A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján

Aktív

A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának. A tét ismét nem kevesebb volt, mint a továbbjutás a lyoni döntőre. A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén, amelyre 2025 januárjában kerül majd sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozhatta.

2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját, nálunk derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt hús alapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei. 

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. Ehhez természetesen kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példa értékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal. De a Bocuse d’Or részben erről is szól.

 

A Bocuse d’Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:

A legjobb tál: Magyarország

A legjobb tányér: Egyesült Királyság

A legjobb commis: Svédország

  1. helyezett: Norvégia
  2. helyezett: Svédország
  3. helyezett: Dánia

Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook oldalán minden információ megtalálható az ételekről.

Ajánljuk még:

Nem minden töknek lesz arca, mégis gyönyörű dekor válik belőle

A tökök beleragyognak az őszbe. Gyönyörű sárga színekkel szembevigyorognak, hogy lásd, a nyár nem siratnivaló. Parádés őszi dekorációk készülhetnek belőlük – de mit csináljon az, aki nem szíveli a harsány sárgát? Akinek környezetébe jobban passzol a hűs elegancia, a letisztult formák, a halvány pasztellek simulékonysága. Nekik szólnak a következő ötletek!