Aktív

Mégis miért járunk edzőterembe?

Manapság egyre több ember számára válik fontossá, hogy egészségesebben éljen a mindennapokban. 2019-ben elmondhatjuk: trendivé vált a fitt, tudatos életmód. Tagadhatatlan azonban, hogy nem minden próbálkozást koronáz siker, az egyik leggyakoribb hibát pedig már azelőtt elkövethetjük, hogy felvennénk az edzőcipőt vagy belekezdenénk a csodadiétába.

Személyi edzőként töltött éveim során rengetegen fordultak hozzám, hogy segítsek nekik változtatni: fogyni, izmosodni, fittebbé válni. Sokakban megszületik az elhatározás, ellenben csak kevesen elég kitartóak ahhoz, hogy megtegyenek mindent kitűzött céljaik eléréséért. Szintén kérdés, van-e egyáltalán célunk.

Tapasztalataim szerint a legtöbben úgy vágnak bele az életmódváltásba, hogy nincsenek jól átgondolt céljaik, vagy éppen irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben. Nem is csoda, hiszen tucatszámra reklámozzák a diétás csodaszereket, az internet pedig tele van „csodálatos, hat hetes átalakulásokkal”.

Az egészséges életmódhoz vezető út azonban sokkal több munkával, izzadtsággal és lemondással jár.

Az első lépés, hogy tudomásul vesszük, hogy mint az életben mindenhol, az eredmény itt is arányos lesz a befektetett munkával. A legtöbben túl gyorsan akarnak látványos eredményt elérni, ezért gyakran lehetetlen elvárásokat állítanak maguk elé, ami előbb-utóbb kudarcélményekhez vezet, ami a feladás melegágya.

 
Victor Freitas / Unsplash
 
Ahhoz hogy sikeresek legyünk, tisztában kell lennünk vele, hogy mennyi munkával, idővel és lemondással jár a célunk elérése, és el kell döntenünk, vállaljuk-e ezeket a nehézségeket. Fontos, hogy a kitűzött cél motiváljon, húzzon bennünket, ne pedig megugorhatatlan magaslatokban lebegjen felettünk.

Ha például azt szeretnénk, hogy tíz kilóval kevesebbet mutasson a mérleg, jobb ha tudjuk, nem elég, ha egy hónapot adunk magunknak. Átlagosan heti 0,5 kilogramm mínusszal érdemes számolnunk (az egészséges tartomány 0,5-1 kg/hét). Sajnos nem kamuduma, hogy a nyári formáért télen kell elkezdenünk dolgozni. Ha nem kilókban, hanem centikben szeretnénk célokat kitűzni, nehezebb általános igazságokat mondani, de egy edző ebben is segítségedre lehet. Nem csak azért vagyunk, hogy szenvedéseknek tegyünk ki – 

ha kérdeztek, szívesen segítünk kitűzni egy-egy célt, amiért közösen dolgozunk majd.

És igen, nyilvánvaló: nem kell mindenkinek fitneszmodellnek lennie. A céljainkat az élethelyzetünkhöz, lehetőségeinkhez és adottságainkhoz kell igazítani, hogy valóban mérvadóak lehessenek. Szóval, ha nem kockahasra gyúrsz, csak azért edzenél, hogy jobban szeretnéd magad érezni a bőrödben, beleférnél a tavaly nyári farmeredbe, vagy éppen nem szeretnél levegőért kapkodva mászni a második emeletig, az is tök oké! Ezek mind jó célok.

Próbáld konkrétumokban megfogalmazni, hova szeretnél eljutni, ezáltal nyersz egy célt, ami felé haladhatsz. Hidd el, ahogy jönnek az első sikerélmények és egyre jobban megismered a testedet, az újabb, nagyobb célok elérésére fog téged ösztökélni.

Ha kitűztük a célt, és kellően elszántak vagyunk, hogy dolgozzunk is érte, akkor már „csak” egy jó adag türelemre és kitartásra van szükségünk ahhoz, hogy változtassunk életmódunkon, tudatosabbak, egészségesebbek legyünk.

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.

 

Már követem az oldalt

X