Aktív

Természetes ráncfelvarrás: napi 15 perc arcjóga már sokat segíthet!

Sokan elfelejtik, hogy az arc is izmokból áll, amelyek ugyanúgy működnek, mint a lábizmaink, hasizmaink, karizmaink – vagyis ha nem tornáztatjuk őket, veszítenek feszességükből. Ha viszont karbantartjuk őket, meghálálják a gondoskodást. Az arcjóga napjainkban reneszánszát éli, mert egy olyan stresszkezelési-, relaxációs praktika, aminek rendszeres gyakorlása felérhet egy természetes ráncfelvarrással is. Mutatjuk, hogyan!

Az arcunk több mint ötven izomból áll. Ezek közöl csak néhányat használunk rendszeresen rágáshoz, nyeléshez vagy az érzelmeink kifejezésére, például mosolygásra. A maradékot viszont nem mozgatjuk át rendesen, hiszen csak ritkán használjuk őket. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenlegi, monoton környezetben csak még kevesebbet használjuk a „titkos” arcizmainkat. Bizonyára veled is előfordult már, hogy „benneragadtál” egy bizonyos mimikában – például amikor már tíz perce ráncoltad a homlokodat vagy hunyorogtál a képernyőt nézve. Ez a statikus állapot inkább görcsre emlékeztet, mintsem frissítő átmozgatásra.

Az arcjóga pontosan ebből a görcsös állapotból rántja ki szó szerint az izmokat, erősítve, rugalmasabbá téve azokat. Ráadásul mivel az elhanyagolt arcizmokat is átmozgatja, extra löketet ad a bőr anyagcseréjének és vérkeringésének is.

Öt praktikus arcjógagyakorlatot hoztam magyarázó videóval, hogy te is könnyedén ki tudd próbálni a módszert. Azonban ne feledd: mindez csak kedvcsináló. Először a gyakorlatok helyes kivitelezését kell elsajátítani, utána lehet a nehezebb technikákra is áttérni, akár szakember segítségével.

0. Arctisztítás

Nulladik alapszabály, hogy az arcjógát csakis tiszta kézzel és frissen mosott arcbőrrel, smink nélkül lehet végezni, a megnövekedett vérkeringés során ugyanis kitágulnak a pórusok, könnyebben bejutnak a szennyeződések.

1. Bemelegítés

Bemelegítésként kezdjünk egy egyszerű gyakorlattal: olyan erősen fújd ki a szádon a levegőt, amennyire csak tudod. Ha jól csinálod, puffogó, berregő hangokat adsz majd ki, nagyjából olyat, amit a játékautókkal játszó gyerekektől hallasz – ez ne rémisszen meg, jól jelzi, hogy a száj körüli izmok ellazultak.  

2. Áll és toka nyújtása

A válladat tartsd lent, ne hagyd beesni, a nyakadat pedig lazítsd el. Nem is olyan egyszerű, ugye? Hogyan lehet ellazítani a nyakat? A következőt kell tenned: emeld fel az álladat addig, míg nem érzed azt az intenzív nyúlást a toka és az áll környékén. A plafont nézve pedig kezdj el csücsöríteni, vagy pedig told kijjebb (azaz fentre) az alsó állkapcsod. Akár a nyelvedet is kidughatod, mintha meg akarnád érinteni az orrodat – így erőteljesebb a nyújtás. Öt másodpercig maradj ebben a pozícióban, majd pedig ismételd meg kétszer-háromszor.

3. Mosolyránc simítás

Egy mosolyhoz 17 izmunkat használjuk, így az arcizmunkat (szerencsére) jócskán megdolgoztatja. A mosoly azonban apró mimikai ráncokat okozhat az ajak és az orr környékén, amiket érdemes átdolgoztatni.  Ehhez fújd fel az arcod, majd az óramutató járásának megfelelően a nyelveddel rajzolj egy kört a szád belső részére. Ezt ismételt meg ötször, majd az ellenkező irányban is.

4. Homlokizmok nyújtása

Bosszúság, aggodalom, koncentráció – mind jelen van a hétköznapjainkban, és mind a homlokunkra ül ki. Ha erősítjük a homlokizmainkat, visszahúzhatjuk a megereszkedett szemhéjakat, és kisimíthatjuk a két szemöldök közötti ráncokat. Szorítsd ökölbe mindkét kezed, majd helyezd a homlokodra, pontosan a szemöldök és a hajtő közé. Gurítsd kifelé az öklödet, egészen a külső szemzug vonaláig, majd pedig vissza, hogy mindenhol át legyen lazítva a homlokod. Ismételd meg tízszer!

5. Szemráncok, szarkalábak masszírozása

A következő arcjógagyakorlat a szem alatti táskákat, sötét karikákat is eltünteti, kisimítja a szarkalábakat és a szemhéjakat is feszesíti. A mutatóujjadat helyezd a szemed „külső csontjára”, a középső ujjadat pedig a szemed belső sarkához. Finoman húzd hátra az ujjaddal az arcbőröd. Harminc másodpercig tartsd a pozíciót!

A fenti gyakorlatokat először érdemes tükör előtt végezni, hogy a kivitelezésbe ne csússzon hiba. Az alapgyakorlatoktól érdemes a nehezebb technikákig haladni, amiket személy szerint már egyáltalán nem gondolok könnyűnek. Kellemes zsibbadást, izomlázszerűséget és kipirosodást éreztem az arcomban, valahányszor 20-30 percen át tornáztattam. Eredményt ugyan még nem látok, hiszen friss arcjógázó vagyok, annyi azonban biztos, hogy frissít, jólesik, segít a koncentrációban.

Nyitókép: Michael Mims / Unsplash  

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X