Kert

Szeretnél egy iskolakertet? Nevezz pályázatunkra, és segítünk!

Nevezzétek iskolátokat a Zabosfa Ökokert pályázatára, hogy ne csak hasznos tudással, de sok élménnyel is gazdagodhasson minél több gyerek!

A kert tanít. A kert életre nevel. A kert életeket nevel. Minden gyereknek hasznára válik, ha megismerkedik a növénytermesztés alapjaival és megtanulja, milyen az, ha maga dolgozhat meg egy-egy érett gyümölcsért, szép virágért. 

Az egy.hu és a Zabosfa közös pályázatában azt szeretnénk lehetővé tenni, hogy minél több gyerek kipróbálhassa magát kiskertészként, az iskola kerítésén belül! 

Mi kell a pályázathoz?

Gondoljátok át, miért örülnétek egy iskolakertnek, álmodjátok meg, milyen lenne ez a kert, és terveteket küldjétek el nekünk! Az elbírálásban fontos szempont lesz, hogy mire fordítanátok az elnyerhető összeget, és mi a tervetek a fenntartási idő alatt, illetve azután a kerttel, így erről is ejtsetek szót a pályázatban!

Mit nyerhettek?

A Zabosfa három iskolának segítene aztán a megvalósításban.

  1. helyezett:

A Zabosfa vállalja, hogy 10 hónapon keresztül, összesen 1.000.000 Ft értékben segít létrehozni a nyertes iskola udvarán egy ökokertet, melyet a pályázók a saját terveik alapján saját maguk építenek fel. A létesítésben részt vesz a Zabosfa és a fenntartáshoz további 2 éven keresztül 300.000 Ft/év összegben támogatást nyújt, amennyiben az első év végére megvalósul a pályázatban kijelölt cél.

  1. helyezett:

Az iskola 250.000 Ft értékű kerti eszköz- és vetőmagcsomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.

  1. helyezett: 

Az iskola 150.000 Ft értékű kerti eszköz- és vetőmagcsomagot kap, melyek kisebb kertészeti munkák elvégzésére alkalmasak.

Ki pályázhat?

Minden magyarországi általános iskola benyújthatja a pályázatát, akár többet is.

Hol lehet pályázni?

A pályaműveket elektronikusan, e-mail-ben lehet leadni a jatek [at] egy [dot] hu email címre, a tárgyban megjelölve „Zabosfa Ökokert pályázat”.

A levélben a pályázaton túl az alábbi adatokat kell még megadni:

  • A pályázó általános iskola neve és címe
  • A kapcsolattartó személy neve, e-mail-címe, telefonszáma, titulusa
  • A pályázat beadását segítő személyek, osztályok megnevezése az iskolán belül

Pályázat beküldésének határideje: 2021.01.20.

Hogy választunk nyerteseket?

A pályázat zsűritagjai a január 20-ig beérkezett pályázatokból kiválasztják az első, második, harmadik helyezett iskolát. Az eredményt az egy.hu oldalán tesszük majd közzé február 10-én. Az első helyezett iskolával videót, a másik két helyezettel pedig cikkes interjút készítünk. A nyertes iskolával való forgatást február 1-15 között bonyolítanánk, így a nevezett iskoláknak biztosítani kell, hogy ebben az időszakban rendelkezésünkre állnak a forgatás erejéig.

Egy működő iskolakertben forgattunk is, erről a videót itt találhatjátok:

 

Sok sikert kívánunk! 

A cikket a Zabosfa támogatta.

„Égig érő tantermek” – avagy miért kellene minden suliba egy iskolakert
A tudás lehet érdekes, hasznos, de lehet szórakoztató, izgalmas, sőt még finom is. Pedagógusaink legjobb szándékai szerint sem mindig ez derül ki az iskolapadban – és ezt már a régi „öregek” is tudták. Ahogy a mindennapi élethez szükséges önfenntartást, úgy a környezetünk iránt érzett felelősséget és gondoskodást sem az iskolai oktatás nevelte belénk a tradicionális társadalomban, úgy ezeket az értékeket ma is csak a gyakorlatban lehet átadni a gyermekeknek. Pontosan ezért jöttek létre az iskolakertek – más néven: tankertek –, de a városokban az utóbbi években népszerűvé vált közösségi kertek is.

Ahol az 1 + 1 több mint kettő – Ilyenek a városi örömkertek
Globalizáció ide vagy oda, éppen tudásunk összetételén és minőségén mutatkoznak markáns különbségek, egészen pontosan a tapasztalati tudásban. Ami egy vidéki gyereknek evidencia, azt a városi gyerek nem biztos, hogy ismeri. Kiszaladni a kertbe egy kis valamiért: ezt az élményt kevesen tapasztalják meg a nagyvárosban élők közül – többek között ezen is kíván változtatni a közösségi kertek mozgalom. Többről is szól… mindenkihez.

 

Már követem az oldalt

X