Egészség

A jövő nője nem menstruál?

A menstruáció a nőiség része, serdülőkorunktól a változókorig több százszor jelentkezik a havi vérzés, amivel megtanulunk együtt élni, és azokon a napokon egy kicsit másképp létezni. A modern orvostudománynak köszönhetően azonban ma már elérhetők olyan módszerek, melyekkel, ritkíthatjuk, vagy esetleg teljesen száműzhetjük az életünkből a gyakran kellemetlen tünetekkel járó menzeszt. De jó ez nekünk? A témáról Dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász-endokrinológussal beszélgettünk.

Sokan sokfélét hallunk és tapasztalunk a hormonális fogamzásgátlásról, van, aki esküszik rá és évtizedekig alkalmazza, míg más ódzkodik tőle, és kiiktatja vagy teljesen ignorálja az életéből az erre alkalmas eszközöket. Mindannyian mások vagyunk, mások az igényeink, de szerencsére ma már választhatunk a saját működésünket szem előtt tartva, ezzel pedig csak nyerhetünk.

Főszerepben az egyéni megoldások

Amióta létezik a hormonális fogamzásgátlás, nők milliói tolták és tolják el néhány nappal a menstruációjukat, ha éppen nyaralásról, esküvőről, vagy egyéb más olyan eseményről van szó, amikor biztosra akarnak menni. Valószínűleg mindannyian jól ismerjük a „tovább szedem a tablettát”-eljárást, ami remekül mutatja: van igényünk a szabályozásra.

„A női szervezet szempontjából abszolút elfogadható egy olyan eljárás, amellyel ritkán van menzesz. Fontos tudni, hogy fogamzásgátló szedése idején valójában egy megvonásos vérzés jelentkezik, ami nem a spontán zajló ciklus egy szakasza, ezért nem is feltétlenül van rá szükségünk. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az, hogy gyógyszerrel kinél, milyen időközönként jön meg a menstruáció, beállítás kérdése” – mondja a nőgyógyász.

„Van például olyan megszokott módon szedett fogamzásgátló kapszula, amely mellett csak évszakonként fordul elő vérzés. A legtöbb tabletta szedésekor minimális mennyiségben jön meg a menstruáció, de vannak olyan módszerek is, ahol nincs vagy csupán jelzett mennyiségű a vérzés. Elérhető csak progeszteron tartalmú fogamzásgátló vagy progeszteron tartalmú spirál is, aminek az egyik előnyös mellékhatása, hogy kimarad a menzesz. Ez hormonkezelés részeként, vagy egyéb esetekben, például szoptatás idején lehet indokolt, de érdekes, hogy vannak országok, ahol gyakran normál helyzetben is ilyet írnak fel. Alapvetően azt látom, hogy már

itthon is van létjogosultsága a menstruáció mellőzésének, amit egyre jobban fogadnak a hölgyek.

Mi sok esetben szándékosan választjuk ezt az utat, éppen azért, hogy ne legyenek hátrányos napok a nők életében.”

Van, aki nem szeret, van, akinek „nem szabad”

Létezik egy elmélet, miszerint az északi országokban élő nők kevésbé szeretnek menstruálni – osztja meg a szakértő –, ott gyakrabban is élnek a menzeszt redukáló módszerekkel. Délen már kevésbé, mert ott úgy tartják, a mediterrán típusú nők énképéhez hozzátartozik a menstruáció, számukra így működik jól, és így teljes a test. Ezek kulturális kérdések és különbözőségek, amiket szintén érdemes számításba venni.

Kultúra ide vagy oda, bátran bevallhatjuk: nem feltétlenül gondolunk pozitívan a nehéz napokra. Ilyenkor nyűgösek vagyunk, valahogy másképpen működünk, a testünk szinte kicserélődik, görcsölünk, felpuffadunk, ingadozik a hangulatunk, egyszerűen nem vagyunk önmagunk. Előfordul, hogy a kísérő tünetek olyan mértékben zavarják meg a mindennapjainkat, a munkavégzésünket vagy további tevékenységeinket, hogy szakemberhez fordulunk, és a menstruációnk előre meghatározható beállítását kérjük.

