az okokkal, a benned zajló változásokkal, könnyebb lesz elfogadni, ha épp nem tudsz tökéletesen teljesíteni, nem pörögsz a maximumon és semmi kedved az egyébként imádott barátaiddal tartani munka után. A modern kultúrából fakadó túlhajszoltság negatívan hat a mentális egészségre. A ciklustudatosság ezzel szemben

segíthet elfogadni a korlátainkat, szervezetünk természetes igényeit és határait.

Ha a teendőid mennyiségét, intenzitását és minőségét nem is tudod teljes mértékben összehangolni a menstruációs ciklusoddal – a legtöbbünk számára ez maximum egy elképzelt, idealizált világban lenne kivitelezhető –, az biztos, hogy önmagadhoz közelebb kerülhetsz.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X