Aktív

Nem számít, hogy sportos vagy, ha közben nem gondolod annak magadat!

Sokszor mondják, hogy a siker fejben dől el. Úgy néz ki, nincs ez másképp a testi egészséggel sem.

Mondjuk, hogy végre rendszeresen előveszed az évekkel ezelőtt vásárolt kézisúlyzót, a jógaszőnyegeden is többször fekszel, mint a macskád, sőt, a héten háromszor is sikerült elmenni futni munka előtt, sőt, biztos, ami biztos, lift helyett is mindig a lépcsőt választod. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy rendszeresen sportolsz, és amennyiben egyszer sem lépsz le rosszkor a zebrára, vagy nem a kádban szárítod a hajad, akkor hosszú, egészséges életre számíthatsz.

Vagyis majdnem. Egy új kutatás szerint ugyanis nem elég, ha aktív életet élsz, de hinned is kell abban, hogy sportos vagy. A Stanford Egyetem kutatói ugyanis nemrég megvizsgálták a kapcsolatot aközött, hogy az emberek mennyire gondolják aktívnak magukat és hogy milyen az egészségük valójában. Az eredmény elképesztő volt: azok, akik azt gondolták, hogy nem elég sportosak, hetvenegy (!) százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt azoknál a társaiknál, akik úgy vélekedtek, hogy eleget mozognak. De persze az is lehet, hogy ennek valójában semmi köze nem volt ahhoz, hogy a vizsgált alanyok mennyire voltak aktívak. A kutatók szerint ugyanígy hat ránk a fizetésünkről vagy éppen az életünket korlátozó egészségügyi problémákról alkotott véleményünk is. Igazából hiába csináljuk objektíven jól az életünket, ha közben azon aggódunk, hogy nem teszünk eleget magunkért, akkor abba szó szerint bele is halhatunk.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mostantól mind hátradőlhetünk és elég elképzelnünk azt, hogy fittek és egészségesek vagyunk, bár ez valójában távol áll az igazságtól. A kutatók szerint viszont igenis fontos, hogy kontextusban értékeljük, mennyire élünk egészséges életet. Tegyük fel, hogy egy reggel nem volt időd elmenni futni, de ilyenkor végiggondolhatod, mozogtál-e eleget másképpen. Ha ugyanezen a héten gyalog cipelted haza a bevásárlást, elmentél a gyerekekkel sétálni vagy éppen csináltál egy egész napos nagytakarítást, akkor igenis kijelentheted, hogy sportoltál, még akkor is, ha ezt nem edzőcipőben tetted és nem izzadtál csatakosra közben.

Emellett az is lényeges, hogy saját magadhoz, és ne a legsportosabb embertársaidhoz hasonlítsd magad, amikor azon tűnődsz, vajon hol kellene tartanod egy egészségesebb élet felé vezető úton. Természetesen könnyen felütheti a fejét az emberben a kisebbrendűségi komplexus akkor, ha a láthatóan a lehető legalacsonyabb testzsírszázalékkal rendelkező szomszéd még akkor is vidáman tolja ki a biciklijét a kapun minden áldott reggel, ha kint mínusz tíz fok van vagy éppen szakad az eső. Szintén frusztráló lehet egy olyan jógavideós instruktor, akinek nemhogy hat, de rögtön nyolc kocka feszül a hasán – ráadásul olyan nyugalommal beszél a legnehezebb pózok kitartása közben is, mintha nem is éppen az egyik kezén egyensúlyozna, hanem egy kényelmes kanapén feküdne, a kezében egy bögre kakaóval.

Ilyenkor fontos, hogy emlékeztesd magad: az is nagy eredmény, ha csak saját magadhoz képest vagy fitt és egészséges. Persze ha szeretnél letekerni ötven kilométert minden áldott nap, akár esőben és hóban is, vagy szívesen beszélgetnél fél kézen állva az ismerőseiddel, akkor egy nap talán erre is képes lehetsz. De addig se forgolódj emiatt álmatlanul – ha kedves az életed. 

Nyitókép: https://redfox.photos

 Ajánljuk még:

MIRE ELÉG TÍZEZER LÉPÉS? – ERRE SZÁMÍTHATSZ, HA LEGYALOGLOD A MINIMUMOT

A FUTÁS ÉDES GYÜMÖLCSEI, AMIK MÉG CSAK NEM IS HIZLALNAK

RÁNDULÁS, TÖRÉS, HÚZÓDÁS: GYAKORI SPORTSÉRÜLÉSEK, AMIKET KIS ODAFIGYELÉSSEL ELKERÜLHETSZ

 

Már követem az oldalt

X