ZónánTúl

Bevettük a világ legélhetőbb városát – és javasoljuk neked is!

Bécs gyerekkorom óta a kedvenc városom. Dédnagyanyám élt itt valaha, és történeteiből egy csudavárost képzeltem el. Ültem a kis sámlin, hallgattam őt, miközben szemem előtt megelevenedett a Votivkirche, a legismertebb templom környéke, a híres utcák, a Feldgasse meg a Kapistrangasse, ahol a dédiék laktak, a lovasok a Praterben, és szinte hallottam a hegedűszót a grinzingi borozók előtt, ahol táncoltak a dédnagyapámmal. Így, amikor sok évvel később néhány hónapot az osztrák fővárosban töltöttem, olybá tűnt, mintha hazamennék.

Azóta is így érzem, szeretem a „világ egyik legélhetőbb” városát. A békésségét, a kedvességét. Az érdekes kiállításokat, a budapestihez hasonló épületeket, szeretek sétálni a tiszta utcákon, elbeszélgetni egy kávé mellett. Odahúznak a gyökerek, vagy valami más lehet a titok? Nem tudom, de ha nagy ritkán van rá mód, felkerekedek, és ha csak egy napra is, de elmerülök Bécs csodáiban. És mindig viszek magammal valakit, hogy őt is elbűvölje.

Kedves olvasó, most arra kérlek, helyezd magad kényelembe.

Készíts egy finom bécsi kávét vagy egy Kaiser melange-ot, tedd fel a Kék Duna keringőt!

És gyere velem egy rövid, bécsi kiruccanásra! Egyelőre csak a szavak és a képek szárnyán, de abban bízom, hogyha kedvet kapsz, nyakadba veszed majd a Császárvárost.

Óránként indul a vonat, kényelmesen lehet rá jegyet venni akár mobilon is. Az osztrák és a magyar vasút közösen üzemeltetett szerelvényein van külön családi kocsi a gyerekekkel utazóknak, van csöndes kocsi, ahol pisszenés nélkül élvezhetjük az utazást, lehet békésen olvasgatni, nézelődni útközben. Egyszóval mindenre gondoltak, hogy kipihenten érkezzen a látogató, két és fél óra alatt.

A vonat a főpályaudvarra fut be, ami egyben egy fényes bevásárlóközpont. Innen gyalog sincs messze a belváros sűrűje, de villamossal is odamehetünk. Érdemes venni 24 órás jegyet, azzal egész nap bármire fel lehet szállni, mert ha az ember jól választja ki az útvonalat, akkor akár városnézésre is használhatja a közlekedési eszközöket. De külön térítés ellenében városnéző villamos is van, a Vienna Ring Tram, amely az ikonikus látnivalókat fűzi fel sorban: az Operaházat, a Parlamentet, az egykori császári palotát, a Hofburgot, illetve a palota kertjét, a Burggartent, amely Bécs központi parkja és a Világörökség része, továbbá a legnépszerűbb múzeumok épületeit. Ha nem akarsz erre költeni, akkor a Schwedenplatzon szállj a 2-es villamosra, a Parlamentnél pedig válts az 1-es re! Igaz, itt nem lesz idegenvezetés semmilyen nyelven se, de a telefonra le lehet tölteni a vienna.info alkalmazását, az IVIE-t, amin keresztül szinte minden fontos és aktuális infóhoz hozzá lehet jutni magyarul is.

Érdemes kilátogatni a Naschmarktra, a piacra. Száz métereket is lehet gyalogolni a fűszerek, halak, zöldségek és gyümölcsök halmai között, az illatukat élvezni és ízelítőt kapni mindenféle náció konyháiból. Temérdek vendéglátóhely kínálja a világ szinte összes konyháját, tehát érdemes ide időzíteni az étkezést.

Szeretnéd fentről megtekinteni a várost? Látogass el a Práterbe, ülj fel az óriáskerékre.

Itt lehetőség van gyertyafényes vacsorára is egy külön kis kabinban Bécs felett forogva.

A Práter egy zöld oázis, ami egyben szórakoztató negyed, vidámpark. Itt áll a város jelképe, a 65 méter magas óriáskerék, az aljában pedig a Panoráma Múzeum, ahol Bécs 2000 éves történetéről lehet tájékozódni.

