Aktív

Zavar a tokád? – így szabadulhatsz meg tőle

Genetika, testsúly, kor, testtartás – négy olyan tényező, amitől nagyban függ a toka kialakulása, vagyis az áll alatti zsírréteg megjelenése. Ha zavar bennünket, tehetünk ellene: csökkenthetjük, vagy akár meg is szabadulhatunk tőle. Mutatjuk, hogyan!

A tükörben az arcunkat vizsgálgatva talán éppen ez az egyik legkifogásoltabb terület, amit szívesen eltüntetnénk, ha lenne erre varázspálca és egy rövid varázsige. Különösen azóta fájdalmas ez, amióta boldog-boldogtalan szelfiket készít: ahogy a fotókészítés közben hátrahúzzuk a fejünket, a toka még nagyobb hangsúlyt kap, még inkább előtérbe kerül.

A toka keletkezésének okai

Sokan küzdenek az álluk és nyakuk közötti zsírréteggel, ami valójában a szóban forgó területen kialakult túlsúlyt jelenti. A tokától a nyakunk nagyobbnak, vastagabbnak tűnik, megváltoztatja az arc és az állkapocs megjelenését, idősebbnek és egészségtelenebbnek tűnhetünk miatta. S amíg a toka miatt egyébként nem kell aggódnunk, sokkal inkább fontos foglalkozni a kiváltó okával: a túlsúly és az elhízás ugyanis számos egészségügyi problémához köthető, beleértve például a magas vérnyomást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri megbetegségeket és a magasabb halálozási arányt.

A túlsúly mellett a genetika is szerepet játszik a toka kialakulásában, ahogyan a korral megereszkedő bőr is okozhat esztétikai problémát. A helytelen testtartás is ide sorolható:

ha sokszor van leszegve a fejünk, például az okostelefon nyomkodása vagy könyvolvasás miatt,

a bőr akkor is megereszkedhet, elősegítve ezzel a nem kívánatos toka megjelenését.

Harcolhatunk ellene

Szerencsére többféle módszer áll a rendelkezésünkre, hogy csökkentsük vagy akár el is tüntessük a tokánkat. Kézenfekvő lehetőség a túlsúly miatt kialakult toka esetében a fogyás – így nemcsak a derekunk, de a nyakunk is karcsúbbá válhat.

Vannak azonban olyan vékony testalkatú emberek, akiknél a magas testzsír-százalék miatt jellemző a toka jelenléte, a diéta náluk minden bizonnyal nem járható út, ahogy a fogyókúra sem működik egyértelműen sikeresen mindenkinél. Még ebben az esetben is vannak módszerek, amivel felléphetünk az áll alatti zsírréteggel szemben.

Választhatjuk a természetes módszereket, vagy az orvosi beavatkozást, ami valamilyen műtétet jelent, mint például a zsírleszívás, az arc- és a nyakplasztika, esetleg ezek kombinációja. Az előbbiek lassabban hoznak eredményt, az utóbbiak gyorsabbak és radikálisabbak. Mindenki eldöntheti, melyikre van szüksége, melyik illik inkább az életformájába, a világról alkotott képébe.

A természetes módszerek közé tartoznak az arcmasszázs- és arcjóga technikák, amelyekről korábban itt írtunk, és amiket naponta elvégezve szemmel látható eredményeket érhetünk el. Illetve vannak állkapocs gyakorlatok is.

Gyakorlatok a toka eltüntetésére

Általában nem igényel sok időt az elvégzésük, sokkal inkább az okozhat nehézséget, hogy valóban minden egyes nap szükség van tornára.

Fejkörzés: az „edzést” kezdhetjük egy óvatos fejkörzéssel, hogy bemelegítsünk. Forgassuk a fejünket előbb az egyik, majd a másik irányba, azután fejbiccentéseket is végezhetünk jobbra és balra, valamint fel és le.

Állakat fel: ez a gyakorlat segíthet abban, hogy a nyak és az állkapocs izmai aktiválódjanak, dolgozzanak egy kicsit. Álljunk vagy üljünk egyenes háttal és döntsük óvatosan hátra a fejünket úgy, hogy a szemünkkel lássuk a mennyezetet. Tartsuk ezt a pozíciót tíz másodpercig, majd óvatosan ismételjük meg tizenötször. Miközben a plafont nézzük, óvatosan kinyújthatjuk a nyelvünket, ezzel téve picit még hatékonyabbá a gyakorlatot. A nyelvkinyújtást variálhatjuk azzal, hogy úgy csücsörítünk, mintha fütyülnénk, vagy mintha meg szeretnénk valakit puszilni.

Oroszlánbőgés: ez a gyakorlat segíthet tónusossá tenni az állunkat. Tátsuk olyan nagyra a szánkat, amilyen nagyra csak tudjuk, és óvatosan nyújtsuk ki a nyelvünket. Tartsuk ezt a pozíciót tíz másodpercig, majd húzzuk vissza a nyelvünket és csukjuk be a szánkat. Ismételjük tizenötször.

Felfújt béka: ezt a gyakorlatot valójában minden nap elvégezzük, csak nem olyan tudatosan, mint ahogy a toka elleni gyakorlat igényli. Levegővel vagy víz segítségével fújjuk fel az arcunkat, mint amikor fogat mosunk vagy a szánkat öblítjük ki. Tartsuk úgy tíz másodpercig, majd fújjuk ki a levegőt, vagy köpjük ki a vizet. Ezt is érdemes tizenötször megismételni.

Labdázzunk: keressünk egy megfelelő méretű labdát, amit be tudunk szorítani az állunk alá a nyakunkhoz. Szorítsuk tíz másodpercig, majd engedjünk a szorításon, aztán jöhet az újabb szorítás. Ezt is megismételhetjük tizenötször.

Ajánljuk még:

Ha elhízol, az agyad is rosszabbul működik

Kutatások bizonyítják: az elhízás hatására csökken a kézügyességünk, lassabban gondolkodunk, és a legfrissebb kutatások értelmében az is lehet, hogy közelebb kerülünk a demenciához.

 

Már követem az oldalt

X