Aktív

„Nincs rossz diákmunka, mindenből, amit elvállalunk, tanulunk valamit”

A legszebb éveink – mondják az egyetemen eltöltött időre főként azok, akik már nem egyetemisták. Nem véletlenül. Ők már tudják, hogy nemcsak a bulik és az ekkor szövődő barátságok, szerelmek miatt meghatározó időszak ez, hanem a diákmunka miatt is.

Diákévek alatt munkát vállalni kicsit olyan, mintha az éles üzemmód előtti tesztüzemmódban lennénk. Nyilván elsősorban a pénzért megyünk bele, de a jól megválasztott diákmunkával és persze némi helytállással annál sokkal többet nyerhetünk. Többek között kapcsolatokat, tapasztalatot és ami talán a legfontosabb: mélyebb önismeretet. Ha még sosem dolgoztunk, honnan tudhatnánk, melyik munka testhezálló számunkra, hogyan viseljük a kötött műszakot és tudunk-e olyan csapatban jól működni, amelynek a tagjait érdekszövetség köti össze és nem mi választjuk meg?

Nyugat-Európában és a világ más vidékein már a hippikorszakban is természetes volt, hogy az egyetemisták munkát vállalnak, a ’80-as évektől pedig egyenesen menőnek számított így tenni. Emlékszem, amikor a Svédországból ’92-ben hazalátogató nagynéném elmesélte, hogy az ottani harmad-unokatestvérem nyári munkát vállalt az egyetem mellett, azt éreztem, én is ezt akarom majd csinálni, és így is lett – nyaranta egy nyomdában dolgoztam.

Ebből a tudásból azóta is élek, nem csak szakmai értelemben.

Akkor kóstoltam bele először az önfenntartásba és tanultam meg beosztani az első fizetésemet, és ugyancsak akkor tapasztaltam meg, hogy mennyire bírom a nyolcórás kötöttséget, az éjszakai tízórás műszakokat, a felelősséget és az alárendeltséget. Huszonöt évvel ezelőtt történt, és bár azóta sokat változott a világ, a mai diákok sem nyernek kevesebbet a diákmunkával, mint mi annak idején. Sőt ma már sok egyetemista még tanulmányai idején igyekszik úgy választani a diákmunkák közül, hogy diplomával a kezében ne abszolút pályakezdőként kelljen a munkaerőpiac ajtaján kopognia.

Hajlamosak vagyunk szezonális foglalkoztatási formaként gondolni a diákmunkára, de ez korántsem helytálló. Ahogy a munkaerőpiac sem feltétlenül tesz különbséget diákmunka és nem diákoknak szóló álláslehetőségek között, amikor toboroz, hacsak nem a diákok az egyetlen célcsoport. A cégek többnyire megoldást keresnek egy problémára, a hiányt szeretnék betölteni, és számukra többek között azért nagyon vonzó a diákok foglalkoztatása, mert adózás szempontjából kedvezőbb, és a fiatalok mindig friss tudást és dinamizmust visznek egy cég életébe. 

Ha megnézzük a nagy munkaerőközvetítők és állásportálok ajánlatait, azt látjuk, hogy az adminisztratív és az IT szektor a két legerősebb terület, ide keresik a legtöbb munkavállalót, és nem feltétlenül szakembereket. Az IT-szektor szívesen betanítja a pályakezdőket, az adminisztratív pozíciókban pedig ugyancsak könnyen fel lehet venni a fonalat néhány alapkészség birtokában. A trend a diákmunkák piacán is hasonló: „Az IT területe továbbra is a legnépszerűbb, itt nagyon sok diákot tudnak alkalmazni és

folyamatosan keresik is a cégek a jó és értékes tudású diákokat.

