Aktív

Hétfőn még a fű se nő – ezért járj kocsmakvízre!

Gyerekkoromban tátott szájjal bámultam a Legyen Ön is milliomost a tévében. Mindig próbáltam kitalálni a válaszokat, együtt izgultam a széken ülő személlyel, aki bizony szép nyereményeket szedhetett össze, ha okosan csinálta. Reméltem, hogy majd egyszer én is eljutok Vágó István műsorába kvízezni. Ez nem így lett – helyette viszont lassan hét éve járok kocsmakvízre hétfő esténként a barátaimmal, hogy más csapatokkal mérjük össze tudásunkat, együtt éljük át az izgalmakat.

Bartha Álmos 2009-ben, Kínában játszott először kvízen, azóta az ő játékait izgulja végig mintegy 2000 ember hétről hétre. A Quiznight mára már 30 városba eljutott: Magyarország, Románia, Ausztria, Írország és Szerbia területén is kitartóan játszanak a csapatok egy majdnem egész éven át tartó bajnokság keretében. Álmos büszke arra, hogy a kocsmakvíze segítségével izgalmas esti programmá vált tudásunk tesztelése, ismereteink szélesítése, vagány dolog lett a tájékozottság.

Hogy kell ezt elképzelni?

Lényegében bárki részt vehet ezen a kulturális játékon, új és régi csapatokat egyaránt várnak a helyszínek – csupán regisztrálni kell és asztalt foglalni az oldalukon. Egy 45 kérdésből álló Power Point-prezentációt mutat be minden helyszín kvízmestere, amelyekre csapatban kell válaszolni. A szezon végén a döntőn mérheti össze tudását Budapesten minden helyszín első helyen végzett csapata.

kocsmakviz

 

Szabadszavas kérdések mellett vannak választós opciók, asszociációs kapcsolatok, képrejtvények, párosítások, listák és kockázatos kérdések is. Ezek konkrét összeállításához Álmos a mindennapi életből meríti az ötleteket. „A kezdetektől fogva igyekeztem olyan kérdéseket feltenni, amelyek érdekesek, és eltérnek a megszokottól. Ennek a műfajnak ugyanis éppen az a különlegessége, hogy itt baráti társaságok, kollégák alkotta csapatok versenyeznek egymás ellen, és a kérdéseken akár percekig töprenghetnek. Nem elég tehát feltenni egy olyan egyszerű kérdést, mint például: Ki írta az Anyám tyúkját?, majd rávágni, hogy Petőfi. Itt olyan kérdésekre van szükség, amelyek a csapat több tagját játékba hívják, elősegítik a közös gondolkodást, vitát, a megfejtést, a közös siker élményét.

kocsmakviz

 

„Ötletet általában a mindennapi életből merítek: ami eszembe jut, szembejön, beszéltünk róla valakivel valamikor. A képrejtvények például szinte csak saját ötletek, nagyon szeretem őket csinálni, szerintem fontos elemei a játéknak. Mostanában úgy keresek szavakat, hogy felmegyek egy-egy hírportálra, és keresem azokat a fogalmakat, amiről beugrik valami, amit képileg meg tudok valósítani.”

Versenyzés hétről hétre

Mint említettem, barátaimmal lassan hét éve vagyunk egyike annak a több száz csapatnak, akik hétfőn esténként összecsapnak a kvízen. Bár sokat fejlődtünk, a kérdések a mai napig meglepnek, a színes témakörök sokszor fejtörést okoznak. Szeretjük Álmos stílusát, és tapasztalt kvízezőkként sokszor rájövünk a logikájára. Lehet, hogy észszerűbb lett volna úgy összeállítani a csapatot kezdetben, hogy minden témakörre legyen köztünk egy szaki, hogy növeljük a nyerési esélyünket a versenyben. Ma már azon a véleményen vagyunk, hogy sokkal fontosabb, hogy barátok legyünk, hogy a közösen megnyert italokat szívesen fogyasszuk el együtt a játék után. Nyilván megesik a nézeteltérés egy-egy kérdéssel kapcsolatban, ilyenkor fontosak az észszerű érvek és az, hogy kiálljunk a magunk igazáért.

kocsmakviz

 

Miért pont hétfőn, miért pont kocsmában?

