Ember és állat kapcsolatát ünnepli az idei Közösségek Hete országos rendezvénysorozat – „Ez állati jó lesz!”

Aktív

Ember és állat kapcsolatát ünnepli az idei Közösségek Hete országos rendezvénysorozat – „Ez állati jó lesz!”

2024. május 20–26. között immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével. A közösségi értékeket és a közösség megtartó erejét a középpontba állító eseménysorozatra országszerte színes programok szervezésével készülnek a múzeumok, a könyvtárak, a közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek. 

Az idén „Ez állati jó lesz!” mottóval zajló programsorozat az ember és az állatok között évezredek óta fennálló mély és sokrétű kapcsolódást ünnepli, kitérve az állattartás, illetve az állatvédelem jelenkori kihívásaira, felelős és kreatív megoldásaira is. A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” 

– ez az alapgondolata az idei, immár hagyományosnak mondható Közösség Hete országos rendezvénysorozatnak.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat 2017-ben indult útjára a múzeumi, könyvtári, közművelődési terület módszertani központjainak összefogásával a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében. A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy

a Közösségek Hete szép példa arra, hogy egy európai uniós projektben kifejlesztett program a projekt befejezését követően is tovább él, sőt évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri.

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Rózsa Dávid bemutatta a könyvtári hálózat országos munkáját, amely rengeteg településen valódi közösségformáló erővel bír, megszólítva az oktatási-nevelési intézmények tanulóitól kezdve a felnőtteken át a szépkorú olvasókat is.

A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai igazgató a közművelődési intézmények kulturális agóra szerepének fontosságát hangsúlyozta előadásában. Az idei tematika rendkívül sokszínű kapcsolódási lehetőséget biztosít a programszervezőknek, segítve a felelős állattartás és a környezettudatos szemlélet országos népszerűsítését is.

A Közösségek Hete idei országos programkínálatát és a hozzá kapcsolódó szakmai eseményeket, valamint az idei évben megújított Közösségi Múzeum elismerő díjat dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese mutatta be a sajtó képviselői számára. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

az idei Közösségek Hete egyben jó alkalmat nyújt a közgyűjteményeknek arra, hogy ráirányítsák a figyelmet gyűjteményük egy-egy állatokhoz kapcsolódó értékére, továbbá erősítsék szerepüket a környezeti nevelés terén.

Illusztráció: Szabadtéri Néprajzi Múzeum / Közösségek Hete 

2024-ben az alábbi hét tematikához kapcsolódnak a programok:

  • Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk: A települések értékeinek gyűjtése, megfogalmazása és bemutatása.
  • Alkotni öröm! – Ki mit tud?: A közösségi alkotásra, közös kreatív tevékenységekre ösztönző programok.
  • Adj esélyt! – Ki mit tud?: A társadalmi esélyegyenlőséget, a befogadás és az elfogadás szellemiségét ösztönző programok.
  • Egy szívvel, egy lélekkel: Az önkéntes tevékenységeken alapuló, az önkéntességet bemutató és népszerűsítő programok szervezésére ösztönöz.
  • Zöld, zöldebb, legzöldebb: A kapcsolódó programok közösségi alapon, helyi szinten hívják fel a figyelmet a természet és környezetünk védelmére.
  • Mozdulj rá!: A sporthoz és mozgáshoz kapcsolódó programok, amelyekben ötvözni lehet a közösségi és kulturális elemeket a mozgással.
  • Tiéd a pálya!: Az ifjúság társadalmi aktivizálására, közösségi feladatvállalására hívja fel a figyelmet.

Az egy hét alatt hét különböző tematikához kapcsolódóan több, mint 150 intézmény és szervezet közel 300 különböző programmal várja a látogatókat az ország 120 településén, így biztosan mindenki talál kedvére valót közöttük.

Találd meg a hozzád illő programot az idei Közösségek Hetén!

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum / Közösségek Hete

A rendezvény kiemelt szakmai programja, a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia május 22-én valósul meg a Néprajzi Múzeumban. A megtisztelő elismerést eddig összesen 39 muzeális intézmény vehette át.

A rendezvénysorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Petőfi Kulturális Program támogatásával jön létre.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Nyitókép: Szennai Skanzen / Farkas Gergely

Ajánljuk még:

Tanulságos beszélgetés a duguláselhárításról + tízes lista csatornarendszerünk helyes használatához

Tipikusan az a téma, ami csak akkor merül fel, amikor már a probléma egekig ér: a duguláselhárítás nem virágillatú rejtelmei következnek. Hetekig küzdöttünk a mosogatóból időnként vissza-visszafolyó víz problémájával, az először kíméletes, majd egyre drasztikusabb megoldásokat segítségül hívva. Nagy igyekezetünkben végül odáig jutottunk, hogy már nem visszafolyt, hanem mint a cövek, beállt a szennyvíz, mi pedig tanácstalanul néztünk egymásra.