Emellett az irodai adminisztrációs munkák ugyancsak népszerűek – továbbra is. Az elsők között voltunk, akik teljesen online ügyintézést vezettünk be, hogy minél jobban megkönnyítsük a fiatalok dolgát. Idén lettünk tízévesek, ez alkalomból megkérdeztük néhány volt diákunkat, hogy lássuk, hová jutottak, milyen tapasztalatokról tudnak beszámolni, és visszatekintve mindannyian azt mondták, hogy nincs rossz diákmunka, minden munkából, amit elvállaltak, tanultak valamit. Persze, aki tudatosabb, és célirányosan keresgél, hamarabb megtalálja a neki megfelelő, szakmailag is értékesebb munkát" – mondja Majoros Kata, az egyik országos iskolaszövetkezet, a DiákCenter HR vezető-tanácsadója. Mára országszerte 1000-nél is több diáknak segítenek munkát találni, 200 különböző munkahelyen. Ők maguk is fiatalokkal dolgoznak együtt, hiszen a diákmunka közvetítéshez nemcsak a munkaadók lehetőségeit és igényeit kell jól ismerniük, hanem a diákok elvárásait, jellegzetes gondolkodását is.

A diákmunka előnyei

  • Az egyetemi, főiskolai képzéseken lehetetlen elegendő munkatapasztalatot összegyűjteni, bármennyire is gyakorlatiasnak ígérkezik az adott program. Aki diákmunkát vállal közben, annak a ciklus végére összegyűlhet annyi tapasztalata, hogy az önéletrajzából ne az ordítson, hogy zöldfülű frissdiplomás, hanem lendületes, friss szemlélettel induló, a munkaerőpiacba már belekóstolt fiatal, aki annyira érdeklődik a szakmája iránt, hogy már egyetemi évei alatt kereste a gyakorlatban való érvényesülés lehetőségeit. Merőben más az optikája egy ilyen önéletrajznak és kezdésnek.
  • Az utcáról sokkal nehezebb bekerülni egy nagyvállalathoz, mint diákmunka által, aki viszont bekerült, annak könnyebb házon belül mozogni, és akár majd diplomával a kezében továbblépni, más munkakörökbe, szintekre.
  • A diákmunka a jelenlegi legrugalmasabb foglalkoztatási forma, hiszen a legtöbb ilyen pozíció éppen arra van kitalálva, hogy ne csak nyáron, de akár év közben, tanulás mellett is lehessen végezni. Soha többé nem lesz alkalmad ennyi szabadsággal dolgozni, hacsak nem a saját főnököd leszel.
  • A pályaválasztás nem feltétlenül egyszerű dolog. Sok esetben az egyetemi évek alatt, rosszabb esetben már a munkaerőpiacon, diplomásként derül ki, hogy nem jó irányba indultunk. Sokat segíthet a diákmunka ebben is: lehet, hogy éppen egy ilyen munka közben ismered fel, hogy valójában mást szeretnél vagy ellenkezőleg, kapsz megerősítést, hogy jó irányba tartasz. 
  • Kínos és nagyon igazságtalan, de sokak számára nyomasztó teher a diákhitel. Elkerülheted vagy kiválthatod, ha lehetőségeid szerint nyáron vagy akár év közben is vállalsz diákmunkát, így nem kell adóssággal kezdened a felnőtt életet.
  • A bevétel erősíti a szabályt, vagyis ha egyszer ráéreztél az anyagi függetlenség ízére, sok mindent átértékelsz az életben, és jó eséllyel nem akarsz többé eltartottként élni. Ez szemléletbeli kérdés. Minél hamarabb megtapasztalod, annál könnyebben fogsz tudni kiállni magadért és a céljaidért. 
  • A lehetőségeinkkel együtt a kiadásaink is szaporodnak, és főként diákként habzsolni szeretjük az életet, nemcsak kóstolgatni. Egy fesztiválozás vagy egy külföldi utazás nem olcsó mulatság, de nem is kell lemondani róla csak azért, mert még nincs sokszámjegyű fizetésed. Lehet időszakosan is vállalni diákmunkát, egy-egy extra kiadás fedezésére. 

