ZónánTúl

Kukoricatörés, avagy egy őszi kihívás a határban, ami élni tanított

Gyerekként jó párszor vettem részt kukoricatörésen. Nem könnyű munka ez, de annál jobb móka – szívből ajánlom csapatépítő tréningnek is. Részben azért, mert az én életemre mai napig hatással van, hogy negyven éve miképp dolgoztam a földeken.

Gyermekkoromban akkor szerettem a leginkább kukoricatörésen részt venni, ha a csöveket nem egy traktor pótkocsijának a platójára dobáltuk, hanem lovaskocsira. Máig előttem van a viharvert jármű képe, meg az öreg kanca is, aki türelmesen álldogált a kocsi előtt. Ott kellett várnia befogva, hiszen ő úgy araszolhatott csak, ahogy mi haladtunk a sorokkal. Minél messzebbre kerültünk a kocsitól, annál nagyobbat kellett dobni, annál nagyobb volt az esélye, hogy eltaláljuk az állatot – néha sajnos ez is megesett, bár nem tiltakozott szegény.

Ripe maize corn on the cob

Fotó: 123RF

Első számú szabály tehát az volt: jól kell dobni, és kész.

Néha, nehezebb napokon csak a sor szélére, kupacokba hajigáltuk a csöveket, mert délután jött a lovaskocsi. Olyankor plusz feladat volt a földről összeszedni, kocsira dobálni a leszedett termést – fárasztó munka volt ez, ahogy a kukoricatörés más részfeladatai sem kímélik az embert.  

Fotó: 123RF

Az erős és pontos célzás mellett az is kihívás volt, hogy jól törjük le a terményt a szárról. Néha – főleg ha igazán száraz már a szár –, lejön szinte magától, kibújik a hajából is, máskor azonban ellenáll. Ezekben a helyzetekben tekerhetjük, gyűrhetjük a kukoricát, ahogy csak tudjuk, és a siker még így sem garantált. Gyerekként gyakran kifogott rajtam egy-egy cső.

Fiatalasszonyként is vettem részt ilyen munkában, beégett az emlékezetembe az is, részben azért, mert a kukoricatörés utáni hajnalban indult meg a szülés a harmadik gyerekkel. Nagy pocakkal is beszálltam a munkába – nem volt ez valami nagy dolog falun harminc évvel ezelőtt. Simán belefért a vidéki élet rutinjába, inkább az lett volna furcsa számomra is, ha otthon maradok. Valószínűleg ez a szemlélet is közrejátszott abban, hogy egyetlen plusz kiló se maradt rajtam szülés után. Az a fajta, a fizikai munkát is felvállaló életforma nem engedte a sunyi kilók felcsúszását. Amennyit megettem, annyi le is ment rólam.

Fotó: 123RF

Persze, ezeket a gondolatokat csak most, a városi életmódból fogalmazom meg, mikor már más rutinokat, más megoldási módokat is ismerek. Néha rácsodálkozom, milyen sok színe van az eddigi életemnek. Mennyi minden belefért, milyen szépen elfért, elfér benne a vidéki meg a városi létezés színe-java, esszenciája. A por a mezítlábas talpamon, a sáros csizma, a kukoricatörés, a napestig tartó kapálás, meg a néma kacsák örökös őrzése szépen összefolyik a szerkesztőségek mesterséges fényével, a nagy sajtóeseményekkel – a viszonylagos kényelemmel.

Amikor úgy érzem, éppen nem vagyok a helyemen, és valami másra vágynék, akkor eszembe jutnak a kukoricaföldek és a kukoricatörés.

Felrémlik a hajnali kelés és a sietős munka, a közös akarat, hogy végezzünk a dandárjával, mire felszárad a csípős őszi harmat a bokánk körül. Aztán az esti kapkodás rémlik, a félelem, nehogy a földeken érjen az este,.

Fotó: Pixabay / Juraj Varga

Utána viszont eszembe jut a közösen végzett fizikai munka diadala, a siker, amikor jól sikerült a kukoricatörés és elégedett volt a „gazda”, akinek kalákában segítettünk. Felrémlenek az egyszerű örömök, amik mindenfelé kísérték az életem.

A falu kapcsán él bennem legerősebben az az érzés, milyen jó is volt reggel elkezdeni a munkát, este befejezni, fájós derékkal hazacaplatni, és élvezni azt, hogy időben végeztünk.

Nem mondom, hogy mindennap ilyen munkát szeretnék csinálni ma is, de hogy ez a tapasztalat segít két lábban a földön maradni, az biztos. Ott tanultam meg, mennyit ér a becsülettel elvégzett munka.

Nyitókép: Pixabay / Couleur

Ajánljuk még:

Konyhavegyészet háború idején és boldog békeidőben – A ma szakácskönyve

„A háziasszony kötelessége, hogy jól, ízletesen főzzön. Ez olyan kötelesség, amitől nem mentesít sem anyaghiány, sem szükség, sem elfoglaltság! Mert minden anyag pótolható, olcsón és kevésből is lehet jól főzni, de még rövid idő alatt is” – írja bevezetőjében A ma szakácskönyve szerkesztője. A megsárgult és töredezett lapú, több mint 80 éves mű 500 oldalnyi terjedelemben tartogat hasznos tudnivalókat: olvasmánynak is remek, receptjei pedig változatosak és jók – bár lépten-nyomon meglepetésekbe botlunk benne.