Tej- és gluténmentes „túrós” csusza? Minden lehetséges! (receptek)

ZónánTúl

Tej- és gluténmentes „túrós” csusza? Minden lehetséges! (receptek)

Az ételérzékenység kérdése egyre inkább fókuszba kerül az élelmiszer-előállító üzemek termékfejlesztéseinél, akárcsak az éttermek, cukrászdák, pékségek kínálat bővítésében. Ma már senki stigmatizálva, ha tejfehérjeallergiás, laktóz- vagy gluténérzékeny, sőt, inkább büszkeséggel tölti el a vendéglátót, ha mindenki igényeit minél inkább hiányérzet nélkül ki tudja elégíteni. Napjainkban már olyan ételek is fogyaszthatóak szinte összetéveszthetetlen érzékszervi hasonlósággal az eredeti finomságokhoz, amikről ez korábban elképzelhetetlennek tartottuk. Ilyen például a tej- és gluténmentes „túrós” csusza, amit Sári Éva is megkóstolhatott.

„Igen, ma már a túró- és tejfölalternatívák is adottak a tejérzékenyek számára. Ezen innovációk kidolgozása során nagyon sok szempont lett figyelembe véve. Ugyanis az ételérzékenyeknek készülő helyettesítőknek számos kívánalomnak kell megfelelniük. Egyfelől küllemben, íz- és illatvilágban is megtévesztésig azonosnak kell lenniük a helyettesítendő termékekkel. Másfelöl az is fontos, hogy minél inkább egészségesek legyenek, tehát előállításukkor ne aromákkal, tartósítószerekkel, mesterséges adalékokkal, vagy netán gyorsan felszívódó szénhidrátokkal dolgozzunk. Ezért is előnyös, ha a tehéntúrót és tejfölt proteindús, gyakorlatilag szénhidrátokat nem tartalmazó tojásfehérjével helyettesítjük, jobban mondva abból készült termékekkel” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, c. egyetemi tanár.

A gluténmentes termékek száma is folyamatosan nő

A tejre érzékenyek mellett a gluténmentesen táplálkozóknak is újabb és újabb alternatíváik jelennek meg, így ma már a búzalisztmentes kalács, kenyér, sőt száraztészta is elérhető a boltok kínálatában. Ráadásul rengeteg weboldal, blog is foglalkozik a „mentesen” táplálkozás témakörével, és segítséget nyújtanak az otthoni elkészítésükhöz is.

„Hála a folyamatos fejlesztéseknek, amik gyakran háziasszonyok otthoni kísérletezéséről szól, napról napra jelennek meg olyan receptek, amelyek a tej-, szója, glutén- és hozzáadott cukortól mentesen táplálkozóknak egyaránt megfelelő ételek elkészítéséhez nyújtanak segítséget. És egyre inkább előtérbe kerül, hogy ezek az alternatívák proteindúsak, minél inkább szénhidrátszegények legyenek, tehát a fölösleges energiabevitel és a fehérjeszegény étrendből adódó minőségiéhezés is elkerülhető legyen velük” – folytatta Dr. Németh Csaba.

Sári Éva színésznő és Dr. Németh Csaba

 

Valóban elkészíthető a tejmentes, opcionálisan gluténmentes túrós csusza? Érdemes kipróbálni, íme itt a receptje.

Hozzávalók

  • 30 dkg szárított házi paleo tészta (*recept lejjebb)
  • 30 dkg Totu Rögös
  • 20 dkg Totu extrán krémes
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 20 dkg szalonna
  • törött bors

Elkészítés

A szalonnát fél centis kockára vágjuk, majd kisütjük pörcnek.  A tésztát sós, zsíros (a szalonna zsírjából egy evőkanálnyit használunk) vízben kifőzzük. A ToTu extrán krémest elkeverjük a citromlével, a sóval és a törött borssal. 20 x 20 cm-es tűzálló tál aljába 3 evőkanálnyit teszünk a szalonna kisült zsírjából. Beletesszük a tészta harmadát. Rámorzsoljuk a ToTu Rögös harmadát. Meglocsoljuk az ízesített ToTu extrán krémes harmadával, majd a pörc és a zsírjának harmadával. Erre kerül a maradék tészta fele, amit megszórunk a maradék ToTu Rögös felével, amit meglocsolunk a maradék ToTu extrán krémes felével, majd a pörc és a zsírjának felével. Erre kerül a maradék tészta, majd a ToTu Rögös, a ToTu extrán krémes és a pörc a zsírjával együtt. Végül 175°C-os sütőbe téve az egészet átforrósítjuk. Máris lehet tálalni.

 

Természetesen az egészségboltokban számos típusú gluténmentes száraztészta is beszerezhető már. Azonban aki az otthoni elkészítés mellett döntene, ajánljuk ez a jól bevált receptet:

A peleo száraztészta receptje

Hozzávalók

  • 10 dkg nyílgyökérliszt
  • 15 dkg tápiókaliszt
  • 15 dkg őrölt mandula
  • 1 evőkanál tojásfehérje por
  • 2 tojás
  • 4 tojássárgája
  • 2 teáskanál só

Továbbá kevés nyílgyökér vagy tápiókaliszt a gyúráshoz, nyújtáshoz.

Elkészítés

A száraz hozzávalókat összekeverjük. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgát. Villával nagyjából összekavarjuk. Enyhén nyílgyökér- (vagy tápióka) lisztezett felületen fényes felületű, sima tésztává gyúrjuk.  5 percet pihentetjük. 4 részre vágjuk, 3-at fóliába csomagolunk, hogy ki ne száradjon. Enyhén nyílgyökér- (vagy tápióka) lisztes felületen sodrófával a kívánt vastagságúra nyújtjuk, majd pizzavágóval vagy nagyon éles késsel tetszőleges formára vágjuk. A maradék 3 tésztagolyóval ugyanígy járunk el. Forrásban lévő vízben, amihez evőkanálnyi zsírt adunk kifőzzük.

Ajánljuk még:

A Duna halbölcsőjét tündérek ringatták – Mennyit tudsz a Szigetközről? Kvízezz!

A Duna szárazföldi deltájának is nevezett Szigetköz, a Bakony felől a Kisalföldbe mélyen benyúló Sokoró-Pannonhalmi dombság ezernyi érdekességgel, különös legendákkal, gyógyító erejű növényekkel várja az ide látogató vendégeket. A Duna mellékágainak ölelésében húzódó szigetvilág legendái tündérekről és boszorkányokról mesélnek, míg a dombvidék magasabb pontjain ősi földvárak halmait rejti az erdő. A térség központjait három, izgalmas látnivalókkal teli város, Mosonmagyaróvár, Győr és Pannonhalma jelenti.

 

Már követem az oldalt

X