Egészség

A csuklóalagút szindróma és a rejtélyes csuklófájdalom vajon miért ilyen gyakori probléma?

Nagyon sokan szenvednek a kéz különböző elváltozásai, fájdalmai miatt: a csuklófájdalom az egyik leggyakoribb ezek közül.

Sokáig alig figyelünk fel arra, hogy baj van, mert csak egy kicsit sajog, majd elmúlik – legyintünk a problémára az akkor még jól funkcionáló csuklónkkal. Később rosszabbodhat a helyzet, eljön az az állapot, amikor a napi munka végére elmerevedik, csúnyán „beáll” a csukló, és még elfordítani is nehéz. Fájdalmassá válik minden mozdulat és a csukló gyengülését is érzékelhetjük: hiába markolunk meg egy nem is annyira súlyos dolgot, nem tudjuk normálisan megtartani.

Az idő múltával a helyzet tovább romlik, már nemcsak napközben, hosszú, monoton munka után, vagy egy nehezebb mozdulat során érezzük a jól ismert fájdalmat, de akár éjjel is felébredünk, annyira kínoz minket.

Az alábbi stációkat a legtöbben ismerjük, végigjárjuk, leginkább azért, mert valószínűleg a mindennapi hajtás elfedi a bajt, vagy a betegségekhez való hozzáállásunk okán elodázzuk a szembesülést. Esetleg hosszú ideig valóban csak enyhe fájdalmakkal jelez a kéz arról, hogy baj van, mi pedig elhisszük, hogy a szervezet teszi a dolgát és majd elmúlik magától, vagy abban reménykedünk, egy kis pihenés majd csodát tesz.  

De mi okozhat csuklófájdalmat?

Túlerőltetés

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok – és sokan mi mással is tolhatnánk túl a dolgokat – a számítógép billentyűinek állandó verése. A napi sok órán át végzett számítógépes munka olyan terhelést jelent a csukló számára, amely először csak fájdalommal jelez, ám azt később a csuklóízület tartós funkcionális károsodása követheti. Ugyanez a káros hatás érvényesülhet az ütővel végzett sportok, fizikai munka, de akár súlyemelés közben is.

Helytelen kéztartás

Kéz a kézben járhat a túlerőltetéssel, és lehet köze a számítógépes munkához is. Például rossz szögben áll a billentyűzet, esetleg az egér használata nem megfelelő – útban van egy zsinór és amiatt tartósan elemeljük a kezünket az asztalról, vagy a számítógépes asztal térbeli elhelyezése nem átgondolt, be vagyunk szorítva egy sarokba és nincs elég hely a helyes kéz- és testtartáshoz.

Monoton/egyoldalú terhelés

Még mindig a billentyűzet, de lényegesen kevesebb ember nyomkodja az efféle billentyűzeteket, mint a számítógépét: a billentyűs hangszerek használata is okozhat bajt, lehet egyoldalú a terhelés vagy hosszú ideig érheti megerőltetés a csuklót akár zongorázás közben is.

Ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladást szintén túlterhelés hozhatja elő, de ebben az esetben ennek fájdalma terjed át a csukló területére is.

Csuklóalagút szindróma

Ebben az esetben a túlerőltetésen kívül más okok is megjelenhetnek: előidézheti a pajzsmirigy alulműködése), az elhízás, valamilyen gyulladás következtében folyadék felszaporodása vagy pangása, valamint a cukorbetegség is. 

Mit tehetünk a gyógyulásért?

Az első szakaszban egyszerű a helyzet: pihentetni kell a csuklót, ez elengedhetetlen. Nem könnyű azonban egy tevékeny embernek ezt hatékony gyógykezelésnek látnia akkor, ha a két kezével keresi a kenyerét. Mégis be kell látni, hogy az ízületek tehermentesítése ebben az esetben kötelező, de a hideg/meleg borogatás, infralámpa és a melegítő hatású gyógynövényes krémek is segíthetnek a kezdeti szakaszban.

Forduljunk szakemberhez

Amennyiben a pihenés és a borogatás nem ért célt (két-három nap alatt sem múlt el a fájdalom) mindenképp forduljunk orvoshoz, mert további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a fentebb felsoroltak közül mi állhat a fájdalom hátterében. A szakember írhat fel gyulladáscsökkentő termékeket, vagy beutalhat fizikoterápiára, esetleg hialuronsavas injekciókúrát ír elő.

A fájdalom okának biztos megjelölése azért is fontos, mert abban az esetben tudjuk a kiváltó okot megszüntetni – a kéz ízületeit kímélő egeret, egérpadot vagy billentyűzetet beszerezni, ügyelni a kéztartásra, átrendezni a munkaterületet. Sokat segíthet, ha igyekszünk a monoton munka idejét csökkenteni vagy szakaszokra tagolni.

 

Már követem az oldalt

X