ZónánTúl

Jobb híján Csodaország – egy véletlen út meséje

Miért éppen Azerbajdzsán?

A legtöbb ember, ha Azerbajdzsán nevét hallja, valószínűleg nem kap azonnal a billentyűzethez és kezd el lázasan repülőjegyet keresni, hogy ez az a hely, ahol a szabadságát szeretné tölteni. A pár éve Bakuban rendezett Eurovíziós Dalfesztivál ugyan hozott némi fellendülést a turizmusban, ám az ország sosem szerepelt a leginkább vágyott úti célok között.  Könnyen lehet, hogy ebben most fordulat várható: a Lonely Planet által közzétett friss lista ugyanis az előkelő 5. helyre sorolta Azerbajdzsánt ár-érték tekintetében, így az ország 2020-ban jó eséllyel felkerülhet az utazók világtérképére.

Bevallom, az én bakancslistámon sem szerepelt Azerbajdzsán, pedig megrögzött utazó vagyok, mondhatni függő. Lehet a múltbéli botrányok miatt, vagy azért, mert az országnak nem jó a marketingje, de hamarabb utaztam volna Grúziába, ha már Kaukázusról és kevésbé turistás helyekről beszélünk. Ám oda pont nem volt az őszi hosszú hétvégén fapados repülőjegy, így jobb híján maradt Azerbajdzsán és Baku, mint célállomás. Elvárások nélkül érkeztem az országba pár nappal azelőtt, hogy a Lonely Planet felmérés megjelent volna. Ha hamarabb olvasom a listát, felkötöm az államat, mert az bizony nagyot koppant, már a bakui repülőtérre való megérkezéskor.

 
Szombati Orsolya
 
A kőolajbevételeknek köszönhetően a főváros szinte teljesen újjáépült és olyan, mint a legmodernebb metropolisz, emellett pedig vidéken – jóval szerényebb körülmények között – olyan természeti és kulturális kincsek rejlenek, mint kevés helyen a világon. Ráadásul termékeik a mi számunkra olcsók is: az itthoni áraknak nagyjából a felével számolhatunk, úgyhogy a kisebb pénztárcájúak is bátran nekivághatnak az ország felfedezésének anélkül, hogy a kiadások miatt aggódniuk kellene.

Afelől pedig végképp ne aggódjon senki, hogy nem lesz mit csinálni. Én csak 10 helyet listáztam most, ami miatt már önmagában megéri elmenni, de higgye el mindenki, nagyjából holnap estig folytathatnám a sort, ha valakinek nem lenne elég ennyi érv, hogy utazástervezésbe kezdjen!

Szóval, szerintem, ha teheted, látogass el Azerbajdzsánba,

1.       Mert a Gobusztáni-sivatagban található az emberiség bölcsője.

Mintegy 350 sziklába vájt rajz mesél arról, hogyan éltek őseink 8-10 000 évvel ezelőtt.

A rajzokon keresztül megelevenedik a vadászat izgalma, az őskőkorszak mindennapi életmenete és nehézsége. Páratlan hely, nem véletlenül UNESCO világörökség része.

2.       Mert a Kaszpi-tenger partján egész évben kellemes a klíma. Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy Baku a világ legalacsonyabban fekvő fővárosa (tengerszint alatt 28 méter). Míg a hegyekben már a fagypontot súrolja az éjszaka október végén, addig Bakuban napsütés és 20 fokos meleg fogadott minket.

 
Szombati Orsolya
 

3.       Mert a Kaukázus hegyei lenyűgözőek. A nyári zöld tájnál szebbet el sem tudok képzelni, ha túrázásról van szó, de még ősszel is elképesztő látványt nyújtanak a 3-4000 méter magas hegyek. Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy sasok szállnak el az ember feje felett, vagy lovak patáinak dobogásától hangos a hegyoldal.

4.       Mert Azerbajdzsán a tűz földje. Ez szó szerint értendő. Yanar Dagban

az 1950-es évek óta folyamatosan lángol a domboldal, mert anno egy pásztor meggyújtotta a felszínre ömlő metángázt.

Képletesen pedig azért, mert az itteni emberek ősi vallása a zoroasztrizmus, amelynek középpontjában a tűz tisztelete áll. Úgyhogy akárhonnan is nézzük, Azerbajdzsán tényleg tüzes ország.

5.       Mert városi Formula 1-es versenyt rendeznek az országban. Első hallásra lehet, hogy ez csak a sportrajongókat villanyozza fel, de a pálya mellett sétálni a Baku Boulevardon igenis pazar élmény!

6.       Mert Baku a modern épületek gyűjtőtára. Aki szereti a kozmopolita életet, az biztos, hogy a nyüzsgő fővárosban megtalálja a számításait. Szőnyegmúzeum, kulturális központ, lángtornyok – hogy csak néhány példát emeljünk ki a meghökkentő épületek sorából. 

7.       Mert rengeteg vulkánnal találkozhatsz, ráadásul különösebb veszély és felkészültség nélkül. Azerbajdzsánban található a világ sárvulkánjainak 45%-a, amelyek kinézetüknél fogva engem leginkább vakondtúrásokra emlékeztettek.  

Ha különleges természeti képződményekre vágysz, irány a Gobusztáni-sivatag!
 
Szombati Orsolya

8.       Mert van egy mini Velencéje az országnak. Ez részben a különleges épületekhez sorolandó, nálam mégis külön pontot érdemel. Az igazi Velencében szinte már megfizethetetlen a gondolázás, Baku Velencéjében viszont mindössze 800 Ft-ért suhanhatunk a türkizkék kanálisok között. Jó-jó, tudom, hogy nem olyan, mint az igazi, de ettől függetlenül is kihagyhatatlan program.

9.       Mert Európa második legmagasabb fekvő települése is itt található. Azerbajdzsán legelszigeteltebb része a kaukázusi hegyekben fekvő Xinaliq: már 5000 éve élnek itt emberek, és olyan nyelvet beszélnek, amit sehol máshol a világban.

Különleges épületei és lakói miatt a látogatás önmagában felér egy kultúrantropológiai tanulmányúttal.

10.   Végezetül, mit sem ér egy utazás, ha az emberek mogorvák vagy ehetetlenek az ételek. Nos, a jó hír, hogy ettől sem kell tartani Azerbajdzsánban. Bár sokan nem beszélnek angolul, mindenki nagyon lelkes és segítőkész, ha turistát lát. Az ételekről pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni: életem legfinomabb baklaváját itt ettem és köftéből, na meg jó teából sincs hiány.

Egy szó, mint száz, ha olyan különleges helyre vágysz, ahol egyszerre van jelen a múlt és a jövő, a hagyomány és a modernitás, ahol természeti és kulturális látnivalókból sincs hiány, akkor irány Azerbajdzsán!

 

 

Már követem az oldalt

X