Tanuljunk meg rendesen varrni! – Tudás, amit sosem késő megszerezni

Aktív

Tanuljunk meg rendesen varrni! – Tudás, amit sosem késő megszerezni

Az alapokat én is megtanultam gyerekkoromban: hogyan kell megfoltozni egy nadrágot, hogy varrjam vissza az ingre a leesett gombot,  sőt, még a hímzéssel is egész jól boldogultam. De a varrás, az igazi, nagybetűs varrás azért egy kicsit komolyabb pálya. Pedig minden időben hasznos tudás a varrás, és nem is nagy ördöngösség elsajátítani.

Hamar el lehet veszni a szabásminták sűrűjében, és közel sem biztos, hogy játszi könnyedséggel varrunk majd be egy zipzárt – legalábbis szépen, hogy az ki is nézzen valahogy… Mivel a vészhelyzeti megoldásokkal elboldogultam, sokáig meg sem fordult a fejemben, hogy a varrás mint ízig-vérig női művészet komolyabb szerephez is jusson az életemben. Aztán ahogyan az lenni szokott: megszülettek a gyerekek, és hirtelen teljesen más jelentése lett az értéknek.

Emlékszem, éppen egy rutinfeladat előtt álltam: terítőt kellett varrnom karácsonyra. Valljuk be: nem nagy kunszt. Fogunk egy méretre vágott anyagot, és a széleit duplán visszahajtva szépen eldolgozzuk. Igen ám, de amikor a széléhez érünk, és a sarkait szépen el kell dolgozni, akkor a „fogj egy tűt és egy cérnát, és varrj!” egyszerű képlet hirtelen bonyolulttá válik, hiszen nem ártana, ha nézne is ki valahogy…

Ez volt az a pont, amikor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy „csak jó lenne megtanulni normálisan varrni”. Az édesanyámtól örökölt varrógép adott volt, a használatát hamar begyakoroltam, de azért akadtak bőven hiányosságok, főleg ha a terítő után olyan kérések következtek, hogy „Anya, légy szíves varrj nekem egy rókajelmezt farsangra!”. Így hát elkezdtem keresgélni, és hétvégi kikapcsolódásként beiratkoztam egy kétnapos varró tanfolyamra. Emlékszem, milyen izgatottan ültem oda a gép elé, és milyen csodálattal hallgattam a legkülönfélébb öltéstípusok és praktikák végeláthatatlan sorát. Az első nap hiába fáradtam el nagyon, este lelkesen mutattam a családnak a megismert fogásokat, és az elkészített mintadarabokat.

Fotó: Pixabay 

Elgondolkodtam, hogy mi mindent vesztünk azzal, hogy az ilyen, nőiességünk és emberi életünk szerves részét képező ősi tudást száműzzük az életünkből. Mennyi szép pillanattól fosztjuk meg ezzel magunkat és családunkat, és mennyi kreativitás megy a süllyesztőbe. Persze értem és látom én is, hogy a „megvarrom magam” életforma sem a régi, hiszen miközben eleink nagyrészt praktikus megfontolásból és pénztárcakímélés miatt varrtak, ma már közel sem számít olcsó vagy olcsóbb megoldásnak.

A tömeggyártás korszaka magával hozta a „tucat” utolérhetetlen olcsóságát, ami mögött az olyan kézimunkák is háttérbe szorulnak, mint a varrás, kötés, hímzés vagy horgolás.

Sokszor horror áron kínálják a vásznakat, és az egyéb, alapvető kellékek sem mondhatók olcsónak – nem beszélve arról, hogy a varrással együtt a varrógépszerelő szakma is hanyatlik: nagy szerencse és alapos tájékozódás kell ahhoz, hogy jól bevált régi gépünket valakivel meg tudjuk javíttatni.

Pedig a varrás csodálatos dolog. Elhozza mindennapjainkba az alkotás, a sikerélmény és a „hasznosság” jó érzéseit, miközben közelebb is visz másokhoz: milyen felemelő élmény abban a ruhában járni, amit szerettünk varrt nekünk. Mennyire büszkék gyermekeink, mikor arról mesélnek a tucatjelmezek között, hogy az én rókafarkamat anyukám varrta, és milyen féltve szorongatják azt az uzsonnás zsákot, amit édesanyjuk varrt nekik a megmaradt terítőanyagokból. Érthető, hogy kevés a szabadidőnk, ahogy az is, hogy megváltozott világunkban az olyan időigényes tevékenység, mint a varrás inkább hobbiként válik életünk részévé, mégis azt mondom, ha érzünk magunkban egy cseppnyi érdeklődést vagy motivációt, akkor ne hagyjuk veszni ezt a bensőséges alkotó tevékenységet!

Sosem késő megtanulni varrni, ne mondjunk le az alkotás öröméről és a büszkeségről, amit a saját készítésű darabokat hordva érezhetünk! 

Fotó: Pixabay

Készültünk pár ötlettel az induláshoz:

  • Varrótanfolyamokat országszerte, szinte minden településen el lehet érni. Vannak intenzív, párnapos de akár több hetes kurzusok is, és a kezdő tanfolyamok után a legkülönfélébb kreatív varrásfajtákat is el lehet sajátítani. A modern világ tempóját követve már online is megtanulhatjuk a varrógép használatát – keressünk hát elvárásaink szerint az interneten!
  • Ha kreatívabb vizekre eveznénk, a videómegosztó portálokon nagyon sokféle tartalmat érhetünk el. Legyen szó szendvicscsomagolóról, tárolókosárról vagy saját készítésű blúzról – mindenhez találhatunk segítséget. 
  • Ha saját ruhád megvarrására vállalkozol, a legnagyobb fejtörést a szabásminta okozhatja. Nem muszáj a Burdák után kutatnod, de drága pénzért sem kell megvenned a mintákat. Magad is elkészítheted a hozzád tökéletesen passzoló szabásmintákat.
  • Ha fontos számodra a felelős gondolkodás, akkor a varrás során előtérbe helyezheted azt újrahasznosítást is: a Hulladékvadászon számos jó ötletet találsz hozzá! 
  • Kezdő varróknak a Pinterest is tartogat értékes ötleteket, tanácsokat. 

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X