Gyöngyvirágos túra, muzsikáló erdő, tavaszünnep, városnap és design e hétvégi programajánlónkban

Aktív

Gyöngyvirágos túra, muzsikáló erdő, tavaszünnep, városnap és design e hétvégi programajánlónkban

Valódi ínyencségeket hoztunk a Pünkösd előtti hétvégére az ország különböző szegleteiből. Válogatásunk szigorú szempontja, hogy csak olyan programokat tartalmaz, amelyekre mi magunk is szívesen ellátogatnánk.

Floralia – Római tavaszünnep Aquincumban

A hétvégén 33. alkalommal rendezik meg az idén 130 éves Aquincumi Múzeumban a római tavaszünnepet. Flora istennő ünnepén virágdíszbe boruló ókori polgárváros köves utcáin tógába öltözött népek, legionáriusok, de még barbár törzsek is feltűnnek. A különleges alkalomra programtérképet is készítettek a szervezők, hogy minden idelátogató könnyen eligazodhasson a terepen. 

Gazdag, tartalmas és tanulásra, töltődésre kiválóan alkalmas programot állítottak össze a múzeum munkatársai. Részt vehetünk áldozatbemutatáson, megismerkedhetünk az aquincumi Mithras-szentélyekkel, előadást hallgathatunk az ókori római zenéről, vezetett sétán járhatjuk be a romkertet, de Szókrátesz védőbeszédét is megnézhetjük, a Térszínház előadásában – és ez még csak szemelvény a ma délutáni programból. A tavasz istennőjének tiszteletére rendezett ünnep szombati és vasárnapi programjai egész napos tartalmas kikapcsolódást és bekapcsolódást kínálnak az érdeklődőknek, ugyancsak egyedi, máshol nem megszerezhető tudással. 

A Floralia-n való részvételhez a jegyeket online és személyesen is meg lehet váltani. Jó szórakozást kívánunk!

Fotó: Aquincumi Múzeum

„Muzsikál az erdő” a Hírös Városban, 2024 – művészettel a fenntarthatóságért

Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány Elnöke így fogalmazta meg az alapítvány küldetését: „Mai felgyorsult világunkban nap mint nap érezzük a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó  társadalmi  természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. Most létrejött egy összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél egy olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangoljuk rá magunkat a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben és közben hagyjuk szabadon szárnyalni lelkünket!  A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek valóban megérintsék az embereket.”

Ennek szellemében hozták létre „Muzsikál az erdő” programsorozatukat, melynek idei első alkalma ezen a hétvégén zajlik, Kecskeméten. A tartalmas, sok tanulnivalót és látnivalót kínáló program nagyoknak és kicsiknek egyaránt szól, hiszen a helyszínen gyógynövényismereti előadáson, kencekészítésen és különböző kézműves foglalkozások mellett lehetőségünk van részt venni a „Muzsikál az erdő” 2023-as Fotópályázat és Gyermekrajzpályázat nyertes képeiből készült kiállítás megnyitóján, népzenei meglepetésekkel gazdagított erdőismereti sétán, erdei klasszikus zenei koncerten, gomba- és gyógynövénybemutatón és sok egyéb izgalmas programon.

Érdemes megismerkedni eddigi tevékenységükkel is, hiszen a „Muzsikál az erdő” programsorozat többszörösen díjazott kezdeményezés, amely többek között Beke Pál nívódíjat, Ozone Zöld-díjat és Nógrád Megyei Príma-díjat is nyert, tehát értékőrző és a fenntarthatóság-tudatot erősítő tevékenységük a hasonló célú hazai kezdeményezések élvonalában van.

Fotó: Muzsikál az erdő

Határtalan Design kiállítás a Kiscelli Múzeumban

Pazar tárlattal folytatódik a Határtalan Design 20. jubileumi rendezvénysorozat a Kiscelli Múzeumban: Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia textiltervező alapító kurátorok a képzőművészetet, a tárgy- és formatervezést, a vizuális művészeteket és az előadóművészetet, valamint a kreatív szemléletet összekapcsolva az innovációt helyezték a középpontba. A tárlaton – a különlegesen gazdag magyar anyag mellett – olasz, osztrák, szlovák dizájn alkotásokat is láthatunk. 

A nagyszabású kiállításba a design szakma magyar képviselői közül az egyik legértékesebb anyagot a nemzetközi szinten is elismert és a hazai design-ékszer megteremtésében vezető vezető szerepet játszó Jermakov Katalin idén 20 éves Mana Ékszerstúdiója és a mester 15 tanítványának alkotásai adják. Ezt a kiállítást mindenkinek látnia kell, aki a tárgyalkotás művészi megoldásai iránt kicsit is fogékony.

Az időszaki kiállítás május 10-től június 23-ig látogatható.

Fotó: Határtalan Design 

Gyöngyös Város Napja – XIX. századi piac

Idén ünnepli várossá avatásának 690. évfordulóját Gyöngyös – 1334-ben Károly Róbert király nyilvánította várossá –, ez alkalomból tartalmas programokat kínáló, nagyszabású városnapot tartanak. A vasárnapi rendezvénysorozaton többek között részt vehetünk egy időkapszula elhelyezésén, középkori lovagi tornán, kuruc-labanc bajvíváson, ünnepi hangversenyen és omnibuszos városnézésen is. Aki ez alkalomból Gyöngyösre látogat, annak érdemes betérnie az ország második legnagyobb természettudományi gyűjteményébe, a Mátra Múzeumba és felkeresnie a Sástó-kilátót, ahonnan a környék szépségeit is megcsodálhatja.

Fotó: Gyöngyös Város eseménynaptára

Gyöngyvirágos túra a Peszéri-erdőben

A homoki erdőssztyeppek egyik legértékesebb képviselője a Peszéri-erdő. A túra során gyönyörködhetünk tavaszi virágokban, mint pl. a gyöngyvirág és a tarka nőszirom. Emellett megismerkedünk a különösen fajgazdag, Felső-kiskunsági erdőssztyepp növény- és állatvilágával. A négyórás, hatkilométeres gyalogtúra kivételes élményt kínál – igazi erdőfürdőzésben lehet részünk, és sok-sok új ismerettel feltöltődve térhetünk haza. A túrára kutyát is lehet vinni, pórázon vezetve. 

A túrával kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszol a túravezető, Schneider Viktor (schneiderv [at] knp [dot] hu, +36 30 011 5397)

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

Ajánljuk még:

5 különleges hétvégi program az aktív pihenéshez

Szinte garantáltan jó időre számíthatunk ezen a hétvégén, így nem lesz nehéz kiváló programot szerveznünk, olyant, amelyben a család apraja-nagyja egyaránt jól érezheti magát. Szabadtéri és múzeumi programok közül válogattunk néhány érdekességet: kizárólag olyan eseményeket, amelyek nem csupán szórakozást, de szellemi felfrissülést is kínálnak számunkra. Az aktív kikapcsolódás a tanulás leghatékonyabb módja, ezért a madárlestől a bringatúrán át a római kori szövési technikákig és a reneszánsz kor történelmi örökségéig nyújtunk ízelítőt a hétvégi kínálatból.