Aktív

Savoring, avagy a boldogság ízlelgetése

A boldogság sokak szerint tünékeny, mégis van valami, amivel tartósabbá tehetjük. Ez a savoring. De mi a szösz az?

A pszichológusok egyik alapkönyve szerint a savoring az a képesség, aminek révén élvezni tudjuk az életet. Ha a szó jelentését nézzük, valahogy úgy lehet értelmezni: tudatosan ízlelgetni a boldogságot. A magyar szakirodalom pedig pozitív élmények feldolgozásaként utal rá. Lényegében véve azt jelenti, tudatosan odafigyelünk a minket érő pozitív élményekre, nemcsak elszaladunk mellettük, vagy éppen természetesnek vesszük őket. Észleljük a saját boldogságunkat, és nem hagyjuk, hogy máris tovaszálljon. Így mélyebben és hosszabb ideig élhetjük át ezt az állapotot.

A savoring egy folyamat, aminek elengedhetetlen első lépése az, hogy képesek legyünk felfigyelni a minket érő pozitívumokra. Ha ez megvan, kezdődhet az ízlelgetés: milyen tapasztalatokat élünk át, és ezek hogyan hatnak ránk? Végül valamilyen módon reagálhatunk is ezekre. A téma kutatói leírtak 10 gyakran alkalmazott stratégiát, amivel elnyújthatjuk boldogságunk ízlelgetését. Segít például, ha:

  • elmeséljük másoknak, milyen jó dolog ért bennünket
  • viselkedésünkben megjelenítjük az élményt (ez gyakran nevetés, de akár fel-le ugrálás formájában is megmutatkozhat)
  • megpróbáljuk jól az emlékezetünkbe vésni az átélt élményt, hogy később fel tudjuk majd idézni
  • gratulálunk saját magunknak, bíztatóan szólunk magunkhoz, amiért így tudtuk megélni a helyzetet
  • tudatosítjuk magunkban, hogy hálásak lehetünk az élményért, szerencsések vagyunk, hogy részesei lehettünk
  • megpróbáljuk összehasonlítani az élményt olyanokkal, amikor ez még nem volt része a tapasztalatainknak, hangsúlyozva a pozitív különbségeket
  • megpróbálunk feloldódni az élményben, kizárni a környezetet és csak arra koncentrálni
  • a különböző érzékszerveinkkel mind arra koncentrálunk, hogy megéljük az adott tapasztalást, mintha csak kiélesednének ezek a szenzoraink
  • kiiktatjuk az örömgyilkos-gondolatokat, amik gyakran így hangzanak: „ezt meg sem érdemlem”, „jár ez nekem egyáltalán?”

Miért jó ez nekünk?

Mióta 1989-ben Fred B. Bryant definiálta a jelenséget, számtalan kutatást végeztek a témában: többek között időseket, párkapcsolatokat és daganatos betegségben érintett egyéneket vizsgáltak savoring szempontjából.

Idősebb, nyugdíjas vagy korban ahhoz közeli felnőttek vizsgálatából például kiderült: azok, akik nagyobb mértékben képesek tudatosan megragadni a boldogságot, elégedettebbek az életükkel és kevésbé érintettek depresszióban is. Ez amiatt is különös jelentőségű lehet, mert időskorban – a demenciák mellett – a depresszió az egyik leggyakrabban előforduló mentális betegség. Szintén ezt a korosztályt vizsgálva született az eredmény, miszerint a savoringre való képességnek nagy szerepe van abban, mennyire vagyunk reziliensek, vagyis mennyire tudunk rugalmasan alkalmazkodni az előttünk álló helyzetekhez.

Minél inkább tudjuk ízlelgetni a kellemes élményeinket, annál több olyan erőforrásunk lehet, ami aztán segít a rugalmasságunk fenntartásában.

Egy amerikai vizsgálatban a „kapcsolati ízlelgetést” kutatták, vagyis a párunkkal közös élmények megélését. A kutatók kifejezetten távkapcsolatban élők élményeire voltak kíváncsiak. A vizsgálati személyeket három csoportba osztották, más-más feladatot kaptak, majd kérdésekre kellett válaszolniuk. A három csoport abban különbözött, mire kellett gondolnia válaszadás előtt: semleges dolgokra; egy személyes pozitív élményre; egy olyan pozitív élményre, amit a partnerével élt át. Utóbbi csoportba tartozók esetében magasabb volt a pozitív érzelmek, és alacsonyabb a negatív érzelmek szintje, ami összességében a párkapcsolati elégedettségre is jó hatással volt. Ez például a távkapcsolatban élők számára is fontos információval szolgálhat, a savoring egy módszer lehet a közelség érzésének fenntartására. Egy másik vizsgálat szintén hasonló eredményeket hozott, kiegészülve azzal, hogy a kapcsolat minősége mellett az egyéni önbecsülésre is jó hatással van, ha képesek vagyunk a közös pozitív élményeket ízlelgetni.

A savoring segít abban is, hogy jobb munka-magánélet egyensúlyt tartsunk fenn, legalábbis erről árulkodik egy kutatási eredmény. Olyan házaspárokat néztek, ahol mindkét fél teljes munkaidőben dolgozik, és azt találták:

azok, akik magasabb szinten képesek a savoringre, kisebb mértékben érintettek olyan konfliktusokban, amelyek a munka-magánélet kérdéseihez kapcsolódnak.

Daganatos betegséggel küzdők vizsgálatában azt találták, a betegség és a kemoterápiás kezeléssel járó nehézségek, rosszullétek ellenére is alacsonyabb szintű stresszt és jobb életminőséget mutatnak azok, akiknél magasabb szintű a pozitív élmények feldolgozása.

A savoringnek tehát nagy jelentősége lehet mind az egészséges, mind a valamilyen betegséggel küzdő emberek számára. A boldog pillanatok, pozitív élmények tudatosítása nemcsak abban segít, hogy mélyebben átéljük az élményt, hanem abban is, hogy hosszabb ideig kitartson a hatása. Ez pedig akár egy – jó értelemben vett – öngerjesztő folyamattá is válhat, hiszen jobb hangulatban könnyebb észrevenni a jó dolgokat.

Ajánljuk még:

Kirándulóhelyek távol a város zajától – télen is látványosak

Különleges helyek, páratlan kilátások. Ez a közös abban az öt helyben, amelyek alig egy óra távolságra találhatóak valamely magyar nagyvárostól, mégsem kell attól tartanunk, hogy tömegekbe ütközünk. Sapka, sál, kesztyű legyen kéznél, csakúgy, mint meleg öltözet, az élményről pedig a természet gondoskodik.