A jó alvás a jó matracnál kezdődik (x)

Egészség

A jó alvás a jó matracnál kezdődik (x)

Kevés kellemetlenebb és károsabb dolog létezik a rossz alvásnál, ami alattomosan kezdi ki immunrendszerünket, gyengíti szervezetünket. Az orvostudomány által javasolt nyolcórányi minőségi pihenés valójában létfeltétel – ezért sem mindegy, milyen környezetben és milyen ágyban térünk nyugovóra. Az „amilyen a mosdó, olyan a törülköző” analógiájára nyugodtan mondhatjuk: amilyen a matrac, olyan az álom is rajta. (x)

Az egészséges alvás több ciklusban zajlik, átlagosan 90 perces periódusok váltakozásával, négy fő alvási fázisban: a szendergés után felszínes alvással közelítünk a mélyalvás, majd az álomalvás, vagyis REM (rapid eye movement / gyors szemmozgás) stádiumába. Minden fázisnak megvan a maga jelentősége, egyik sem spórolható ki a pihenésből. Bármelyik sérül, alvási restanciákat kezdünk el gyűjtögetni, amelyek később, sokszor stresszesebb időszakokban benyújtják a számlát szervezetünknek. Ahhoz azonban, hogy a ciklusok ritmusa és hossza ne sérüljön, úgy kell aludnunk, hogy közben ne ébredjünk meg. Akkor ugyanis elölről kezdődik a folyamat, és máris lehetetlen kipihennünk magunkat az éjszaka folyamán.

Az a tapasztalat, hogy a fekhely, de elsősorban a matrac minősége határozza meg éjszakai kényelmünket, tehát érdemes különös gondot fordítanunk a számunkra legmegfelelőbb matrac kiválasztására. Nem könnyű feladat, hiszen egyéni igényeink és lakáskörülményeink függvénye is, hogy milyen matracot érdemes választanunk.

Fotó: JYSK – Rugós matrac 90x200 GOLD S60 DREAMZONE

Hogyan válasszunk matracot?

Mindenképpen próbáljuk ki a matracot vásárlás előtt! A JYSK-ben szakmai tanácsokkal is segítenek kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb fekhelyet, ezért érdemes személyesen ellátogatni valamelyik áruházba, ahol helyben ki is próbálhatjuk a kiszemelt terméket.

Természetesen javasolt a gyermekmatracokat is személyesen, a gyerekkel együtt tesztelni és kiválasztani, hogy elkerüljük a túl kemény vagy túl puha fekhely csapdáját. Érdemes olyan üzletben kezdeni a matracválasztást, ahol nagyobb a termékkínálat, így sokkal pontosabb képet alkothatunk az egyes típusok előnyeiről és hátrányairól egyaránt.

Az egyik leggyakoribb ágytípus otthonainkban az ún. kontinentális ágy, amely egy jellemzően fa keretből, egy rugós matracból és egy fekvőbetétből áll. Optimális esetben az ágy vásárlásakor a hozzá tervezett matracot és fekvőbetétet is kiválasztjuk, tehát már a teljesen felszerelt fekhelyet visszük haza. Ennek a komplex megoldásnak az előnye, hogy elemei tökéletesen illeszkednek, a rugós matrac pedig megfordítható, ezáltal élettartama kitolható.

Fotó: JYSK – Fotó: JYSK – Rugós matrac 90x200 GOLD S60 DREAMZONE

A klasszikus rugós matracok egy rugórendszerből, egy szivacsrétegből és egy huzatból állnak, jellemzően állítható és kontinentális ágyon is használhatóak. Az ilyen matracnak nincs merev kerete, tehát mindenképpen szükség van egy ágykeretre. Igazán strapabíró konstrukció a rugókból épített matrac, amit leginkább úgy tudunk kímélni, ha időnként megfordítjuk és fekvőbetéttel együtt használjuk. A matrac megfordítása különösen indokolt abban az esetben, ha ágyunkat olyan valakivel osztjuk meg, akivel jelentős a súlykülönbségünk, hiszen így a nyomáskülönbséget ki tudjuk egyenlíteni. A JYSK kínálatában többféle rugós matrac is megtalálható, többnyire 60 °C-fokon mosható huzattal. A mosási hőmérséklet azért is fontos, mert 60 °C-fokon minden poratka elpusztul.

