Különleges vadasparkok Magyarországon

ZónánTúl

Különleges vadasparkok Magyarországon

Modern világunknak egyik nagy hátránya, hogy a mindennapok mókuskerekében egyre kevésbé kapcsolódunk a természethez, és ennek következtében a körülöttünk élő világról szerzett ismereteink is egyre beszűkültebbek. Ennek orvoslására kínálnak kiváló lehetőséget azok a vadasparkok és látogatóközpontok, ahol élményprogramokon és természetismereti kiállításokon keresztül fedezhetjük fel (újra) a minket körbevevő csodákat. A legismertebb állatkertektől tovább lépve ezúttal olyan helyszínekkel készültünk, amelyek egy-egy különleges oldalról közelítik meg világunk őrizendő értékeit, és olyan utakra vezetnek bennünket, amelyeket talán még sosem fedezhettünk fel. 

Petesmalmi Vidrapark

Mike és a lábodi útelágazó között, félúton kell keresnünk a Petesmalmi Vidraparkot jelző táblát, ami egy erdei útra vezet. Innen már csak körülbelül 10 perc a Patikus tó, ami egyértelműen jelzi, hogy célba értünk. Egy természetes élőhelyet hűen őrző parkba értünk, ahol a vidrák a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban sietnek felénk, és ahol a körben elhelyezkedő tórendszeren számos fajtársukkal is találkozhatunk.

Kirándulásunk során megismerkedhetünk a vidrák életmódjával és viselkedésével, és a látogatói központtól induló tanösvényen a természetes élőhely jellemző növény- és állatvilágát is felfedezhetjük. Bíbicek, kis vöcskök és kis lilék szárnyalnak körülöttünk, megcsodálhatjuk a nádas élővilágát és akár még törpegémek fészkelésében is gyönyörködhetünk.

A Vidrapark számos mentett állatnak is otthont ad: fehér- és fekete gólyák, rétisas fiókák is gyógyultak már meg itt, és a parkban élő vidrák is olyan mentett állatok, akiket felnevelésük után nem lehetett sorsukra hagyni.

Egy igazi kapcsolódásokkal teli élményben lehet részünk, ha felkeressük a Vidraparkot, ahol meghatározott időpontokban, naponta többször is élvezhetjük a vidrák etetésének örömteli pillanatait. 

Fotó: Unsplash / Ruiqi Kong

Veresegyházi Medveotthon

Közép-Európa egyetlen Medveotthona, ami 11 hektárnyi területen ad otthont medvéknek, hiúzoknak és más nagyragadozóknak. Látogatásunk során megfigyelhetjük a farkasok mindennapjait, és a hűvös barlangokból komótosan kisétáló medvéket, vagy éppen a fára mászással próbálkozó ifjabb példányokat. Nem sokkal messzebb egy életerős oroszlánfalka várja a látogatókat, akiktől tovább sétálva dámszarvasokkal, muflonokkal is találkozhatunk.

Látogatásunkkal kapcsolatban érdemes előre tájékozódnunk, mert a Medveotthon egész évben változatos programokkal várja az ide érkezőket. Látványetetések, állati bemutatók, macitábor vagy kreatív alkotások- számtalan formában segítenek a természethez történő kapcsolódásban. Hétvégente különleges ragadozómadár bemutatón is részt vehetünk: Stio a Harris-ölyv, Kira az amerikai fehérfejű rétisas és Andy a hím afrikai uhu kápráztathat el bennünket.

Az aktuális programokkal kapcsolatban itt tájékozódhatunk.

Fotó: Unsplash / Mark Basarab

Hortobágyi Madárpark

Hosszú út vezetett a Madárpark megszületéséig, de végül a kitartó munkának köszönhetően 2006-ban megnyithatta kapuit a látogatók előtt: madárkertekkel, madármentő kiállítással, öko-teleházzal és látványkórházzal várja az ide érkezőket, akik a nagyröpdében és a tórendszer körüli nyüzsgésben is gyönyörködhetnek. A látogatóközpontban egy játszókert is helyet kapott, ami természetesen szintén a madarak körül forog: az egyik legkedveltebb játék a sasos gyerekröptető.

A Hortobágyi Madárpark legfontosabb feladata kétségkívül a madarak mentése: az intézmény az egész ország területéről fogadja a sérült, beteg madarakat.

A látványkórházban egy egyoldalú átláthatóságot biztosító üvegfalon keresztül figyelhetjük meg az ott folyó munkát, és arra is lehetőségünk nyílik, hogy egy teljes műtétet végig nézhessünk.

A madarak mentésének és az általuk kínált értékek őrzésének életét szentelő park számos környezeti nevelés foglalkozást és családi programot kínál az érdeklődőknek, amikről érdemes előzetesen tájékozódnunk.

Fotó: Unsplash / Pierre Bamin

Pusztai Állatpark

Az Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft hozta létre azzal a céllal, hogy bemutassa a magyar néphez évszázadok óta kötődő háziállatokat, és segítse ezeknek a fajtáknak a fenntartását. Amikor a park meglátogatása mellett döntünk, akkor nemcsak egy családi programon vehetünk részt, hanem egyben támogatunk egy olyan megőrzési programot is, ami egyedülálló és rendkívül értékes néphagyományaink, kultúránk és egész történelmünk szempontjából.

Látogatásunk során megismerkedhetünk az erdélyi kopasznyakú tyúkokkal, a parlagi kecskékkel a racka juhokkal, megcsodálhatjuk a hucul lovakat, és az állatsimogatóban közelebb kerülhetünk a kecskegidákhoz, bárányokhoz, kiscsikókhoz is. Vannak itt óriás nyulak, magyar fodros lúd, magyar parlagi pulyka és ciktákkal is találkozhatunk. Érdemes tehát felkerekednünk egy kis időutazásra- egészen biztos, hogy tartalmas és értékekkel teli lesz.

Fotó: Pixabay / Šárka Jonášová  

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A bivalyrezervátum kiemelkedő szerepet tölt be az idehaza őshonosnak számító bivaly fennmaradásában és génállományának megőrzésében. Itt él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája, ami puszta vonulásával is elkápráztatja az ide érkezőket. A dagonyázó bivalyoktól nem messze ürgék tűnnek fel a láthatáron, a háziállat simogatóban pedig a szamár várja az ismerkedésre vágyókat.

Az istálló kiállítóhelyként is funkcionál: régi fotográfiák és a hagyományos bivalytartás eszközei mutatják be őseink mindennapjait, a rezervátum fogadóépületben berendezett tárlat pedig a Kis-Balaton gazdag élővilágát tárja fel előttünk.

Fotó: Unsplash / Zachary Pearson

A hatalmas területen játszótér és kilátó is van, és lehetőségünk adódik lovaskocsikázásra is. Érdemes felkeresnünk a rezervátum közösségi oldalát is: itt megismerkedhetünk az új lakókkal, és információkat kaphatunk az aktuális programokról is. 

Nyitókép: Pixabay / Ralphs Photos

 

Ajánljuk még:

Ártéri tanösvények: 5 hely, ahol a természet csodáival találkozhatsz

A víz és az erdő egyszerre él. Az ártéri erdők, a lápvidékek és mocsarak hihetetlenül gazdag élővilága, a buja növényzet izgalmas kirándulásra csábítanak. Az erdők mélyéről ezernyi madárhang hallatszik, és száraz lábbal merülhetünk el a páratlan természeti értékekben.