„Aki hivatásosan sportol, gyakran versenyzik és évente több hosszabb felkészülési idővel is számolnia kell, valószínűleg nem szeret hátrányban dolgozni. Az ő számukra ideális választás ez. Sajnos előfordul, hogy az alapbetegségeket kell számításba vennünk, egy ilyen döntés meghozatalakor. Az endometriózis kezelése során gyakran javasolunk olyan terápiát, ami mellett elmarad a menstruáció, de miómánál is szoktunk bizonyos hormonkezeléseket alkalmazni, aminek következtében nem jelentkezik vérzés. Ezenkívül, ha egyszerűen az életritmusunknak, életmódunknak, lelkületünknek megfelel és előnyös, akkor

ez egy nagyon jó választási lehetőség lehet”

– hívja fel a figyelmet a szakember.

A jövő nője nem menstruál?

Egyre több helyen hallani, olvasni a menstruációszabályozás témaköréről, mégis úgy érezhetjük, elveszünk a rengeteg információ között. Kiskamaszként megtanultuk az édesanyánktól, hogy ez a természetes folyamat a nőiességünk jele, mely megmutatja, egészségesek és termékenyek vagyunk. De vajon ma hogyan gondolunk erre? Ugyanígy, vagy inkább már csak kellemetlenségként, amin havonta túl kell esni? A gyerekeink, unokáink, dédunokáink hogyan fognak a menstruációra tekinteni, egyáltalán lesz ennek még jelentősége az elkövetkező évtizedekben, évszázadokban? Nem célom utópisztikus képeket előrevetíteni, mégis érdekes lehet ezeken a kérdéseken elgondolkozni.

Dr. Lőrincz Ildikó szerint „az orvostudományban az egyéni döntések, a páciensre szabott megoldások és segítségnyújtás a jövő útja. Nem lehet egy egységes módszert kialakítani, ami mindenkinek jó, viszont vannak választási lehetőségek, amiket bárki kihasználhat. Nem kötelező a hormonális fogamzásgátlással élni, de jó, hogy van ilyen, mert valakinek ez nagy segítség. Ma már széles a paletta, ezért mindenkinek egyénileg tudunk tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami az egészsége szempontjából előnyös, a páciens pedig a javaslataink alapján, és a saját elképzelései szerint dönthet. A menstruáció kimaradása több szempontból praktikus, vannak nők, akik például vérszegények a menzesz miatt, szabályozással viszont sok esetben megelőzhető a vérszegénység és a vashiány. Eltérőek az álláspontok a témában, mégis úgy vélem, nem véletlenül jöttek létre ezek az alternatívák.”

Nagy hangsúly került az elmúlt években a hormonmentességre, a testünk természetes működésének megőrzésére, és az ezt támogató életvitelre. A szakértő szerint azonban sokkal összetettebb a fogamzásgátlás témaköre – melyek kapcsán az egyéni adottságokat is figyelembe kell vennünk – annál, hogy gondolkodás nélkül kövessük a trendeket.

„Sajnos azt látom, hogy a közvélemény kifejezetten üldözi a hormonális fogamzásgátlókat, amik sok negatív kritikát kaptak, és kapnak a médiában is, orvosként viszont számtalanszor tapasztalom azt, hogy egy rossz választás következménye miatt szenvednek a nők. Gyakran éppen az nem él fogamzásgátlóval, aki amúgy jól járna vele, pedig ma már szinte mindenki megtalálhatja a számára ideális eljárást. Éppen ezért, ha a jövőt nézem, azt gondolom, hogy sokaknak ez egy nagyon pozitív dolog lesz.”

Ajánljuk még:

Nem csak a cukortartalma árt – miért károsak a szénsavas üdítők ötvenéves kor felett?

Május végén egyszer csak kopogtatás nélkül betört hozzánk a nyár, s innentől fogva nemcsak a ruházatunk lett vékonyabb és szellősebb, hanem az italfogyasztásunk is megnövekedett. Ötven év feletti tanítványaim közül sokan berzenkednek a szénsavas italoktól, mondván, nem oltják a szomjat és egyéb egészségügyi károkat okoznak. Mások viszont szeretik ezeket, és sajnos vannak függők is, akik akár napi két liternél is többet fogyasztanak belőlük. Mi az igazság a szénsavas üdítők körül?

 

Már követem az oldalt

X