Család

Memóriadobozokkal a lassú leépülés ellen: így segíthet a demencián egy olcsó dobozka

Már több mint két évtizede alkalmazzák a gerontológiai szakemberek a dementálódni kezdő vagy súlyosan demens páciensek esetében a változatos tartalmú és méretű demenciadobozokat vagy memóriadobozokat. Ezeknek feladata, hogy a bennük lévő tárgyak rendszeres használatával lassítsák a leépülés folyamatát. A dobozokat a páciensek nagyon szeretik, s az általuk végzett, ún. multiszenzoros stimuláció valóban eredményes lehet a komplex demencia-terápia során, de akár az otthoni betegápolásban vagy a szociális otthonban is – érdemes kipróbálni!

A demenciadobozok az egyéni igényektől és a betegség típusától és előrehaladottságától függően nagyon különbözőek lehetnek. A cél velük a lehető legkomplexebb fejlesztés: a látás, a hallás, az ízlelés, a szaglás, a tapintás és esetlegesen a mozgás gyengéd, de hatásos stimulálása szakemberek által ellenőrzött körülmények között. Ezzel együtt a közös élmények emlékidézők és emlékrögzítők is lehetnek, sőt a kommunikációs képességek is szinten tarthatók, ha jól használjuk ezeket a dobozokat.

A nyugati gerontológiában a legtipikusabb memóriadobozok a következők:

Labdás memóriadoboz 

Ez egy nagyobb méretű, zárható fedelű műanyag doboz, kisbőrönd vagy nem túl nehéz fadoboz, különféle anyagú, felületű, színű és méretű labdákkal. Fontos, hogy legyen benne rugalmas gumi, akár ún. squishy-labda is, amely egészen különféle formákat tud felvenni az ujjak nyomásának hatására. Nagyon népszerűek a goop-labdák is, amelyekben folyadék van, s a nyomás hatására különféle formákat vesznek fel. Kell, hogy legyen a labdák között puhább és merevebb műanyag, esetleg szövet, és nem baj, ha vannak a dobozban nyomásra világító kislabdák is.

Ezek a kellemes tapintású kislabdák közös és egyéni fejlesztőjátékokra, s akár versenyekre is alkalmasak. Nagyon fontos, hogy használatuk közben folyamatos legyen a kommunikáció a gyakorlatot vezető és a labdás dobozzal dolgozó páciensek között.

Kinetikus homok-doboz

Ez a kisebb méretű doboz a gyermekeinknek vagy unokáinknak gyakran vásárolt speciális homokot (de akár különféle színű gyurmát is!) tartalmaz. A kinetikus homok a lehető legkülönbözőbb formákban alakítható és nyújtható, műanyag késsel vágható, ráadásul a tapintás és a gyúrás élménye az ujjakat is stimulálja. Szintén lehet alkalmazni műanyag formákat, amelyekkel a kinetikus homokból alakzatokat lehet kivágni. Megfelelő időhatárok alatt ki lehet jelölni konkrét feladatok elkészítését, de akár gyurmaszobrokat is lehet készíteni belőlük, és kiállítani a legjobbakat. A közös foglalkozás során arra kell vigyázni csak, hogy a porózus anyag ne kerüljön a szájba vagy a légutakba – éppen úgy, mint a gyerekek esetén.

Gabonadoboz

Ez egy nagyjából fél méterszer fél méteres doboz, amelyet félig megtöltünk gabonafélékkel: zabbal, búzával, rozzsal vagy egyéb gabonákkal. Sokan a hüvelyes növényekre esküsznek, ők babot vagy lencsét tesznek a dobozokba. Remek játék és verseny is lehet ezek kimérése, csoportosítása, de akár csak egy részük ügyes kimarkolása a dobozokból. Ehhez megfelelő műanyag kanalakat, edényeket és mérőeszközöket is érdemes biztosítani. Nagyon fontos, hogy ezek nem ebben a formában táplálékok, tehát szájba vagy a légzőcsatornába nem kerülhetnek!

Magdoboz

Egy közepes méretű papír vagy műanyag dobozban, zippzáras műanyag zacskókban gyűjtsünk össze friss magokat: fenyőmagot, hántolt napraforgómagot vagy hántolt tökmagot, avokadómagot, almamagot, de akár őszibarackmagot, nagyobb szemű fűszereket vagy kávészemeket, tetszés szerinti mennyiségben, és ezeket tudjuk – amennyiben ehető magról van szó – ízlelni, tapintani, csoportosítani, mérni, vagy akár egy közös főzésterápia keretében felhasználni.

A memóriadobozok azért nagyon népszerűek szerte a világon, mert egyszerre nagyon egyszerű játékok és hatékony szinten tartó eszközök.

Bátran éljünk velük akár az otthoni betegápolásban is, egy remek közös élményt jelenthet használatuk, amelynek során a játék flow-jában mindenki kikapcsolódik! Játsszunk a rokonainkkal, szeretteinkkel, hagyjuk, hogy maguk is a lehető legtöbb módon felfedezzék a memóriadobozok nyújtotta játék örömét – nagyobb szükségük van erre, mint gondolnánk!

Ajánljuk még:

A demencia 9 korai jele: ismerd fel időben, hogy tehess ellene!

Bár a demencia kialakulásában nagyon nagy jelentősége van a genetikának, mégis sokat tehetünk a minél későbbi megjelenésért, és még inkább a felerősödése, a fokozódása ellen. Ha a demenciát időben észrevesszük, az azt jelenti, hogy akár évtizedekig maradhatunk önellátók, és viszonylag tiszta tudattal élhetünk. De mik a legkorábbi jelek? Ezeket szedtem most csokorba.

 

Már követem az oldalt

X