Család

Toplistás fárasztó, de értelmes elfoglaltságok gyerekeknek – Karanténkisokos szülőknek

Most, hogy ránk szakadt a korona-karantén, a napi kötelező teendők mellett, az otthon ragadt gyerekek figyelmének lekötése, energiáik levezetése sem könnyű feladat. Összeszedtünk pár tippet, hogyan lazítsunk velük egy kicsit. Persze valószínűleg mi hamarabb elfáradunk, mint ők...

Exatlon a nappaliban:

Ahol nincs kert vagy nagyobb terasz, ott a négy fal között kell minél előbb kitalálni valamit, legalábbis mielőtt az egész család idegrendszere tönkremegy. Fáradt gyerek, jó gyerek – tartja a mondás; legyen ez a motivációnk minden nap, amikor újabb akadálypályákat építünk nekik. Például így:

  • földre helyezett párnákon való egyensúlyozás (képzeljék maguk alá a háborgó óceánt, plüsscápákat is tehetünk alájuk, vagy kénytelenek leszünk óriáspolippá változni...)
  • székek vagy asztal alatt való átkúszás
  • babzsákon való átmászás törpejárásban
  • egymástól távolra szétszórt plüssállatok összegyűjtése négykézláb, úgy, hogy nem eshet le semmi!
  • rákjárásban körbemászni a szobákat
  • plüsslabdával való célba dobás egy kosárba, papírzacskóba, kijelölt helyre
  • állatok mozgását utánozva megkeresni és begyűjteni elrejtett kincseket
  • szikszalaggal leragasztott ugróiskolán szökdécselni. Egy élő példa erre ez a kreatív apuka, és a lányainak összerakott akadálypálya:

Továbbfejlesztésnek szobánként tematizálhatjuk a feladatokat: az egyikben csak fejtörőket kell megoldani, a másikban készíteni valamit, a harmadikban fizikai kihívásokat teljesíteni. Ha kevés hely áll rendelkezésre, főleg statikus gyakorlatokat adjunk nekik: guggolások, felülések, fekvőtámaszok, bukfencek, egyensúlyi feladatok. Az interneten találunk példát, hogyan kell mindegyiket helyesen elvégezni. Ha időnkből és türelmünkből kitelik, csatlakozzunk a gyerekekhez, mert így ösztönözve vannak általunk, nem szólva arról, hogy vicces jeleneteket is szül egy-egy ilyen közös edzés. Ha ötlettelenek lennénk, vagy idő híján vagyunk, az interneten több gyerektorna videót is találunk, de gyerekjóga óra is elérhető magyarul a világhálón.

 

Kifulladásig a kertben:

A szerencsésebbek minden nap a kertben focizhatnak, kosarazhatnak, fogócskázhatnak. Ha van betonos rész, akkor rollerezni, biciklizni is lehet, vödrökből, műanyag (vízzel töltött) flakonokból tegyünk le nekik akadályokat. Ha ügyesebbek, mérjük az időt is. Itt is végeztethetünk velük erőnléti feladatokat, de ezeket mindig váltsa valamilyen dinamikusabb gyakorlat, különben hamar megunják őket.

Bátrak és kreatívak nindzsákat képezhetnek az udvaron, ahogy ez a videó mutatja.

Amelyik gyereknek van indíttatása, azt fogjuk be kertészkedésre. Tökéletes alkalom a giliszták, a növények gyökerei, hagymái és a föld alá bújó bogarak tanulmányozására. Ilyenkor is fontos a beszélgetés, a sok barátságos, elgondolkodásra ösztönző kérdés. Vegyék észre a növények szárai, levelei közötti különbségeket, tanulják meg a virág részeit, állapítsák meg a gyümölcsfák fajtáit. Ha csigaházat találnak, máris egy újabb témakör születhet... 

Szórakozva tanulni:

A sort egy régi kedvencemmel (sokunk kedvencével) kezdem, Az egyszer volt, hol nem volt az élet c. francia animációs sorozattal. Mi mást is ajánlhatnék első részként, mint a Vírus c. epizódot, amit a YouTube-on is megnézhetünk

Ismerkedjünk meg az okosdobozzal! Itt videókon, különböző játékokkal és feladatokkal ismerkedhetünk (alsóstól középiskolás korosztályig), van minden, ami a játékos tanuláshoz alkalmas!

BOOKRKids: a méltán sikeres és jófej magyar fejlesztők most egy hónapra ingyenesen elérhetővé tették a BookRkids videótárát. Táblagépre vagy okostelefonra letöltve, máris 400 klasszikus és modern hangos gyerekkönyv közül lehet válogatni, melyekhez fejlesztő, szövegértést segítő feladatok is tartoznak.

Pagony Mesecsatorna (YouTube): a Pagony kiadó animált, hangos gyerekkönyvei kedvesek, viccesek és minden arroganciától mentesek, ilyen pl. Boribon, Pitypang kutya meséi vagy Maszatnak, az ovis kisfiúnak történetei. A Kuflik c.vicces animációs film Scherer Péter narrációjában itt nézhető meg például.

A Monterey Bay Aquariumot  sok gyerek ismeri még akkor is, ha soha nem járt még Kaliforniában, ugyanis ott játszódik a Szenilla nyomában c. rajzfilm. YouTube csatornájukon gyönyörű medúzákat, halakat, vidrákat, cápákat, vagy csak a mindig változó nyílt vizet leshetjük. Vannak élő adások a közösségi oldalukon, de felvételről is sok videó elérhető.

A Budapesti Állatkert webkameráira is rá lehet nézni néha, hogy mi történik az elefántkifutón vagy a fókamedencében.

A lakásban ragadva, az ablakban üldögélve, ha van olyan szerencsénk és még madarakat is láthatunk, jó ötlet telefonra vagy táblagépre letölteni a Madárhatározót, mely lexikon és határozó is egyben (énekhangokkal!). A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület applikációja szuper elfoglaltság. Ha belejövünk, és a családban van olyan, aki odavan a kígyókért például, folytassuk az okosodást a Kétéltű- és hüllőhatározóval...

Csodák Palotája minden délelőtt 11 órakor bejelentkezik a CSOPA TV két tudósa, Kémcső Jenő és Spatula Sára, hogy egy-egy könnyebb kísérletet bemutasson, melyet ovisok, kisiskolások is megcsinálhatnak otthon, szülői felügyelettel. Fel lehet készülni a játékos foglalkozásokra, mert a kellékeket már előző nap kiírják a honlapra!

Mert ha nem is egyszerűek ezek a napok, azért van esélyünk jól eltölteni őket! 

További cikkek a témában:

„FONTOSAK A KORONAVÍRUS-MENTES ÓRÁK” – ÍGY BESZÉLJ A GYEREKKEL A JÁRVÁNYRÓL!

BORBÁS MARCSI ÉS A MINDENÍZŰ DRAZSÉK – ILYEN AZ, HA GYEREKEKTŐL TANUL AZ EMBER (Videó)

SEGÍTSÜNK AZ IDŐSEKEN, #OTTHONOLVASOK, #VELETEKVAGYUNK – JÓ DOLGOK, AMIKET A KORONAVÍRUSNAK KÖSZÖNHETÜNK

 

 

Már követem az oldalt

X