„Aki elkezd diákként dolgozni, már a jövőjét építi. Sok fiatalnak a szülei kifizetik tanulmányait, így nekik nem kell dolgozniuk, ugyanakkor akinek nincs ilyen háttere, annak választása sincs. Hosszú távon viszont utóbbiak járnak jobban: aki felméri, micsoda lehetőség a diákmunka, és jól csinálja, az sokkal jobb helyzetből indul pályakezdőként. Én azt szoktam tanácsolni minden hozzánk forduló diáknak, hogy vállaljanak el minden munkát, próbálják ki magukat több helyzetben is, mert sosem tudhatják, hogy egyik vagy másik tapasztalat mit hoz” – összegzi a tapasztalatokat Kata.

Fotó: Unsplash.com 

Hogyan vállalj diákmunkát?

Egy dolgozni akaró egyetemistának több formában is van lehetősége munkát vállalni: teheti ezt közvetlenül, a céggel szerződve vagy munkaerő-közvetítőn keresztül. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, de érdemes észnél lenni, mert ami elsőre hátránynak látszik, nem biztos, hogy az. Az önálló munkavállalás valóban teljes önállóságot kíván: magad kutatod fel a lehetőséget, neked kell megnyerni a céget az állásinterjún, te szerződsz és közvetlenül téged fizetnek ki a munkádért.

Amennyiben diákmunka-közvetítőhöz fordulsz, gyakorlatilag célzottan neked szóló állásajánlatok közül választhatsz, bemehetsz az irodába tanácsot kérni, minden adminisztratív ügyet ők intéznek, és ha váltani szeretnél a munkák között, abban is segítenek. A céggel a diákmunka közvetítő áll szerződéses viszonyban, tehát a fizetésedet a közvetítő cégtől kapod, viszont abban nem lesz csúszás akkor sem, ha a munkaadó valami miatt esetleg később utalja a pénzt. Így is nettót fogsz kapni, akárcsak a céges munkavállalói szerződés esetén, és ezt a bért a diákmunka közvetítő lobbizza ki, vagyis már az állásajánlat kiírásából tájékozódhatsz, hogy mennyit tudsz keresni az adott munkával. Nincs zsákbamacska. Egy nagyon fontos előnye a munkaerőközvetítővel való együttműködésnek, hogy munkajogi és munkával kapcsolatos egyéb probléma esetén ők lépnek fel az érdekedben a munkaadónál, vagyis nem maradsz támasz nélkül, és nem kell úgy érezned, hogy csak azért, mert te vagy a legfiatalabb, a sor végi láncszem, egyedül vagy, kevesebbet érsz, mint a többiek. Nem véletlen, hogy a komoly cégek szeretnek diákmunka közvetítőkkel dolgozni, hiszen ezzel a toborzással, kiválasztással és adminisztrációval kapcsolatos munkát spórolhatják meg, ami tetemes összeg. Ráadásul a közvetítő a kiajánlott diákokért felelősséget is vállal, ez a védelem pedig a cégek számára is fontos. 

Bárhonnan nézzük, a legszebb éveinket nemcsak a szórakozás, hanem a tartalmas, hasznos időtöltés varázsolja emlékezetessé. Diákkorunkban talán még nem érezzük, mennyire fontosak az első szárnypróbálgatások, még sokkal sürgősebb a pénzkeresés annál, hogy minden más előnyét is egyformán élesnek látnánk ennek a vállalásnak. De a kamatok valóban beérnek. Huszonévek távlatából is emlékezünk az első munkahelyünkre, az első bakikra, az első sikerekre, dicséretekre, és nagyon menőnek tartjuk majd, hogy ezekből a zsengéinkből egy sikeres élet teljesedett ki.

Ajánljuk még:

Innovációval a gyerekek életéért (x)

Elindította a Mentő Márton gyermekekkel kapcsolatos vészhelyzetekre felkészítő mobilalkalmazást az MFB és a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány. A hasonló témájú videósorozatot, könyvet és képzést követően immár új platformon kaphatnak segítséget a szülők a vészhelyzetek megoldásához. Az MFB és a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány együttműködése több éve támogatja gyermekek életének megmentését.

 

Már követem az oldalt

X