Egészség

5 gyakori olajtípus: így használd őket helyesen

Hogyan kellene kiigazodni a kínálatok útvesztőjében? Melyik olajfajtáról mit érdemes tudni, hogyan kell használni őket, és miképp hatnak az egészségünkre, környezetünkre? Olaj-kisokosunk.

Minden ember életében bekövetkezik az a pillanat, amikor megsemmisülve, rezignált arccal nézi az élelmiszerboltok végeláthatatlan kínálatát. Ezerféle, megszámlálhatatlan mennyiségű termék mindenhol, mindenből.

Gyerekként, amikor a csokoládék tengeréből választhattunk, még örültünk is ennek, alig tudtuk türtőztetni a bennünk élő Gombóc Artúrt, de felnőttként, amikor csak egy „átlagos” olajat akarunk levenni a polcról, könnyen lehet, hogy meggyűlik a bajunk a túl sok termékkel. Mert választani nehéz. Időigényes. Fárasztó. Főleg olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyekről az esetek többségében hiányosak az ismereteink.

Hogyan kellene kiigazodni a kínálatok útvesztőjében? Melyik olajfajtáról mit érdemes tudni, hogyan kell használni őket, és hogyan hatnak az egészségünkre, környezetünkre? Egy kis segítség a döntésben:

Pálmaolaj

Ez az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett növényi olaj a világon, noha korántsem mondjuk egészségesnek. Sokan nem tudják, de a nyers pálmazsír vörös színű, így a boltokba kapható változat csak egy finomított, hasznos tápanyagoktól, karotinoidtól és E-vitamintól megfosztott verzió. A pálmaolaj 50 százalékban telített zsírsavakat tartalmaz, amit ugyan jobbnak tartanak az állati zsiradéknál és a transzzsíroknál, de az egyik fő összetevőjét, a palmitinsavat a WHO szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát növelő tényezőként tartja számon.

Az olajpálma-ültetvények létesítése egyébként elképesztő mértékű természet- és erdőpusztítással jár, A WWF adatai szerint 

300 focipályányi esőerdőt irtanak ki minden egyes órában a pálmaolaj-termelés miatt.

Számos állatfaj, például az orángután, a borneói törpeelefánt, a ködfoltos párduc vagy a szumátrai orrszarvú élettere válik egyre szűkösebbé, aminek hatására kérdésessé válik a fennmaradásuk! Érdemes olyan gyártó termékeit választani, amely erdőirtás-mentes forrásból szerzi be a pálmaolajat, azaz tanúsítottan fenntartható és felelős.

Napraforgóolaj

Magyarország egyik legnépszerűbb, leguniverzálisabb olajfajtája a napraforgóból készült étolaj. Hidegen sajtolt és finomított formában is létezik – a boltokban inkább az utóbbi jellemző. Bővelkedik E-vitaminban, omega-6 esszenciális zsírsavakban, valamint gazdag szterinforrás, ami hozzájárul a normál koleszterinszint fenntartásához. Hirtelen sütéshez, mártásokhoz, levesekhez és pácoláshoz is tökéletesen alkalmas, fontos viszont tudni, hogy a napraforgóolaj a közel 70 százalékos telítetlen zsírsavtartalmával ugyan fontos szerephez jut a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de a benne lévő omega-6-zsírsavak nagy mennyiségben gyulladást okozhatnak a szervezetben. És bár a napraforgóolaj jól tűri a hevítést, a zsírsavak egy része ekkor érgyilkos transzzsírokká alakul.

Olívaolaj

Az olívaolajok esetében figyelembe kell venni, hogy melyik fajtát pontosan mire használjuk, hiszen míg az extra szűz, szűz olajok csak a hideg ételek, saláták, tészták, szószok, öntetek ízesítésére alkalmasak, addig sütéshez már a finomított vagy kevert változatot érdemes használni. A reformétkezés üdvöskéje lényegesen egészségesebb választás a napraforgóolajhoz képest: vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, értágító hatással bír, valamint megelőzi a vérrögök kialakulását és javítja az erek egészségét. Ha mindez nem lenne elég, úgy tartják, hogy az olívaolaj maga a nagybetűs Segítség az emésztőrendszer számára.

Kókuszolaj

A kókuszolajat a kókuszdió fehér húsából nyerik ki. 25 fok alatt szilárd halmazállapotú, mert sok telített zsírsavat tartalmaz (a többi növényi eredetű zsiradékkal ellentétben több mint 90 százalékban!). A vajnál azonban mégis egészségesebb, hiszen a kókuszolaj egyszerre növeli a jó és rossz koleszterin szintjét a szervezetünkben, egyfajta egyensúlyi állapotot segítve ezzel elő.

A kókuszzsírban közepes szénláncú telített zsírsavak vannak, amelyek a jelenleg is rendelkezésre álló kutatások alapján nem növelik annyira a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét a vérben, mint a hosszú szénláncokat tartalmazó telített zsírsavak. A kókuszolaj kedvező egészségügyi hatásai miatt tehát igencsak népszerű, egy tanulmány azonban rávilágít az előállítás során bekövetkező, trópusi élővilágot sújtó károkra is. Az elemzésből kiderül, hogy minden egyes megtermelt egymillió tonna kókuszolaj 20 faj károsodásával fenyeget. Összehasonlításként: az olívaolajnál ez az érték 4,1, a pálmaolajnál 3,8, a szójaolajnál pedig 1,3...

Tökmagolaj

A tökmagolaj igazán markáns, aromás, tökéletes a saláták, krémlevesek, pestók, sós sütemények tésztájának egészséges megbolondítására. Magas szelén-, A-, E-vitamin és koenzim Q-tartalmának köszönhetően tökéletes immunerősítő, antioxidánsai segítik a szervezet regenerálódását, megkötik a szabadgyököket, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Ezek mellett többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdag, tehát összességében kitűnő élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul finom is! 

Ha pedig kedved támadna egy kicsit otthon kísérletezni, készíts ízesített olajokat, ilyen egyszerűen: 

Ajánljuk még:

A hagymahéjtól a kurkumáig: növények vibráló színei a húsvéti tojásokon

A festett tojások a húsvéti ünnepkör szakrális varázsszerei: a rájuk festett minták, a készítő és a megajándékozott kiléte éppúgy jelentéstartalommal bír, mint a szín, amilyenre megfestik őket. A régiség leányai, ha akartak se tudtak volna boltban vásárolt tojásfestéket használni, a különböző színekben pompázó remekműveket kivétel nélkül természetes, többnyire növényi alapanyagokkal festették. A festő növények között számos gyógynövényt is találhatunk!

 

Már követem az oldalt

X