Fotó: JYSK – Rugós matrac 90x200 GOLD S25 DREAMZONE

A habszivacs modern találmány, amiért igazán hálásak lehetünk, hiszen nyugodtan mondhatjuk, hogy a habszivacs matrac forradalmasította alvási szokásainkat: rendkívül kényelmes, különböző keménységű kivitelben kapható és könnyen tárolható. Kiválóan alkalmas vendégágynak is. Szerkezete rendkívül egyszerű: egy habszivacs magból és egy huzatból áll. Ez utóbbi rendszerint valamilyen könnyen tisztítható, jól szellőző anyag, a habszivacs mag azonban gyakran több rétegből áll, több konstrukcióban is memory habból készül a felső réteg, ezáltal pontosabb alátámasztást biztosít az alvás során. A JYSK megfordítható habszivacs matracot is értékesít, ami lehetővé teszi, hogy a két oldal különböző fokozatú szilárdsága szerint használjuk fekhelyünket.

Fotó: JYSK – Habszivacs matrac 90x200 GOLD F95 DREAMZONE

A fekhely kényelmét nagymértékben a matrac keménysége és anyagának rugalmassága határozza meg. Szakemberek szerint javasolt úgy választanunk matracot, hogy lehetőleg saját alvási pozíciónk és testsúlyunk szerint keressük meg a számunkra ideális megoldást. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben ketten osztozunk az ágyon, lehetőleg két matraccal oldjuk meg a fekhely kialakítását, hogy mindkettőnk számára a legmegfelelőbb matracon alhassunk. Természetesen különleges igények – gerincbetegség, fokozott izzadékonyság, betegségek – esetén a matracválasztást is befolyásolják, tehát figyelnünk kell, hogy speciális körülményeink ne akadályozhassanak az éjszakai pihenésben, regenerálódásban. Jól tesszük, ha a fekvőbetét és az ágynemű közé matracvédőt is terítünk – ezzel egyrészt óvjuk matracunk állapotát, másrészt ezzel a könnyen mosható réteggel kényelmesen frissen tudjuk tartani fekhelyünket.

Fotó: JYSK – Matracvédő 90x200 PLUS T15 DREAMZONE

Ezért használj fekvőbetétet!

A fekvőbetét az ágy legfelső része, amely jellemzően egy hideghab vagy latex magból és egy huzatból áll: erre kerül majd az ágynemű. Funkciója alapvetően az alvási komfort növelése, ezért érdemes körültekintően választani a kínálatból. A JSYK fekvőbetétek általában purhab szivacsból, nagy rugalmasságú habszivacsból vagy fejlettebb technológiájú memory habszivacsból készülnek – ez utóbbi precízen alkalmazkodik a test körvonalaihoz, kímélve ezzel a vérkeringésünket és megelőzve különböző ízületi problémákat. Mivel a fekvőbetét van a legközelebb a testünkhöz alvás közben, nem mellékes, hogy borítása, huzata is jól szellőző, jól tisztítható anyagból készüljön. A jó fekvőbetét további előnye, hogy kompenzálni tudja a matrac esetleges keménységét, illetve segít megőrizni a matrac formájának tartósságát és állagát azáltal, hogy megóvja a matracot az elhasználódástól és a nedvességtől.

Fotó: JYSK – Fekvőbetét 90x200 GOLD T30 WELLPUR nyíl mintás

A kialvatlanság leggyakrabban kedélyállapotunkon érződik legkorábban, ahogy a pihentető alvást is elsősorban a stresszes életmód befolyásolja. A jó fekhely megválasztása mellett törekedjünk a rendszeres és tudatos életmód kialakítására, és teremtsük meg a nyugodt éjszakai pihenéshez szükséges otthoni körülményeket. A jó alvás ugyanis egész életminőségünk alapja.

 

A cikk megjelenését a JYSK támogatta

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X