Hét eldugott, de bakancslistás kirándulóhely Nógrád megyében

ZónánTúl

Hét eldugott, de bakancslistás kirándulóhely Nógrád megyében

Nógrád megye hallatán a legtöbb embernek Hollókő neve jut az eszébe. Az UNESCO világörökség részét képező, bűbájos falut egyszer mindenkinek látnia kell, ám a régió sokkal több érdekességet tartogat. Íme hét hely, amit érdemes felvennünk a bakancslistánkra.  

Kéz-kilátó

Ha meghökkentő és egyedi kilátásra vágyunk, irány Felsőtold és a tavaly átadott Kéz-kilátó. A falu határában magasodó, fából készült installációról az jutott eszembe, hogy a „természet a tenyerén hordoz”. Az egyedi formatervezésű, akácfából készült kilátó Csíkszentmihályi Benjamin művész munkája. 

Felkeresése ideális program lehet a túrázók, családosok, vagy szimplán a csendes elmélkedésre vágyók számára. A Cserhát lankáira is gyönyörű kilátás nyílik róla, és a környéken járva érdemes további felfedezőútra indulni Hollókő felé is, amely a Kéz-kilátótól az országos kéktúra vonalán egy óra sétával könnyen elérhető. 

 

Kazári riolittufa

A magyar Kappadókiaként is ismert természeti képződményt Kazár településének határában találjuk. A hófehér, cukorsüvegre vagy habcsókra emlékeztető dombok egy 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés maradványai, amelynek törmeléke ilyen különleges formákban ért földet. A riolittufa dombok között egy geológiai tanösvény vezet keresztül, amelyet könnyűszerrel, fél óra alatt bejárhatunk. Ha pedig valaki még több tufadombra vágyik, látogasson el Rákóczibányára is, ahova szintén jutott bőséggel a puha szerkezetű, hófehér tufából.

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu 

Somoskői vár

A Karancs-Medves fennsík egyik legszebb és legépebben megmaradt várát Somoskőn találjuk, ami némiképp kilóg a nógrádi látnivalók sorából, ugyanis a névadó település Magyarország területén fekszik, míg maga a vár már a szlovák oldalon. A hely szerencsére határellenőrzés nélkül látogatható.

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu  

Somoskő szépségét jelzi, hogy az egyik legnagyobb költőnket, Petőfi Sándort is megihlette, aki 1845. június 12-én tett itt látogatást: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.”

A kövekre való hivatkozás a mondatban nem véletlen, ugyanis, ha egy rövid kitérőt teszünk, a vár mögött egy elképesztő szépségű bazalt „vízesést” találunk, amit a felszínre törő és megszilárdult láva különleges formája.

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu  

Sasbérci kilátó

Buják település határában, a 466 méteres Sasbérc tetején álló bajor stílusú torony igazi különlegesség a nógrádi kilátók sorában. Kinézetét Pappenheim Szigfrid grófnak köszönheti, aki felesége kérésére 1910-ben megépítette az épületet. Az eltolt, kétszintes kilátó földszinti részében lakott a gróf és a felesége, míg az emeleten főként vadászok szálltak meg a nógrádi erdőkben tett vadászataik alkalmával. A torony 2017-ben teljes felújításon esett át, ma a Cserhát legmagasabb pontjaként csodás panorámával várja a kirándulni vágyókat április és október között.

Ipolytarnóci ősmaradványok

Ipolytarnóc Magyarország hét természeti csodájának egyike, felkeresése szuper program lehet az egész család számára. Itt ugyanis valódi őslények nyomaival találkozhatunk; a leletek európai szinten is ritkaságnak számítanak. A park területén 20 millió évvel ezelőtt rengeteg ősállat élt, akik az erdő mélyén fekvő folyó partjára jártak inni és táplálkozni.

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu  

Ám ahhoz, hogy nyomaikat az idő megőrizze, és ma is láthassuk, szükség volt egy hirtelen vulkánkitörésre, amelynek hamuja jótékonyan megőrizte az őskori folyópart élővilágát.

A Borókás-árokban és tanösvényen tett kirándulásunk zárásaként látogassunk el a miocén kori erdőkbe, vagy pedig sétáljunk végig a fák lombkoronájában kifeszített kötélpályán, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes program lehet.

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu  

Garáb

Nógrád megye zsákfalujában, Garábon hamisíthatatlan keleti hangulattal fűszerezhetjük meg a régióban tett kirándulásainkat. Itt található a világ legnagyobb, Guinness-rekordok könyvébe is bekerült tibeti hangtála. A Samsara névre hallgató terápiás hangtál különlegessége, hogy eredeti, nepáli eljárás alapján készült. Súlya több mint 2,5 tonna, átmérője 233 cm – méreténél és erejénél fogva remek lehetőséget biztosít arra, hogy a hangtálak gyógyító, ellazító és tudatemelő hatását élvezhessük.

A hangtál egy csodaszép buddhista parkban található, ahol tiszteletadásunk jeleként füstölőt is gyújthatunk Buddha előtt és megfogalmazhatjuk legbelsőbb kívánságainkat. A park csak vezetett túra keretében látogatható, amelyre Garábon a Grabensia Apát Fogadóban lehet jelentkezni.

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu  

Szentkúti remetebarlangok

Szentkút népszerű zarándokhely, ahol már az 1400-as években is tartottak búcsújárásokat, köszönhetően a sok csodás gyógyulásnak, amik az erdő mélyén történtek. A legenda szerint 1091-ben Szent László királyunk ellenségei elől menekülve a Cserhát őserdőjén vágtatott keresztül lovával. A szakadék széléhez érve a kunok sarokba szorították és úgy tűnt, nincs menekvés. Ám ekkor megsarkantyúzta a lovát, aki égi segítségtől vezérelve átugratott vele a szurdokon. 

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu

A ló patája olyan erővel csapódott bele a sziklába, hogy annak nyomában víz fakadt fel, így született a legenda szerint a – később a pápa által is elismert – csodatévő víz forrása. Ám nemcsak a zarándokhelyként épült szentélyt, hanem a közelében lévő barlanglakásokat is érdemes felkeresni Szentkúton, amelyet a világ zaja elől elvonulni kívánó szerzetesek vájtak a sziklák falába.

Fotó: Szombati Orsolya / www.traveladdict.hu 

  

Ajánljuk még:

10 hazai kilátó, amit még idén meg kell látogatnod!

Kicsit jobban körbenézve a hazai turisztikai látványosságok között, rájöhetünk, hogy mennyire izgalmas és gyönyörű országban élünk. A hegyvonulatok, a várak és magaslatok hazánk olyan tájait tárják elénk, amiket kár lenne nem megcsodálnunk. Ezúttal olyan kilátókat gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek magával ragadó módon mutatják be természeti értékeinket, a földet, amin élünk – és amelyek talán kevésbé ismertek.