Aktív

Még egy hónapig nevezheted iskoládat pályázatunkra

A Zabosfa által meghirdetett, 2020. január 20-án záruló pályázat keretében iskolakertek létrehozására lehet támogatást nyerni. Az iskolakert egyszerre pedagógiai eszköz, élménypark és „zöld tanulószoba”, amelynek előnyeit közösen élvezhetik kicsik és nagyok egyaránt.

Mi kell a gyermeknek az egészséges fejlődéshez? A harmonikus, szeretetteljes családi környezet, a támogató iskolai légkör, a minőségi tudás és élmények mellett a felfedezés öröme teszi teljessé gyermekkorunkat. Az iskoláskorú gyermek a napnak minimum felét az iskolában tölti, ezért is rendkívül fontos, milyen környezetben történik a „másodlagos” nevelés. A tankönyvekből szerzett tudás régóta kevés: az ismeretanyag feldolgozásához érzelmi kötődésre is szükség van. Jó élmények, érdekes közös munka, a felfedezés izgalma, az alkotás öröme érleli be a pedagógiai célok gyümölcsét. 

„Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.” (Konfuciusz)

Az iskolakert az élő tapasztalat terepe minden kis- és nagyiskolásnak, a pedagógusok számára pedig a kreativitás bölcsője. Felelősségre, következetességre, gondoskodásra nevel, és egy olyan világba enged be, amelytől éppen a város választ el bennünket. Sok városi gyerek számára az iskolakert lehet az egyetlen olyan hely, ahol a maga erejéből, odafigyeléssel és rendszeres munkával megtapasztalhatja, hogyan kerül az étel az asztalra. Másrészt pedig ez a talpalattnyi zöld lehet a játék, a kikapcsolódás közös terepe, a termékeny „grund”.

Az egy.hu és a Zabosfa közös pályázatában azt szeretnénk lehetővé tenni, hogy minél több gyerek kipróbálhassa magát kiskertészként biztonságos körülmények között, az iskola kerítésén belül! 

Mi kell a pályázathoz?

Gondoljátok át, miért örülnétek egy iskolakertnek, álmodjátok meg, milyen lenne ez a kert, és terveteket küldjétek el nekünk! Az elbírálásban fontos szempont lesz, hogy mire fordítanátok az elnyerhető összeget, és mi a tervetek a fenntartási idő alatt, illetve azután a kerttel, így erről is ejtsetek szót a pályázatban!

Mit nyerhettek?

A Zabosfa három iskolának segítene aztán a megvalósításban.

  1. helyezett:

A Zabosfa vállalja, hogy 10 hónapon keresztül, összesen 1.000.000 Ft értékben segít létrehozni a nyertes iskola udvarán egy ökokertet, melyet a pályázók a saját terveik alapján saját maguk építenek fel. A létesítésben részt vesz a Zabosfa, és a fenntartáshoz további 2 éven keresztül 300.000 Ft/év összegben támogatást nyújt, amennyiben az első év végére megvalósul a pályázatban kijelölt cél.

  1. helyezett:

Az iskola 250.000 Ft értékű,vetőmagokból és kerti eszközökből álló csomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.

  1. helyezett: 

Az iskola 150.000 Ft értékű, vetőmagokból és kerti eszközökből álló csomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.

Ki pályázhat?

Minden magyarországi általános iskola benyújthatja a pályázatát, akár többet is.

Hol lehet pályázni?

A pályaműveket elektronikusan, e-mail-ben lehet leadni a jatek [at] egy [dot] hu email címre, a tárgyban megjelölve „Zabosfa Ökokert pályázat”.

A levélben a pályázaton túl az alábbi adatokat kell még megadni:

  • A pályázó általános iskola neve és címe
  • A kapcsolattartó személy neve, e-mail-címe, telefonszáma, titulusa
  • A pályázat beadását segítő személyek, osztályok megnevezése az iskolán belül

Pályázat beküldésének határideje: 2021.01.20.

Hogy választunk nyerteseket?

A pályázat zsűritagjai a január 20-ig beérkezett pályázatokból kiválasztják az első, második, harmadik helyezett iskolát. Az eredményt az egy.hu oldalán tesszük majd közzé február 10-én. Az első helyezett iskolával videót, a másik két helyezettel pedig cikkes interjút készítünk. A nyertes iskolával való forgatást február 1-15 között bonyolítanánk, így a nevezett iskoláknak biztosítani kell, hogy ebben az időszakban rendelkezésünkre állnak a forgatás erejéig.

A PÁLYÁZAT MINDEN TOVÁBBI RÉSZLETÉT ITT TALÁLJÁTOK.

Sok sikert kívánunk!

A cikket a Zabosfa támogatta.

 

„Égig érő tantermek” – avagy miért kellene minden suliba egy iskolakert
A tudás lehet érdekes, hasznos, de lehet szórakoztató, izgalmas, sőt még finom is. Pedagógusaink legjobb szándékai szerint sem mindig ez derül ki az iskolapadban – és ezt már a régi „öregek” is tudták. Ahogy a mindennapi élethez szükséges önfenntartást, úgy a környezetünk iránt érzett felelősséget és gondoskodást sem az iskolai oktatás nevelte belénk a tradicionális társadalomban, úgy ezeket az értékeket ma is csak a gyakorlatban lehet átadni a gyermekeknek. Pontosan ezért jöttek létre az iskolakertek – más néven: tankertek –, de a városokban az utóbbi években népszerűvé vált közösségi kertek is.

 

 

 

Már követem az oldalt

X