Aktív

„Tudni kell élni a lehetőségekkel” – Hol (is lehet) a nők helye a munkaerőpiacon? 

Vállalkozó anyukák, otthonról külföldre dolgozó virtuális asszisztensek, dropshipperek: manapság számtalan tér nyílik a kreatív önmegvalósítás felé, a munka és magánélet egyensúly ismert keretei egyre kevésbé érvényesek. Ideje venni egy mély levegőt, és friss szemmel újratervezni, dacára annak, hogy a világ egyre kiszámíthatatlanabb? 

Igen, lehet. Emberek százai szaladgálnak a világban, akik nem tudják, hogyan tovább. Mind ismerünk frissdiplomás egyetemistákat, akiknek fogalmuk sincs, mihez kezdjenek, mert rengeteg út áll előttük, ahogyan sokgyerekes anyukákkal is találkoztunk már, akik éppen attól kerültek padlóra, hogy a legkisebb megkezdte az iskolát. Mert mi marad ilyenkor az életben? Hogy lehet úgy dolgozni, hogy értelme is legyen a munkának, de bármikor félretehető, felfüggeszthető legyen a feladat, ha a család úgy kívánja? És vajon valóban ez lenne a jó út; minden fronton kiválónak lenni?

Évtizedeken át harsogták a hozzáértők, hogy meg kell találnunk a munka és a magánélet között az egyensúlyt; tudni kell szétválasztani a munkahelyi feladatokat és a családot. Aztán jön egy olyan év, mint az idei, és kristálytisztává válik, hogy ami ötven-hatvan éve működött, ma már alig vagy éppen sehogyan sem döcög. Ráadásul semmi garancia arra, hogy 2020 egy különösen gyatra évnek látszik majd öt év múlva. Valószínű, hogy más vírusok, gazdasági-, természeti- és társadalmi katasztrófák sorakoznak szép számmal a függöny mögött, várva, hogy ők léphessenek a globális színpadra, a COVID-19 után vagy éppen mellett.

Azt már volt időnk megszokni, hogy a világ úgy pörög, mint egy elszabadult mosógépben a centrifuga, így talán érdemes lenne meg is szeretni olyannak, amilyen, hogy jól tudjuk magunkat érezni benne.

Ahogy a kétezres évek végéről származó közhely tartja, a válságot és a lehetőséget ugyanaz a kínai írásjel jelöli. A Freelancer’s Week azoknak szól, akik el tudják fogadni, hogy a régi keretek szétmállottak, már nem érvényesek a „karrier vagy család?” „egészség vagy munka?” „gazdasági növekedés vagy működő ökoszisztéma?” kérdései. A hamis dilemmák kora lejárt, most már teljesen egyéni életútjaink lehetnek, nincsenek általános minták. 

Egy hely, számtalan példamutató életút

Van, aki teljes mértékben meg akarja élni szülőségét, miközben napi néhány órában, tanácsadói szerepkörben tovább segítené annak a cégnek a munkáját, ahol akár már tíz éve építi karrierjét. Mások közösségi irodák, konditermek és kulturális terek között cikk-cakkozva élik a korszerű városi értelmiségi életmódját, megint mások az idejüket a kertészkedés és a programozás között osztják meg, olyan arányban, ahogy az nekik kedvez, és ahogy az évszakok ritmusa diktálja. És bármelyik változat működhet, mert a tapasztalat az, hogy nagyjából tíz év alatt 

teljesen átfordult minden, amit az életünk vezetéséről, munkáról, családról, „szabadidőről” gondolunk. 

„Kisgyerekes anyaként egyszerűen nem fér bele, hogy hagyományos értelemben gondoljak a munkára. Ideig-óráig tudnék egy klasszikus munkahely megszabott kereteivel és a család, háztartás kihívásaival zsonglőrködni, de rövidesen teljesen felőrölne, ahogyan az is, ha a munkámat és a tudásomat olyanra kellene használnom, amiben nem hiszek és ami nem tölt vissza energiával” - állítja Filep Szilvi, a Freelancer’s Week ötletgazdája. A szabolcsi születésű, Budapesten multinál dolgozó, majd Veszprémben kisgyermekes családban élő vállalkozó hét évvel ezelőtt kezdett szakmai találkozókat szervezni a munkáról innovatívan gondolkodó független szakértői rétegnek. 

Indult aztán egy nekik szóló weboldal, a speciális képzések, a podcast, a tagsági program, és évente megrendeznek egy fesztivált is. A Freelancer’s Week idén októberben 19-25 között öt városban zajlik egyszerre, miközben teljesen online, otthonról is 100 %-ban, nemcsak hogy követhető, hanem interaktív is. 

A programot áttekintve feltűnő az izgalmas életutakból fakadó tapasztalatokra épített események sokasága.

A „virtuális asszisztensek” 90%-ban női vállalkozók,

akik szakmai tapasztalataikat cégek, vállalkozások tevékenységének változatos támogatására fordítják, teljesen helytől függetlenül, jellemzően otthonról dolgozva: három ilyen hölgy tapasztalatait és tippjeit közelebbről is megismerhetjük ezen a panelbeszélgetésen.

A Veszprémben tartandó (de online is követhető) találkozón kifejezetten többgyerekes vállalkozó-anyukák osztják meg saját inspiráló történeteiket, majd válaszolnak a helyszínen és online érkező kérdésekre.

Kifejezetten a gyermekvállalással egybekapcsolódó karrierváltós életidőszakra fókuszál a „Szülésig még biztos maradok!” című kerekasztal, ahol a három előadó mind első gyermekének érkezése után építette ki vállalkozói életmódját.

A Freelancer’s Week a szervezők szerint egy aktuális és reális válasz a 2020-as évek speciális kihívásaira, beleértve a koronavírust, illetve az annak kapcsán lezajló remote work forradalmat és gazdasági átrendeződést is. 

Ajánljuk még:

Filmek, amik után jobban értékeled az életed

Az ember sokszor elégedetlen azzal, amije van, gyakorta másokhoz hasonlítja magát és úgy érzi, mehetne jobban is a sorsa. Van úgy, hogy elég megnéznie egy-egy filmet, hogy rájöjjön: igenis jó dolga van, és jobban kellene értékelnie azt, ami körülveszi, például a családot, az otthont, a barátokat, a munkahelyet. Hét ilyen alkotást mutatunk.

 

Már követem az oldalt

X