Aktív

Az elhatározás elég: ingyenes megoldások tested karbantartására

A rendszeres testmozgásnak nem feltétele a drága kondibérlet. Ha az elhatározás már megvan, és szeretnél minőségibb életet élni a testedben, akkor minden eszköz a rendelkezésedre áll odahaza és a szabadban is! 

Sokan gondolják, hogy az eredményes fogyáshoz vagy alakformáláshoz mindenképpen szükség lesz egy konditerem-bérletre, mert az a szent hely, ahol az álomalak elérhető. Csakhogy hiába a jól felszerelt terem, ha a lelkesedés megcsappan és az edzések elmaradoznak. Legyen meg az elhatározás, és itt megállhatsz, igen, akár az otthonodban is, és töredék költségvetésből megoldhatod az edzéseket.Otthon (vagy a környéken) minden eszköz adott, hogy be tudd építeni a hétköznapjaidba a rendszeres testmozgást. Mutatom, miért!

  1. Sétálj

Az egyik legősibb mozgásforma, a testünk erre is „való”, erre teremtetett. Olcsó, csak ki kell lépni a kapun, és elindulni. Az ajánlások szerint már napi 30 perc sétával nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, és ha nincsen egybefüggően időnk rá, akár több alkalomra is bonthatjuk az időtartamot. Ha a domborzati viszonyok lehetővé teszik, izzasszuk meg magunkat jobban az emelkedőkkel, de ha nincs is rá lehetőségünk, csak lépjünk oda! Az intenzív séta megdolgoztatja a szívet, a keringési rendszert és a mozgásban résztvevő izmokat is – és igen, a láb mindig kéznél van!

  1. Az otthonod tele van súlyokkal

Ha súlyzós edzéseket szeretnél végezni, akkor sem muszáj súlyzókat vásárolni. Bár használtan is nagyon jó állapotban levő sporteszközöket lehet vásárolni töredék áron, elég, ha szétnézel odahaza. A konzervdobozok, vizes palackok, egy vízzel vagy homokkal megtöltött vödör, egy megpakolt hátizsák mind-mind jó szolgálatot tehetnek a különböző gyakorlatoknál.

  1. Saját testsúlyos edzések

Véget nem érő a saját testsúllyal végezhető gyakorlatok sora, csak győzz válogatni belőlük. Fekvenyomás, kitörések, guggolás, felülés, háton fekve biciklizés és még számtalan gyakorlat, amely során a gravitáció leküzdése segít a fejlődéshez. Egyébként pedig elő a kreativitással, a pultnak támaszkodva tökéletes könnyített fekvenyomások végezhetők, és nem kell slide padet (csúszópárnát) sem beszerezni, mert a papírtányér éppen ugyanúgy csúszik a szőnyegen.

Ha van rá minimális kereted, szerezz be néhány gumiszalagot, amelyek tovább bővítik a gyakorlatok sorát. Ha még erre sem szeretnél pénzt kiadni, vesd be a régi harisnyanadrágokat, és még véletlenül se kíméld őket az erősítő gyakorlatok során.

  1. Online oldalak és appok

Ha nincs kedved vaktában lövöldözni és próbálkozni, nézz szét az interneten található videók és a különböző appok között. Biztosan találsz az ízlésednek és edzettségi szintednek megfelelő gyakorlatsorokat, ahol a gyakorlat elvégzésének módját is részletesen ismertetik. Van, ahol több évre való jógavideót találsz – és egy kolléganőnk már tesztelte is, milyen, ha kitartasz mellettük, aztán jól megírta, ebben a cikkben.

  1. Szabadtéri kondipark

Egyre több helyen megtalálhatók a szabadtéri edzőparkok, ahol akár teljes testes edzést is végezhetsz. Arról nem is beszélve, hogy a friss levegőn vagy, és szép napos időben a szervezeted D-vitamin termelését is serkented.

Az sem elhanyagolható, hogy az edzésen túl hozzád hasonlóan gondolkodó emberekkel is találkozhatsz, akikkel máris megvan a közös téma. Tedd félre a rossz érzéseidet, és csak magadra, a gyakorlatodra, a saját céljaidra koncentrálj. Ha bizonytalan lennél, hogyan is kellene nekirugaszkodni, érdemes elolvasni előre, mi mire való, vagy megkérni egy tapasztaltabb barátodat, hogy tartson veled a parkba. Ha együtt fedezitek fel a terepet, garantáltan könnyebb lesz az edzés, ráadásul, ha együtt jártok azután, elszámolhatóvá válsz, ez pedig sokszor motiválhat majd! Mínusz két fokig nyugodtan edzhettek kint! 

  1. Ne légy elkényelmesedve a hétköznapokban

Nem is gondolunk arra, hogy a hétköznapok során is sokat lehet mozogni úgy, hogy nem kifejezetten sportolunk. Például használd a lépcsőt, amikor csak teheted. Nemcsak a lábizmokat és a csípő izmait dolgoztatja meg, de remek kardioedzés is, ha elegendő ideig csinálod. Ha még kezdő lépcsőző vagy, és találtál egy arra alkalmas helyszínt, először menj fel egy darabon a lépcsőn, majd egy kicsit tempósabban menj le, hogy a mozgás intenzitását fenntartsd. Fokozatosan emelve a lépcsőzéssel töltött időt, juss el 10 perc megszakítás nélküli mozgásig.

Gyalog menj a munkahelyedre, a boltba és ahová csak tudsz a lakókörnyezetedben. Ha autózol, parkolj távolabb, hogy legyen egy kis séta is, amíg eléred a célállomást.

Ne becsüld alá a házimunkát, az is sok kalóriát elégető testmozgás tud lenni – itt szedtük össze, mennyire sokat is! Ugyanígy gondolj a kertészkedésre és a kerti munkára is, egyrészt a szabad levegőn vagy, másrészt fizikai munkát végzel a növényeid körül. Az sem baj, ha csak szöszölsz velük: a kertészkedés bizonyítottan jó hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre.

Ajánljuk még:

Az egyenlőség mítosza egyetlen napba sűrítve – a nőnap története

A nőnap apropóján számot vetettem azzal, vajon a csillagok milyen együttállása, a történelem, a gazdaság, a filozófia, a gondolkodás mennyi árnyalata kellett ahhoz, hogy a nők helyzete változzon, életük élhetőbb legyen. Schadt Mária szociológussal, nőtörténet kutatóval beszélgettünk arról, hogyan és miért is van nőnap és hogyan kapcsolódik a női emancipáció történetéhez.

 

Már követem az oldalt

X