Aktív

Nyáron eszünk, télen edzünk!? – Mit mikor csináljunk, ha jól akarunk kinézni?

Azt már tudjuk, hogy az év első két hónapja meglehetősen jövedelmező az edzőterem-tulajdonosok számára. A teltházas időszak után egy csendesebb március és április következik, mielőtt megkezdődne az újabb roham, és megérkeznének a nyári forma harcosai. Bizony, ahogy lekerülnek a vastag pulcsik, úgy fogynak el a kifogások is: most már kezdeni kell valamit magammal – gondolják sokan ilyenkor. A cél pedig nem is lehetne más, mint a tökéletes nyári beach body. De vajon egy-két hónap edzéssel meg lehet váltani a világot?

Természetesen nem. És mégis, évről-évre tömegek próbálkoznak vele. Ilyenkor persze nekünk, személyi edzőknek is fel van adva a lecke, mindenki gyorsan szeretne látványos eredményt elérni. Legtöbbször tőlünk várják el, hogy eláruljuk a csoda-diétát, a hardcore szálkásító edzésmódszert, esetleg ajánljunk valami zsírégető csodaszert.

Mi is a gond ezzel?

Először is nem létezik csoda-edzésterv vagy varázsdiéta, és a boltokban kapható zsírégető készítmények sem pucolják le rólunk a felesleget csak úgy. Tudom, sokak számára ez már önmagában komoly trauma, de fogadjuk el, a kemény munkát nem lehet megúszni.

Az edzés 365 napos meló. Hosszú hónapok is eltelhetnek, mire  észrevehetünk magunkon valami változást.  Néhány hét nem elég arra, hogy a nulláról izmot építsünk, majd a felesleges zsírt is lepucoljuk magunkról. Egyébként is, a testünk nem hazudik, ha az év kilenc hónapjában nem törődünk magunkkal, egy-két hónap edzés nem fog csodát tenni. Próbáljunk meg tehát egész évben odafigyelni a mozgásra és az étkezésre, ha kimarad néhány hét, az még nem tragédia, de fontos, hogy nem csak nyáron kell egészségesen élni.

A nyári formát nem csak elérni kell, meg is kell tudni tartani. Sokan azt gondolják, néhány hét sanyargatás után révbe értek: kész a fazon, küldetés teljesítve. Csakhogy a nyári sütögetések, esti fröccsözések, balatoni lángosozások nagyon gyorsan semmissé tudják tenni mindazt, amiért az elmúlt időszakban keményen dolgoztál. Tehát ha látványos, fitt nyári formát szeretnél, számolni kell azzal, hogy a lemondások nem szűnnek meg június elsejével, pont hogy akkor kezdődnek igazán.

Törekedj arra, hogy tartható is legyen a fizikum,

nem versenyre készülsz, hogy egy napra időzíts csúcsformát.

Mi a teendő?

A közhely sajnos igaz: a nyári formáért télen kell megdolgozni. Ha komoly ambícióink vannak a nyári fazont illetően, akkor egész évben oda kell tennünk magunkat. Az utolsó 1-2 hónap pont arra elég, hogy tökéletesítjük, amit addig felépítettünk. Ez az időszak az utolsó néhány centiről és kilóról szól, a csoda nem ilyenkor történik.

Ha viszont év közben kimaradt az edzés, akkor sem késő elkezdeni. Néhány plusz kilótól meg lehet szabadulni pár hét edzés és diéta árán is. Ne várjunk csodát, de arra azért elég, hogy kicsit jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A munka pedig nem áll meg sem márciusban, sem júniusban, a nyári hónapok alatt és után is lehetőségünk van tudatosan étkezni és edzeni, ha elegendő időt adunk magunknak, az eredmények nem fognak elmaradni.

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.

 

Már követem az oldalt

X