ZónánTúl

Kecskemét és környéke megér egy kirándulást!

Cifrapalota, repülőnap, Mercedes, kajszibarack, barackpálinka. Ezek jutnak eszünkbe Kecskemét említésekor. Az ország közepére másért is érdemes menni: van játékmúzeum, alföldi szecesszió, vadaspark és „fütyülős”.

Egykor gyermekeimmel triatlon kupaversenyekre utaztam Kecskemétre, később továbbképzésekre és virágkiállításokra. Itt avattak aztán rózsahölggyé, egy ideje pedig rendszeresen főzőeseteket tartok a város egyik gyönyörű főzőiskolájában. Sosem mulasztom el, hogy valami apró szépséget megnézzek a városban, mert Kecskemét mindig tartogat meglepetéseket.

Budapest és Szeged között félúton, az alföldi tanyavilág közepén fekszik Bács-Kiskun megye székhelye. A környéken a futóhomok megkötésére gyümölcsfákat ültettek, ezek által lett híres a kecskeméti barack, az abból készült lekvár és pálinka. A XIX. század végén a filoxéra kipusztította az ország szőlőit, de a homokon élő szőlőkben nem tett kárt, így a környék szőlőtermesztése fellendült. A gyümölcs-, szőlő- és zöldségtermesztés okán Kecskeméten idővel nemcsak feldolgozóüzemek, hanem mezőgazdasági és kertészeti iskolák is létesültek.

Látnivalók Kecskeméten

A város közepén kicsi, ám annál gazdagabb arborétum várja a látogatókat. A fiatal, fejlődő arborétum többek közt 800 féle fás szárú növényt rejt, területén több helyen a megőrzött ősgyep maradványaival találkozhatunk. Hogy ne csak az elmélyülésre vágyó szakemberek élvezhessék a kirándulást, a gyerekek számára az itt élő állatokat bemutató tanösvényt építettek ki. A mediterrán ösvényen találhatjuk a ritkaságszámba menő büdös hunyort, amely Spanyolország hegyvidékéről származik. Mutatós növény, virágai sosem nyílnak ki teljesen. A bennük található nektárban élesztőgombák telepszenek meg, ezek felemelik a virág hőmérsékletét, ami odavonzza a beporzó rovarokat. Trükkös növény!

Az arborétum része annak a gondosan megtervezett zöld körgyűrűnek, amely a várost körülöleli. A Milliomodik hektár Parkerdő, a Szabadidőközpont, a Vízműdomb, a Kápolna rét és az arborétum összefüggő zöldfelülettel óvják a város levegőjét, egyben biztosítják az itt élők kikapcsolódását.

Ilyen szép az arborétum:

A Vízműdomb fontos tájékozódási pont a kiskunság legnépesebb városában. A környék legmagasabb pontja a maga 49 méterével, a mellette fekvő csónakázótó kotrásakor kiemelt földből keletkezett. Itt található a szerelmesek fája is, amelyhez kedves városi legendák fűződnek. A domb körüli szabadidőparkban játszótér, fittneszpark, bográcsozó helyek és sétautak várják a kikapcsolódni vágyókat. Végigjárhatjuk a tanösvényt is, amely a környék élővilágát tárja elénk.

A belvárosban sétálva megérint az épületek különleges hangulata. Kecskemét az alföldi szecesszió legszebb példája. A Lechner Ödön tervezte Városháza épületének udvarában egy hatalmas császárfa ad árnyat – ha csak tehetjük, lessünk be az udvarba, a folyosókra, nézzük meg a míves ablakokat, a csodás színes ólomüvegeket. Szerencsés esetben a harangjáték vidám dallamában is részünk lehet.

Ízelítő a városházáról:

A mindenki számára ismert, gyermekdalban is megénekelt Cifrapalota is itt található. Márkus Géza magyar jegyekkel felruházott szecessziós épülete egykor kaszinóként működött, ma múzeumként és képtárként üzemel. A homlokzat Zsolnay kerámia díszei elragadó szépségükkel hívják fel magukra a figyelmet.

A séta során nem hagyható ki a Luther-palota, a szép tornyú templomok és a Kecskeméti Katona József Színház impozáns neobarokk épülete sem.

Múzeumokból és kiállításokból sincs hiány errefelé: az országos hírű Szórakaténusz Játékmúzeum, a Magyar Fotográfiai Gyűjtemény, az Orvos- és Gyógyszertörténeti Múzeum csak néhány érdekesség a sok közül. Kecskemét szülötte Kodály Zoltán, emlékével lépten-nyomon találkozhatunk. Katona József, a Bánk bán szerzője is itt látta meg a napvilágot, nevét nem csak a színház, hanem a Vasútkertben álló múzeum is viseli. Itt gazdag néprajzi és helytörténeti kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Kecskeméti Vadaspark hazánk egyik legkisebb állatkertje, ennek dacára vannak itt a hüllők, madarak mellett majmok, oroszlánok és medve is, a programkínálat pedig igen gazdag. A „hírös város”-ban finom falatokban sincs hiány. A hagyományos ízek kedvelőit csárdák és modern bisztrók várják, de a nemzetközi ételkínálat is egyre nagyobb teret kap. Nekem az egyik kedvencem az az olasz étterem, amelynek olasz tulajdonosa több mint 20 éve főzi autentikus finomságait a vendégeknek. Nyáridőn koros olajfák árnyában kanalazhatjuk a mennyei minestronét, akárcsak Itáliában.

A híres kecskeméti barackpálinka kedvelői felkereshetik a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrát, ahol vezetett látogatáson merülhetünk el a pálinkakészítés bugyraiban. Természetesen a kóstoló sem marad el, miután mindent megtudtunk a „fütyülősről”.

Látnivalók Kecskemét környékén

Ha már Kecskemét minden zugát bejártuk, körülnézhetünk a környéken. Nagykőrösön Szafari park egzotikus állatokkal és állatos programokkal várja a látogatókat.

Jakabszállás határában a Magyarkert területén bebarangolhatjuk egész Magyarországot egy óra alatt, átugorhatjuk a Dunát.

Az orgoványi homokdűnék között a Rekettye tanösvényen ismerkedhetünk a homokhátság élővilágával.

A minden nap nyitvatartó Dínópark Orgoványban a dínóvilág szerelmeseinek kínál felejthetetlen élményt.

Az Alföld vár, indulj útnak akár egy napra, akár többre – nem fogsz unatkozni!

Ajánljuk még:

Tériszonyosoknak nem való, de gyönyörű látnivaló: a „bajor tenger” és a Sasfészek

Bajorország nem csak az Oktoberfest idején vonzó úti cél. Németország legdélibb tartománya rengeteg látnivalót tartogat, és mindenki találhat köztük kedveset: kastélyt, kisvárost, hegyet, tavat, meghódítandó csúcsokat. A bajor tenger és Berchtesgadeni Alpok a legismertebbek közé tartozik – csak megfelelően kell időzíteni az időjárást a kirándulás időpontjához!

 

Már követem az oldalt

X