ZónánTúl

Hol strandoljunk a nyáron? – Van élet a Balatonon túl, például ezen a hat dunántúli vízparton

Hőségben a legfelkapottabb hazai pihenőhely a Balaton, aminek partjai ennek köszönhetően tele is vannak egész nyáron. De van élet a Balatonon túl is! Hazánk vizei számos más lehetőséget kínálnak, ha strandolásról van szó. Cikkünkben kicsit kitekintünk, és körbejárjuk, mit kínál a Dunántúl.

Hivatalosan is itt a nyári szünet, elkezdődött a vakáció! Az egyetemeken is lassan véget ér a vizsgaidőszak, így aki csak él és mozog, enyhülést keres majd a nagy hőségben. Ezt a legkönnyebben pedig egy tó vagy valamilyen víz partján tehetik meg. De hova menjünk, ha nincs kedvünk a zsufihoz, vagyis szóba sem jön a Balaton vagy a Velencei-tó? Mutatjuk!

Hévíz

Először maradjunk még a Balaton közelében, és kezdjük mindjárt egy kakukktojással, a Hévízi-tóval. A világ legnagyobb vulkanikus eredetű termálvize, melynek hőmérséklete nyáron eléri a 35-38°C-t és télen sem csökken 22°C alá. A gyógyvíz számtalan, a szervezetre jótékonyan ható ásványi anyagot tartalmaz, a tó medrében található gyógyiszap pedig csak fokozza a víz gyógyító hatását. A Hévízi-tó tehát méltán híres, így nagyon közkedvelt is, de az elmúlt időszak történései miatt egyre kevesebb külföldi turista keresi fel. Arról, miért érdemes Hévízre látogatni már egy külön cikket is írtunk, ezt itt találjátok. 

Borostyán tóstrand

Kicsit távolabb a Borostyán tóstrand ígér nyugodt kikapcsolódást Zalalövőn. Itt garantált a pihenés, hiszen a zöld környezetben megbújó 35 hektáros vízfelülettel rendelkező tó partján nem kell számítani turistaáradatra. A kis zalai település strandján minden adott egy remek családi programhoz. A tó enyhe lejtése lehetővé teszi, hogy kisgyermekesek is biztonságban pancsoljanak a parthoz közel. Az úszni vágyóknak pedig a tó közepe felé érdemes venniük az irányt, ahol már több mit két méter is lehet a mélység. A füves part és a lombos fák remek lehetőséget kínálnak a napozásra és egy kis tollasozásra is.

Sárvíz-tó

Egy kicsit odébb, a hegyek között megbújva várja a hűsölni vágyókat a gersekaráti Sárvíz-tó. Ezen a strandon minden megtalálható, ami egy igazi nyári kikapcsolódást nyújthat. A fehérhomokos, tengerpartot idéző plázs vize lassan mélyül, így a kisgyermekeseknek sem kell aggódniuk. A part füves részén nádfedeles napernyők is bérelhetők, amelyek megvédik a leégéstől a napozókat. A strandolás mellett további szolgáltatások is igénybe vehetők, mint pl. a vízibicikli vagy a jetski.

Gyékényesi bányató

Ha az irányt a Balatontól dél felé vesszük, akkor mindenképp látogassuk meg a gyékényesi bányatavat. A Somogy megyében található, káprázatos látványt nyújtó tó nem csak a strandolási lehetőség miatt lehet érdekes. A tavon több sziget, félsziget és öböl is megtalálható. A 220 hektáros vízfelület nemcsak a horgászok, hanem a búvárok kedvelt helye is, hiszen a Magyar Búvárszövetség itt rendezi az országos tájékozódási búvárúszóversenyeket. A fürdőzők azonban a tó sekély részén kialakított szabadstrandon felszerelés nélkül, biztonságban élvezhetik a hatalmas víz adta enyhülést.

Deseda

Gyékényes után egy másik somogyi tavat is érdemes kiemelni. A Kaposvárhoz közeli Desedát. A tó környéke elképesztően gyönyörű, így a strandolás mellett túrázhatunk, sportolhatunk is, sőt, megcsodálhatjuk a tó félszigetén elterülő arborétumot, és ha kedvünk tartja, még sétahajózhatunk is a nagy nyári melegben. A Deseda strandja remek kikapcsolódást és felfrissülést nyújt a hőségben. Nem mellesleg a Balatontól alig több mint félórára található, így könnyedén elmenekülhetünk a tömeg elől.

Pécsi-tó

Végül, de nem utolsósorban tekintetünket irányítsuk a Mecsek vonulatai felé! A hegyek között megbújó Pécsi-tó egy igazi gyöngyszem. Az Orfűn található 72 hektáros tó csak az egyike a környék tavainak, mely az elmúlt időben igen kedveltté vált a strandolók közében. A vizek szerelmesei itt akár kenuzhatnak, kajakozhatnak is, és az egyre népszerűbb sup-ot is kipróbálhatják.

Az itt felsorolt néhány példából is jól látszik, hogy ugyan valóban a Balaton a legmeghatározóbb és talán a legkedveltebb úti cél a nyári hónapokban, mégis: érdemes felkeresni más hazai vizeket is, ha pihenésre, kikapcsolódásra és felfrissülésre vágyunk.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X