ZónánTúl

Luxushangulat akár otthon is, avagy ha nyár, akkor koktél!

Tengerpart, pálmafák, szikrázó napsütés, a parti bárban jóképű srácok keverik az italokat, közben a Cocomo szól a Beach Boystól. Azok, akik egy kicsit régebb óta fiatalok, azonnal rávágják: ez a Koktél című film. Imádjuk Tom Cruise és Brian Brown kettősét, akik Jamaicába, a mixerek paradicsomába utaznak, mert ott szépek a nők és vastagok a „jattok”.  Ritmusra rázzák a shakert, elkápráztatják a közönséget a hihetetlen lazasággal, a koreográfiával, a különleges italokkal. Szóval ha nyár, akkor koktél.

Nem vagyok nagy ivó, ritkán iszom alkoholt, szigorúan csak társaságban. De ha a barátnőimmel néha besétálunk a belvárosba és kiülünk egy étterem teraszára, akkor szívesen elkortyolgatok egy Aperol Spritz-et. Szeretem, hogy hideg, vibrálóan színes, az íze kicsit kesernyés, hatása kellemesen bódító. Ha csak egyet is iszom, az a pohár remek hangulatot ad az estének. Valahogy ha koktélospohár van a kezünkben, mintha minden gond tovaszállna – amikor koktélozunk, olyan luxushangulatom lesz, mint soha máskor.

Hogy rajtam kívül ki szereti még a koktélokat? Tomi, a bármixer szerint mindenki. A koktélkészítővel a több mint háromszáz éves múltra visszatekintő italról és a koktélozási szokásokról beszélgettünk – természetesen egy Aperol Spritz fölött.

Először is tisztázzuk, mit nevezünk koktélnak. Tomi szerint azokat az alkoholos italokat, amelyekbe az alkohol mellett szirup, gyümölcslé, szóda, tejszín vagy fűszernövény kerül. (Persze léteznek alkoholmentes változatok is, ezeket „virgin” néven keressük az itallapokon.)

Mielőtt azt gondolnánk, a koktél úri huncutság, esetleg újkeletű divatozás, jó tájékozódni, ugyanis bár a koktélok eredete a távoli múlt homályába vész, az bizonyos, hogy közel kétszáz éve fogyaszt ilyesmi italokat az ember. Az első kiadvány, amelyben említik, 1862-ben jelent meg, Jerry Thomas csapos adta ki, recepteket közölve benne. 

A koktélok fénykora az amerikai szesztilalom idején (1920-33) volt, mivel az alkoholok ízét az édes hozzávalók elfedték.

Ettől kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal töretlen a népszerűségük. A 2000-es évek közepétől egyfajta reneszánszukat élik, a hagyományos koktélokat új összetevőkkel frissítik és összetettebb ízvilág kialakításával kísérleteznek a szakértő szerint.

A világ legnépszerűbb koktéljai között a BBC besorolása szerint az alábbiak szerepelnek: 

1. Mojito
2. Espresso martini
3. Pimm’s
4. Passiógyümölcsös martini
5. Piña colada
6. Fagyasztott epres daiquiri
7. Rum punch
8. Cosmopolitan
9. Negroni
10. Aperol spritz

Tomi a listát elnézve megosztja, náluk gyakran kérnek még Bloody Maryt, Mai Tait, Margaritát, Martini-variációkat, és Manhattan koktélt is.

Sokan nőies italnak látják a koktélt, de valójában egyre több férfi kér a színes, illatos italokból. A hölgyek az édesebb, tejszínesebb koktélokat részesítik előnyben, az urak pedig szívesebben fogyasztanak keserű bázisú italokat. Persze ezek is mások, mint egy tömény whisky vagy egy jó pohár rum, de azért jók – máshogy jók. Például könnyedebb hangulatot teremtenek, és a tengerpartra repítenek bennünket, még akkor is, ha csak tíz perce léptünk ki az irodából. Amikor megválasztjuk az időjáráshoz, hangulathoz és társasághoz illő koktélt, igazi élményben lehet részünk bármelyik nap.

Szerintem ez a koktélok sikere.

Tomitól megtudom, vannak kifejezetten nyári koktélok, ilyenek a spritzek és a fizzek. A spritz ma már nemcsak a fröccsöt jelenti, hanem likőrrel ízesített proseccót is, amit szódával vagy ásványvízzel hígítanak, a fizz pedig tulajdonképpen limonádé alkohollal, van benne citrom-, narancs-, vagy lime-lé – mindenképp dominál benne egyfajta savanykás, frissítő íz. Javaslom, hogy a nyáron mindkettőt próbáljátok ki...

Ha a közösségi médiát vesszük alapul, azt gondolhatjuk, hogy a 18 és 30 év közötti fiatalok isszák a legtöbb kevert italt, hiszen ők előszeretettel posztolnak a jól elkapott nyári pillanatokról. Ugyanakkor a mai 40-50-es korosztály az, aki gyakrabban kever otthon koktélokat magának, mert jól tudja már, mit hogyan szeret. Nem kell otthonra világi sok alkohol, elég egy-két üveg, amit jól variálhatunk. Kezdőknek javasolt egy jó minőségű gin, vodka vagy éppen martini beszerzése, ezekkel és néhány gyümölcslével vagy sziruppal már megkezdhetjük a házi kísérletezést!

Például ezzel a recepttel: 

A burgundis borospoharat jégkockával háromnegyedig megtöltünk, majd a következőket öntjük a pohárba:

-           4-6 cl gin (ízlés szerint)

-           1-2 levél bazsalikom

-           0,25 liter tonic

-           2 cl Verjus

-           1 cl levendulaszirup

-           narancs a díszítéshez

 

Már követem az oldalt

X