ZónánTúl

Mitológia, gasztronómia, Chiloé – Élet (szó szerint) a világ másik felén

Mindenki a világ végére igyekszik, csak kinek a kabátujjáig tart, kinek hét tengeren át vezet az útja. Én nemrég Chiloé szigetére keveredtem. 

IItt a birkák gyapjából illatos sál és apró gyermekcipők készülnek, amiket aztán Dalcahue (szabad fordításban „a kenuk helye”) piacán vásárolhat meg a kézművességre érzékeny turista, akinek egyik kezében hű pénztárcája, a másikban illatos empanada gőzölög. Ezen a piacon kapható az a keskeny, halványkék borítójú füzet is, mely bemutatja számunkra a szigetlakók életének, hidelemvilágának egy-egy fantasztikus megnyilvánulását. Lássunk hamar egy példát!

Egy helyi legenda szerint egykor a sziget egy déli pontján, a Cucao városában található Punta Pirulil szikláinál várakoztak mind a holtak lelkek a hab-tutaján érkező Tempilkawe révészre. Ahogyan Kazuo Ishiguro Az eltemetett óriás című, a hatodik századi Britanniában játszódó regényének hősei vagy J.R.R. Tolkien A gyűrűk ura trilógiájának Valinorba tartó tünde-csapata előtt (... s itt hagyunk három pontot a további példák számára) egyetlen cél lebeg, hogy

a lelkek, egy ezen a földön létező túlvilágba hajózhassanak.

Ha Chile legnagyobb szigetétől délre vesszük az irányt, nemsokára elérjük az egykori őslakosok termetéről Óriások földjének (Patagónia) nevezett területet, mely a misztikus Tűzföldön át, a világ legdélebben fekvő városa, az Argentínához tartozó Ushuaiába vezet. Ha azonban Észak felé indulnánk a chilei Tóvidék hatalmas vulkánjai, szelíd tavai és nagyszerű legelői tárulnak a elénk.

Puerto Varasból vagy Frutillarból a 19. században idecsábított német telepeseknek köszönhetően, ma is nehezen szabadulunk egy hatalmas szelet kuchen vagy gigantikus almás strudel nélkül.

 
Dalcahue, Chilolé szigetén, kézműves piac. Fotó: Vécsei Anna
 
De vissza Chiloéhoz!

A sziget, melynek zöldje és színpompás mondavilága (melyben szerepel a törpeméretű ocsmány Trauco, akinek egyetlen nő sem tud ellenállni, a férfifaló Özvegy, a szellemhajó avagy „Caleuche”, vagy a vízi járműként szolgáló ló, kinek legújabb változata a Jégvarázs 2-ben bukkan fel) Írországot, Skandináviát vagy az észak-spanyol Galíciát juttathatja eszünkbe. Fővárosában, Castróban a színpompás palafito (cölöpökre épült) faházakat, északnyugati oldalán a Humboldt-pingvinek és Magellán-pingvinek kedvelt partszakaszát, és az őshonos alercefából épült fatemplomokat érdemes megcsodálni.

Az utazók emlékezetében gyakorta mégis egy helyi étel,

az úgynevezett curanto emléke él a legtovább, mely méltán rászolgálhatna a világ gasztronómusainak megtisztelő figyelmére.

 A Chiloéban érvényes kozmogóniai elképzelés szerint évezredekkel ezelőtt, mikor Chiloé és a kontinens még egyetlen közös földdarabot alkotott, két isteni kígyó, Cai-Cai Vilu és Ten-Ten Vilu pusztító harcba keveredett egymással. Ugyanis az egykori őslakosokat mindig is bőségesen és örök türelemmel ellátó tengeri kígyónál egy ponton mégiscsak betelt a pohár, és úgy döntött, áradással bünteti hálátlan gyermekeit. Ten-Ten Vilu ekkor – hogy a föld népét és állatait megvédje – isteni erőfeszítéssel megemelte a földet, és magasabbra menekítette a fuldoklókat. Ekképpen alakultak ki a hegyek és a tóvidék vulkánjai. A két kígyó állítólag még hosszan küzdött, míg meg nem köttetett a kényszerű béke.

Pedig, ismerve fajtánk sajátos nézeteit háláról és haladásról, Cai-Cai Vilunak valószínűleg minden oka megvolt rá, hogy haragudjon. De most lássuk, mit ad ő, utódja, Millalobo, a tenger királya és annak gyermekei, Pincoy, Pincoya, s a chilei Szirén az ízletes curantóhoz: a halakat és természetesen a tenger gyümölcseit, helyi rákfajtákat (picoroco), a nagy kékkagylót és az apróméretű, barnásfehér vájókagylót. És mit tesz hozzá Ten-Ten Vilu? A birkahúst, a nalca (másnéven pangue) óriási leveleit és a burgonyát, melynek több, mint harminc fajtáját ismerik a szigeten. Eddig egál.

 

 
Palafito házak Castro városából. Fotó: Vécsei Anna
 
Míg az étkezéseket úgy általában előszeretettel nevezzük társasági eseménynek, valójában a szerencsés háziasszonyon kívül, aki a fazék mellett állhat, keveseknek van része abban az élményben, hogy rendkívüli képességeiket megcsillogtatva, önkifejező módon részt vehessenek a vacsora elkészítésében. A többiek ezalatt az asztal köré vagy a kertbe kényszerülnek, hogy így-úgy beszédbe ereszkedve, Isten tudja miféle témákat rángassanak elő.

Ezzel szemben

a curantóban az a nagyszerű, hogy már eleve a kertben kerül sor az elkészítésére. Kezdetnek ásnak egy gödröt.

Majd a hatalmas levelekkel bélelt gödörbe szépen elhelyezik a direkt e célra válogatott nagyméretű köveket. Erre kerül átmenetileg a máglya, majd a már felforrósodott kövekre az előre bepácolt hússzeletek, a rengetegféle kagyló és egyéb tengeri herkenytűk. Végezetül az egészet újabb levélréteggel fedik be, és hagyják, hogy az elemek elvégezzék a maguk dolgát.

Ez már csapatmunka, ráadásul a beszélgetés témája is adott. Hiába, ezt még Cai-cai Vilu és Ten-ten Vilu sem csinálhatta volna jobban!

Ajánljuk még:

Költők szent városa, a csodálatos Vilnius

Az észak Jeruzsálemének nevezett Vilniusról érkezésem előtt csak annyit tudtam, hogy Litvánia fővárosa, és én soha nem terveznék odautazni. De az élet annak rendje és módja szerint másképp intézte a dolgokat, és én annak rendje és módja szerint meghajoltam az akarat előtt. Nagyon kellemesen csalódtam, változatos kulturális örömforrást és felfedezést tartogatott a város, mintha egy évtizedekig járt világ alól hirtelen kibukkanna egy új, semmihez nem fogható másik földrész. Szubjektív beszámoló az ékszerdoboznál nagyobb, de a szokványos európai fővárosoknál kisebb Vilniusban.