Aktív

„Ha nem megy a futás, tárd szét a karjaidat, és repülj” – így találd meg az örömöt a mozgásban

Te jártál már úgy, hogy elhatároztad, itt az idő, MOST fogsz elkezdeni kocogni, jógázni, pilatesre járni? Lehet, hogy egy konkrét dátumot is kitűztél, mondjuk január elsejét? Fogadjunk, hogy beszereztél minden cuccot, ami kellhet a kezdéshez: futócipőt, jógatéglákat és fitneszmelltartót is? De végül meddig jutottál?

Sokszor azt gondoljuk, hogy a megvásárolt eszközök meghozzák a sporthoz szükséges lendületet is, hiszen annyira „jó lenne”, annyira „szeretnénk” elkezdeni, csinálni, fogyni, fejlődni. Aztán a kezdeti lendület elfogy, és az is lehet, hogy már az első edzésig sem jutunk el. De nem kell ennek törvényszerűen így lennie.

Hogyan maradhatunk motiváltak?

  1. Ne ragadj le ott, hogy jó lenne – akard

A sportpszichológusok szerint óriási a különbség abban, hogy az ember valamit csak szeretne csinálni, vagy akarja is. Lehet, hogy ha azt mantrázod magadban, te igenis tenni akarsz magadért, az egészségedért, máris könnyebb lesz megtenni az első lépéseket.

Az is nagyon hasznos, ha megfogalmazod magadnak, miért akarsz mozogni, mi a célod vele. Lépj azon túl, hogy azért, mert ez a helyes, vagy mert kellene. Helyette erősítsd meg magadban a valós célokat. Ha nem is fogyni szeretnél, egy egészségesebb test képe bárki szeme előtt ott lebeghet. 

  1. Élvezd a mozgásformát, amit csinálsz

Nem kell bedőlni az aktuális trendnek, és nem kell csak azért CrossFitre járni, mert a legtöbben most arra járnak. Mindenkinek mások a preferenciái és az adottságai, ezért érdemes több sportot kipróbálni, hogy kiderüljön, neked melyik okoz örömet. Mert ha a sporttól megkapod azt a bizonyos pluszt, és nem csak egy kihúzandó teendő lesz a napi to-do listádon, egészen máshogy fogsz nekiállni az edzésekhez. Sétálj, ha tudod, hogy akkor jönnek a szuper gondolatok a munkádhoz, bringázz, ha a száguldás hozza el azt a belső békét, amire szükséged van, vagy jógázz, hogy le tudj csendesedni – a lényeg, hogy mozgás után jobban érezd magad a bőrödben.

Ha a hozzád illő mozgásformát választod, igazából nem is feltétlen kötelezettségként fogsz rá gondolni, hiszen örömforrás lesz. Egy program a többiekkel, ami után édes bágyadtság tölt el. Mert a sporttól igenis megkapod a hormonfröccsödet, amitől máris jobban érzed magad.

  1. Tedd magadnak kötelezővé

Bár jó esetben öröm a sport, az embernek akkor sincsen hozzá mindig, minden körülmények között kedve. Ha választhatóvá tesszük, hogy edzünk-e vagy sem, ha attól tesszük függővé, hogy van-e rá időnk vagy energiánk a nap végén, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy elhalasztjuk a napi mozgást, mintsem ha kötelezőnek érezzük magunkra nézve, hogy mozduljunk. Ehhez muszáj a prioritáslista elejére tenni az edzést, ha az akarjuk, hogy valóban beépüljön a napi rutinba. Jó trükk lehet, ha a sport az első, amit reggel letudsz, így máris energiával töltekezve vághatsz neki a napnak, és alkalmad sem lesz elsunnyogni a mozgást. Vagy hagyd a nap végére, ha már megbízol magadban, és

legyen ez egy remek módszer az egésznapos stressz levezetésére.
  1. Szabdald szét a mozgásra szánt időt

Ne azon múljon a napi mozgás, hogy nincsen egyben fél órád, egy órád se reggel, se este. A kutatási eredmények szerint teljesen jó, ha a 30 perces napi mozgást felszabdalod 10 perces blokkokra, és a nap során elosztva végzed el. Ez persze nem minden mozgásforma esetén megvalósítható, de egy könnyebb tornánál vagy erősítésnél jót tehet, ha felosztod! A lényeg, hogy menj, és csináld, találd meg benne azt, amit ad neked. 

  1. Legyél rugalmas
Hogy megcáfoljam magam: a fentiek közül semmi sem kötelező.

Egy 2020-ban közzétett tanulmány szerint például sokkal nagyobb valószínűséggel folytatnak rendszeres testmozgást azok, akik rugalmasan kezelik az edzés időpontját. Vagyis ne ragaszkodj ahhoz, hogy csak reggel vagy csak este lehet, igazítsd az aznapi programodhoz, és változtass, ha szükséges. A lényeg az, hogy valamilyen módon kérd számon magadon az edzést: végső soron ugyanis mindegy lesz, hogy reggel vagy este, egyben vagy részletekben mozogtál – a lényeg, hogy sportolni is volt időd a napban!

  1. Keress hozzá társakat

Ha te az a típus vagy, akit motivál, ha vannak mások is körülötte, akkor olyan mozgásformát válassz, amelyet másokkal együtt is lehet végezni. Nemcsak azért, mert a közösség segít, hogy folyamatosan csináld, de egyúttal programot és új ismerősöket is kapsz, ami máris más megvilágításba helyezi azt, amit csinálsz. Nekem sokszor hiányzik egy futócimbora, jó lenne, ha tudnánk egymást húzni, ugyanakkor azt is tudom, nem szeretném, hogy valaki mindig legyen körülöttem.

Ismerd meg önmagad, és válassz hozzád illő módszert.

De bárhogyan is döntesz, az segíthet, ha valakinek legalább elmondod, hogy edzeni készülsz, rendszeresen: így elszámoltatható vagy, már nemcsak magad, de a másik személy felé is. 

  1. Gondolj arra, amit kapsz

Ha éppen nehéz feleleveníteni, hogy melyek a hosszú távú céljaid, és miért is vágtál bele ebbe az egész, olykor önkínzó feladatba, csak maradj benne a pillanatban. Gondolj arra, ha elindulsz, akkor az a fáradtság és enerváltság, amit érzel, hamarosan meg fog szűnni, hiszen éppen feltöltöd önmagadat – még akkor is, ha testileg kimerülsz.

Persze vannak napok, amikor ez sem elég, ilyenkor vess be valamilyen trükköt, ami feldob a sportolás közben. Korábban olvastam egy aranyos hozzászólást, és azóta kipróbáltam néhányszor, ha nem ment a futás: széttártam a karjaimat, és úgy tettem, mintha egy repülő lennék. Garantáltan mosolyra fakaszt, és máris gyorsabban fogynak a hátralévő kilométerek. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X