A Quiznight helyszínválasztása teljesen tudatos, bár egyáltalán nem az alkoholfogyasztás áll a középpontban, Álmos tisztában van vele, hogy nem sokan járnak kultúrotthonokba manapság. „Olyan helyet kerestem, ahova szívesen mennek az emberek, nem is kocsmában kezdtünk, hanem kávézóban. Fontos volt, hogy mindenki szívesen jöjjön el, lehessen a kvíz közben limonádét, sört, fröccsöt inni, és jó legyen a hangulata.”

Ezzel Álmos rengeteg kisvállalkozást segített. Mostis Gergő, az egyik kolozsvári Quiznight-helyszín kvízmestere és egyben a kvíznek otthont adó kocsma tulajdonosa így mesélt: „Álmosék nagyon nagy segítséget nyújtanak rengeteg kocsmának a hétfői időpont miatt. A rendszere profi, régen felépült, és mindkét fél részéről a szabályokat betartva egy olyan játékot hoztak létre, ami teljesen életben tartható. A hétfői nap általában a legüresebb nap a kocsmákban, kávézókban. Ezért hétfőn úgy lehet a közönséget idecsábítani, hogy egy interaktív társasjátékot adunk nekik. Én amúgy szívesen társasjátékozok, szívesen kvízezek, szeretem ezt csinálni. Bár játszani kicsit izgalmasabb, kvízmesterként is úgy érzem, helyt tudok állni. Szóval igazából nagyon hatékony üzleti szempontból is, és szeretem is csinálni.”

Kvízmester – új szakma?

Bartha Álmos teljes munkaidős kvízmesterként keresi a kenyerét. Nem is gondolnánk, hogy egy játék elkészítése mennyi időt és energiát vesz el. Egy-egy játék 10-12 óra munkát igényel, utána a segédlet, a Prezi, a Typeform, a nyomtatás még további 4-5 óra minden héten.”

Mostis Gergő szerint a játékvezetés egyáltalán nem könnyű dolog. „Előtte tanulmányoznom kell a kérdéseket, hogy tudjak segíteni, kicsit hozzá tudjak szólni. Nem elég elmondani a kérdéseket, és várni 1-2 percet, az senkinek nem kötné le a figyelmét. Kicsit mókamesternek is kell lenni, poénkodni olykor, hisz fontos megtartani a jókedvet. Én élvezem csinálni.”

kocsmakviz

 

Gergő 2019 óta dolgozik Álmossal. Szerinte a közös munka igen gördülékeny. „Van egy Facebook-csoport a kvízmesterekkel a különböző helyszínekről. Álmos minden hétfőn 2-3 óra körül fölteszi az aznap esti kvízt. Nekem a hétfő délutáni időszakom arról szól, hogy átnézem a kérdéseket, értelmezem őket. Nagyon gazdag és részletes magyarázatot ad minden kérdéshez, hogy a vitás kérdésekben plusz információm legyen, amivel meggyőzhetem a kételkedőket. Ez hatalmas munka, én magam is készítettem már kvízt olyankor, amikor a központi Quiznight szünetel – mondjuk ünnepnapokon –, és bátran merem állítani, hogy ez nekem 3-4 napot igénybe vett. Utána kell nézni, számtalan forrásból meg kell erősíteni a válaszodat, nehéz az is, hogy izgalmas témából jó kérdés legyen. Le a kalappal azok előtt, akik ezt hétről hétre megszervezik.”

Te vajon mennyire teljesítenél jól egy játékon? :)

Tutod-e, hogy milyen nemű Micimackó? Vagy hogy melyik takarja a legtöbbet: a mankini, a bikini, a trikini vagy a tankini? Melyik a világ legnagyobb gumigyártója? És ez a képrejtvény vajon mit rejteget?

kocsmakviz

 

Az egy.hu oldalán számos kvízt találhatsz. Tedd próbára a tudásod ITT

Ajánljuk még:

„Aki ismeri önmagát, útvesztőiből is égre lát” – melyik versből idéztünk? A magyar költészet napjára készült kvízünkből ez is kiderül!

A vers megérinti a lelkünket, nehéz időkben erőt ad, felemel, szerelem idején repít, csalódáskor vigaszt nyújt, választ ad az élet nagy kérdéseire, vagy egyszerűen csak gyönyörűséggel tölt el. Mindezt ünnepeljük április 11-én, a Költészet napján, József Attila születésnapján. Éppen ezért ez alkalomból egy verses kvízzel készültünk. Lássuk, felismered-e a költőket a versrészletekből! Kvízezz velünk!

 

Már követem az oldalt

X