„Igen, ma már a túró- és tejfölalternatívák is adottak a tejérzékenyek számára. Ezen innovációk kidolgozása során nagyon sok szempont lett figyelembe véve. Ugyanis az ételérzékenyeknek készülő helyettesítőknek számos kívánalomnak kell megfelelniük. Egyfelől küllemben, íz- és illatvilágban is megtévesztésig azonosnak kell lenniük a helyettesítendő termékekkel. Másfelöl az is fontos, hogy minél inkább egészségesek legyenek, tehát előállításukkor ne aromákkal, tartósítószerekkel, mesterséges adalékokkal, vagy netán gyorsan felszívódó szénhidrátokkal dolgozzunk. Ezért is előnyös, ha a tehéntúrót és tejfölt proteindús, gyakorlatilag szénhidrátokat nem tartalmazó tojásfehérjével helyettesítjük, jobban mondva abból készült termékekkel” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, c. egyetemi tanár.
A gluténmentes termékek száma is folyamatosan nő
A tejre érzékenyek mellett a gluténmentesen táplálkozóknak is újabb és újabb alternatíváik jelennek meg, így ma már a búzalisztmentes kalács, kenyér, sőt száraztészta is elérhető a boltok kínálatában. Ráadásul rengeteg weboldal, blog is foglalkozik a „mentesen” táplálkozás témakörével, és segítséget nyújtanak az otthoni elkészítésükhöz is.
„Hála a folyamatos fejlesztéseknek, amik gyakran háziasszonyok otthoni kísérletezéséről szól, napról napra jelennek meg olyan receptek, amelyek a tej-, szója, glutén- és hozzáadott cukortól mentesen táplálkozóknak egyaránt megfelelő ételek elkészítéséhez nyújtanak segítséget. És egyre inkább előtérbe kerül, hogy ezek az alternatívák proteindúsak, minél inkább szénhidrátszegények legyenek, tehát a fölösleges energiabevitel és a fehérjeszegény étrendből adódó minőségiéhezés is elkerülhető legyen velük” – folytatta Dr. Németh Csaba.
Sári Éva színésznő és Dr. Németh Csaba
Valóban elkészíthető a tejmentes, opcionálisan gluténmentes túrós csusza? Érdemes kipróbálni, íme itt a receptje.
Hozzávalók
- 30 dkg szárított házi paleo tészta (*recept lejjebb)
- 30 dkg Totu Rögös
- 20 dkg Totu extrán krémes
- 1-2 evőkanál citromlé
- 20 dkg szalonna
- törött bors
- só
Elkészítés
A szalonnát fél centis kockára vágjuk, majd kisütjük pörcnek. A tésztát sós, zsíros (a szalonna zsírjából egy evőkanálnyit használunk) vízben kifőzzük. A ToTu extrán krémest elkeverjük a citromlével, a sóval és a törött borssal. 20 x 20 cm-es tűzálló tál aljába 3 evőkanálnyit teszünk a szalonna kisült zsírjából. Beletesszük a tészta harmadát. Rámorzsoljuk a ToTu Rögös harmadát. Meglocsoljuk az ízesített ToTu extrán krémes harmadával, majd a pörc és a zsírjának harmadával. Erre kerül a maradék tészta fele, amit megszórunk a maradék ToTu Rögös felével, amit meglocsolunk a maradék ToTu extrán krémes felével, majd a pörc és a zsírjának felével. Erre kerül a maradék tészta, majd a ToTu Rögös, a ToTu extrán krémes és a pörc a zsírjával együtt. Végül 175°C-os sütőbe téve az egészet átforrósítjuk. Máris lehet tálalni.
Természetesen az egészségboltokban számos típusú gluténmentes száraztészta is beszerezhető már. Azonban aki az otthoni elkészítés mellett döntene, ajánljuk ez a jól bevált receptet:
A peleo száraztészta receptje
Hozzávalók
- 10 dkg nyílgyökérliszt
- 15 dkg tápiókaliszt
- 15 dkg őrölt mandula
- 1 evőkanál tojásfehérje por
- 2 tojás
- 4 tojássárgája
- 2 teáskanál só
Továbbá kevés nyílgyökér vagy tápiókaliszt a gyúráshoz, nyújtáshoz.
Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverjük. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgát. Villával nagyjából összekavarjuk. Enyhén nyílgyökér- (vagy tápióka) lisztezett felületen fényes felületű, sima tésztává gyúrjuk. 5 percet pihentetjük. 4 részre vágjuk, 3-at fóliába csomagolunk, hogy ki ne száradjon. Enyhén nyílgyökér- (vagy tápióka) lisztes felületen sodrófával a kívánt vastagságúra nyújtjuk, majd pizzavágóval vagy nagyon éles késsel tetszőleges formára vágjuk. A maradék 3 tésztagolyóval ugyanígy járunk el. Forrásban lévő vízben, amihez evőkanálnyi zsírt adunk kifőzzük.
Ajánljuk még: