Egészség

A magas vérnyomás csendes üzemmódban is jelentkezhet, úgy, ahogy nálam

Csendes vagy láthatatlan gyilkosnak is nevezi az egészségügy a magas vérnyomás betegséget, és nem véletlenül. Alattomosan, szinte észrevehetetlen tünetekkel kezdődik a baj. Illetve a legtöbb esetben érzékelhető azért a probléma, csak átlépünk rajta.

Egész életemben alacsony volt a vérnyomásom, a várandósságok során már-már aggasztóan alacsony, és szilárd meggyőződésem volt, hogy ez így is marad. Tévedtem. Pár hónapja már éreztem, hogy valami nem stimmel, nem éreztem jól magam a bőrömben, és nem volt kézzelfogható oka. Néha fájt a fejem, néha – főleg előrehajlásnál – megszédültem, olykor kis arany pöttyök villogtak a szemem előtt, de mindig találtam a tünetekre olyan magyarázatot, amivel elodáztam a valódi ok megkeresését. Ahogy én látom ma már,

a magas vérnyomás tünetei nem teljesen láthatatlanok, csak nem specifikusak,

egy fejfájásnak például ezer oka lehet, ahogy könnyű egy kis megszédülésnél azt feltételezni, hogy nem ettem-ittam aznap eleget, vagy kialvatlan vagyok és fáradt. Én például úgy hittem, hogy a szédülés oka a már hónapok óta fennálló BPPV betegségem, amely szintén szédüléssel jár.

Őszintén bevallom: egy pillanatig sem gyanakodtam magas vérnyomásra, és tavaly év vége felé egy rokonlátogatás során, csak kíváncsiságból mértem meg a vérnyomásom – és csak azért, mert „játékból” a család minden tagja felcsatolta a vérnyomásmérőt, és engem is unszoltak erre. Ha jól emlékszem 187/110 volt az eredmény, és a rövid idő múlva mért újabb érték is hasonlóan magasnak bizonyult.

Hihetetlen megdöbbentő volt számomra a magas vérnyomással való első szembesülés, már csak azért is, mert aznap sem éreztem rosszabbul magam, mint máskor, kicsit „nyomott”, kicsit „húzott” a fejem, kicsit szédültem, néha elöntött a meleg, vagy azt éreztem, hogy „kiugrik a szemem a helyéről”. De mindezt a BPPV mellett a változókor számlájára írtam.

Az ijesztő az volt, hogy ezek a tünetek jó ideje fennálltak már, így nem tudhatom, mióta rombolja a szervezetem a magas vérnyomás, ami sajnos tartós társnak bizonyul.

Az első találkozást követő orvosi vizsgálatok igazolták ezt, azóta vérnyomáscsökkentőt kell szednem.

Ijesztő az is, hogy esetemben az életmód egyáltalán nem indokolja a magas vérnyomás megjelenését. Tejesen normál a testsúlyom, kiegyensúlyozottan táplálkozom, minimális a sóbevitelem, kevés és gyenge kávét iszom, naponta minimum fél órát, de inkább többet mozgok. Sokat vagyok levegőn, és nem magasabb a stressz jelenléte sem az életemben, mint másoknál. Vagyis az életkoromon, és a változókori hormonváltozásokon kívül nincs olyan rizikófaktor az életemben, amely indokolhatná a magas vérnyomás megjelenését.

Én úgy látom, a „láthatatlan” jelző talán arra is utal, hogy sokszor hamis magabiztossággal élünk, és úgy hisszük, kihagyhatunk a számításból bizonyos kockázatokat, mert az minket biztosan nem érint.

Én például simán elmulasztottam olyan szűrővizsgálatokat (és nem, nem fogom ezt a Covid számlájára írni), amelyekre ebben az életkorban,

különösen a változókor közepén, kötelező lenne időt, figyelmet szánni. 

Főleg akkor, ha (akár az én esetemben) igen kicsi a rálátási lehetőség a genetikára, amikor nehéz családi öröklődést felismerni, amikor nem gyanakszunk erre vagy arra a betegségre, mert nem jön az aha élmény: „aha, a nagynénémnek is ez volt, ja, édesanyám is ezzel kínlódott”.

Természetesen azóta (igen sebes tempóban) részt vettem jó néhány olyan szűrővizsgálaton, amelyek eredménye magyarázatot adhatna a magas vérnyomás betegségre. Egyenlőre nem leljük az okot, és higgyétek el, eléggé bánom, hogy évekig nem mértem, mérettem meg a vérnyomásom.

Ti azonban nagyon figyeljétek szervezetetek segélykiáltásait, a jeleket, és ha azzal szembesültök, hogy:

  • visszatérő tompa fejfájással gyötrődtök, ami különösen előrehajlásnál a halántéknál erősödik
  • hirtelen romlik a látásotok, és ég-szúr a szemetek, furcsa nyomást érzékeltek a szemkörnyéken
  • ha szikralátásotok van – igen, ezek azok a bizonyos kis arany pöttyök a szemetek előtt
  • bizonytalanná válik az egyensúlyotok, előfordulnak értelmezhetetlen megszédülések
  • időről időre erős mellkasi nyomást éreztek
  • szapora lesz a szívdobogásotok (és nem zaklatott fel semmi, csak úgy a semmiből hirtelen jön)
  • gyakran leizzadtok

akkor öndiagnózis helyett („csak nem ettem”, „már megint stresszelek”, „csak valami változókori nyavalya”), mérjetek vérnyomást, és ha szükséges, azonnal forduljatok orvoshoz.

 Ajánljuk még: 

„NÁSZUTAS BETEGSÉGNEK IS NEVEZIK, DE A VÉRESEN ÉGŐ, TÜZES POKOL JOBBAN LEFEDI A VALÓSÁGOT”
HA A VASHIÁNY ODACSAP... – TURBÓZZUK FEL MAGUNKAT VÖRÖS HÚSSAL, KAGYLÓVAL ÉS TOFUVAL
TERMÉSZETES GYÓGYULÁS: EZEK A LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNYEK GYOMORPANASZOKRA

Három praktika az álmatlanság ellen – érintett által tesztelve!

Az álmatlanság globális probléma, minden harmadik embert érint valamilyen szinten. A helyzet súlyos, az inszomniával kapcsolatos tehetetlenségérzet pedig frusztráló. Érdemes elsősorban az okokat megszüntetni, vészhelyzet esetén azonban nem árt tisztában lenni pár technikával, amik segítségével akár ki is cselezhetjük az álmatlanság szörnyét. Én is számtalan trükköt, tanácsot fogadtam már meg és vetettem is el, ezzel kapcsolatos tapasztalataim következnek! 

 

Már követem az oldalt

X