Magaslati élményt kínál a 207 méter magas Dc Tower, a város legimpozánsabb toronyháza is, vagy a 150 méteres Donauturm. De lenézhetsz Bécsre a Stephansdom tornyából is, ahová viszont nem visz lift, oda fel kell gyalogolni 343 szűk lépcsőfokon. A Stephansdom, a Szent István templom Ausztria legjelentősebb gótikus katedrálisa, Bécs város jelképe. A helyiek Steffl-nek is becézik, számunkra pedig azért is lehet érdekes, mert több magyar uralkodó is itt lelt végső nyughelyre.

A legfontosabb nevezetességeket felsorolja minden útikönyv: Schönbrunn, Hofburg, Prater, Belvedere, Mariahilfer Strasse, Stephansdom. Egy napba ennyi úgysem fér bele, válaszd a neked legkedvesebbet!

És hozzá olyat, ami nem a top 10 látnivaló, de mindenképp megéri megnézni. Ilyen például a Kunsthaus, Hundertwasser épülete, ahol a kiállítása is van. Ha a szívedet meg tudja dobogtatni az egyik legismertebb osztrák képzőművész hitvallása, akkor keresd fel többi épületét is a városban! Én nem tudom kihagyni, hogy meg ne mutassam mindenkinek ezeket, amelyeken érvényesül az „ablakjog”, vagyis minden ablak más és más. Mert minden embernek joga van (lenne) egy saját ablakhoz. Szeretem a házakba és tetejükre ültette fákat, a görbe vonalakat.

Hundertwasser szerint az egyenes vonal nem istentől való.

Ő volt az első igazi természetvédelmi aktivista, aki a művészetet hívta segítségül, hogy felhívja a figyelmet a bolygó védelmére.

Ha viszont Klimt művei varázsolnak el, ha ismerősen cseng a CSÓK, akkor a Belvedere kastély állandó kiállítását ne hagyd ki, és látogass el a festő házába, a Klimt villába. Érdemes bekukkantani a hatalmas kupolájú Károly-templomba. Az 1730 körül épült barokk templom oltára és a kupolafreskó most újra eredeti pompájában tündököl! Három éve ottjártunkkor ugyanis éppen a felújítás zajlott. Viszont ez különleges lehetőséget biztosított: a felállított állványzatra a látogatók is felmehettek, és karnyújtásnyira csodálhatták meg a freskókat. Közben hatalmas, felfújt tükörgömbökben szemlélhettük meg a templom többi ékességét.

A Hofburgban is mindenkinek van valami csemege. Akár a Sisi-kiállítás, vagy az elképesztő edénygyűjtemény, teli arannyal, ezüsttel, porcelánnal. Lenyűgöző az Nemzeti Könyvtár annak, aki szereti a régi könyvek világát. De van itt papiruszmúzeum, történeti kiállítás is – szóval bőven el lehet benne tölteni fél napot is.

Az egykori pálmaház – ma Lepkeház – is várja a trópusok szerelmeseit! Csodaszép pillangók telepedhetnek a válladra, gyönyörködhetsz táncukban, akár videóra is veheted, ahogy szürcsölik az édes nedűt a kis tálkákból.

Hosszan folytathatnám a sort az aktuális kiállításokkal, a botanikus kertekkel, sétákkal a Bécsi erdőben, a bolhapiacokkal.

Advent idején számos vásár is várja a közönséget – de tudtad, hogy a hógömb hazája is itt van?

Hétről-hétre pedig a város ingyenes programokkal kecsegtet. Ez utóbbiakról sok információt találni a Bécsifekete blogon is.

A világ legélhetőbb városa mindenképp megér egy egynapos kiruccanást! Addig pedig érdemes sokszor hallgatni Strauss-muzsikát! A zenetörténet legtöbbször játszott darabja, amelyet az osztrákok titkos nemzeti himnuszának is becéznek: a Kék Duna keringő 155 éve született, és ma is Bécsbe hívogat! Ha pedig épp nem lehetséges az utazás, a dallamok szárnyán ringatózva, a képeket nézegetve idézem fel a városlátogatásokat. Mert „A  világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.” (Szent Ágoston)

 

Ajánljuk még:

Ezt a filmet nézd meg, hogy útnak indulj a szeretet nevében!

Az utóbbi két évtizedben jelentősen megnőtt az idősfilmek aránya a kínálatban. Nem az idősekről szólnak vagy sok idős ember szerepel bennük: az idősek világát belülről mutatják meg, belehelyezve a nézőt az ő életükbe. Ilyen film volt a magyar Pilátus vagy az Unoka című filmek, vagy a nemzetközi filmvilágban az Oscar-díjat is nyert The Father (Az Apa), Anthony Hopkins remek alakításával. Ebbe a sorba illeszthető a Harold Fry valószínűtlen utazása is.

 

Már követem az oldalt

X