ZónánTúl

Ausztria java: csodahelyek elérhető távolságban

Képes utazásra invitálok mindenkit Ausztriába! Olyan kisvárosokba, mesebeli falvacskákba, amelyek őriznek valami varázslatot. Helyekre, ahol úgy érzed, egy mesevilágba érkeztél, szinte elhagyod a valóságot – és az autódat is, mert a legtöbb hely természetesen csak két lábon járható be. Köztük több az UNESCO Világörökség része is egyben.

Pürgg, a stájer betlehem

Stájerország szívében rejtőzik egy mesebeli hely, ami nekem nagyon kedves. Pürgg falucskát Peter Rossegger, a neves osztrák költő „Stájerország betlehemének” nevezte romantikus fekvése miatt. A kis mesebeli házak közt sétálva lélegzetelállító panoráma nyílik a környékre, az előttünk magasodó Grimming csúcsaira – ez volt nagymamám legszeretettebb hegye.  

 Prügg

A Szent György plébániatemplom a hegyi temetővel szintén érdekes látvány, és semmiképp sem szabad kihagyni az altemplomban az osszáriumot. A rácsos ablakokon át leshetünk be a házba, amely sok száz éves emberi csontokat őriz. A Johannes-kápolna román stílusú, 12. századi freskóival szintén említésre méltó.

  Prügg

Hallstatt, amit elloptak a kínaiak

A Világörökség részét képező várost a tópart és a meredek sziklafal közé ékelték, elragadó látványt nyújtanak az egymás fölé épített, több száz éves házak. Falakra futtatott növények, kordonos körtefák, múltról mesélő gerendák teszik utánozhatatlanná a hangulatot – bővebben itt írtunk erről.

   Hallstatt kisutcái

A városnézésen kívül megtekinthetjük Hallstatt felett a világ legrégibb, nagyjából 7000 éves sóbányáját. Ide felvonóval juthatunk fel néhány perc alatt. Aki a gyaloglást választja, a meredek úton pompás panorámában és egy lélegzetelállítóan szép vízesés látványában gyönyörködhet útközben.

 Hallstatt látképe

A településen a sóról szól minden. A sóbányát megfelelő védőöltözetben látogathatjuk meg, és a végén a sócsúszdán is lecsúszhatunk. Vonattal a tó túlsó partjára érkezik az utazó, ahogyan egykor Ferenc József is. Innen hajókázni Hallstattba a legszebb belépő!

Hallstatt mását 2012-re felépítették Kínában, luxus lakónegyedként és szórakoztatóközpontként funkcionál.

Sankt Gilgen am Wolfgangsee, a Mozart-városka

Sankt Gilgen Mozart édesanyjának szülővárosa, erre emlékezik a Mozart ház, amely előtt a hegedülő művész szobra áll. Ő állítólag sosem járt itt, de emlékét híven őrzik a Wolfgangsee parti kisvárosban.

 Wolfgangsee

A festett házacskák, girbegurba utcák mintha egy mesekönyvből léptek volna elő, háttérben a hegyek előtt csillogó víztükörrel. Hajóval vagy a tóparti zarándokösvényen eljuthatunk el Sankt Wolfgangba is, hogy a túlpartról is szemügyre vegyük a látványt. Kabinos felvonóval a közeli hegyekre kapaszkodhatunk fel, ahonnan pompás panoráma tárul szemünk elé, és szép túrákat tehetünk az erdőkben, virágos réteken. Arról, miért érdemes ide látogatni, itt olvashatnak bővebben.

Dürnstein, ékszerdoboz a Duna mellett

Dürnstein, a Wachau kapujának is nevezett városka templomának kék tornya a térség, Wachau jelképe is egyben. Ezt pillantja meg a turisták tengere, akik nap mint nap elárasztják a várost. Dürnstein felett magasodó várrom börtönében raboskodott egykor Oroszlánszívű Richárd. Jó kis kaptató vezet oda a városból, de megéri a fáradság a páratlan panorámáért! Odafentről térképként terül el szemünk előtt a Duna által a Cseh masszívum kőzetébe vájt kanyargós völgy.

 Dürnstein

A középkori városba autóval nem lehet behajtani, a szűk utcákban nem is férnének el. A tanácsháza épülete 1452-ben épült, falán olvashatjuk a városka történetét. Itt áll az is, hogy 1477-ben Mátyás király vette ostrom alá Dürnsteint.

Rust, a Magyar Királyság legkisebb szabad királyi városa

A Fertő nyugati partján ékeskedik Rust, a Magyar Királyság legkisebb szabad királyi városa. Ennek emlékeivel a városi múzeumban bőven találkozhatunk. Fertőrákosról nyári idényben akár át is hajózhatunk, rövid séta után a mesés kisvárosban találhatjuk magunkat.

 Rust felé

Gyönyörködhetünk a tengernyi gólyafészekben, szinte minden kéményen pihen egy-egy gólyacsalád. Ruszt parányi belvárosában – amely szintén a Világörökség része – majd’ az összes épület műemléki védelem alatt áll. A XVI-XVIII században reneszánsz, barokk stílusban vagy historizáló homlokzattal épült házak, szép ablakkeretekkel és kapuzatokkal, erkélyekkel, címeres és stukkódíszítésekkel igazi ékszerdobozzá teszik a várost. Ha felmerészkedünk a Szentháromság templom tornyába, felülről szemlélhetjük meg a gólyafészkeket, várost és a környéket, a nádasra néző szőlősorok garmadáját.

 Rust főtere

A városban lépten-nyomon kis borozókba botlunk. Fenyőág vagy fenyőkoszorú az ajtó felett: ez jelzi, hogy nyitva, várják a borozni vágyókat. A pincékben ott sorakoznak a hordók, rajtuk nagy koronás R jelzéssel. 1524-ben Mária királyné engedélyezte e mai napig is élő jelzés használatát. A városra történelmének érdekessége, hogy szabad városi jogát is borral vásárolta meg, mégpedig kétszer is. 1991-ben stílszerűen itt nyílt meg Ausztria borakadémiája.

Mariazell

Ismert zarándokhely, kedvelt síterep, adventi vásárára különvonatot is indítanak minden évben Budapestről – minden évszakban, mindenkinek kínál felejthetetlen élményt Mariazell. A Bürgeralpe lábainál fekvő város Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelye, évszázadok óta keresik fel a zarándokok a csodatévő Szűzanya segítségében bízva. 

 Mariazell főutcája

A bájos kisváros barokk és gótikus épületei, apró boltocskái, a hegyek karéjába ereszkedő köd misztikus hangulatú sétákra csábít. A háromtornyú bazilika a település jelképe.

 Bazilika Mariazellben

Van itt múzeumvillamos gőzössel, bányász múzeum, a gyereknek élménypark, amely a favágók életét mutatja be. Mindszenty József holttestét 1975-ben Mariazellben helyezték el, majd 1991-ben örök nyugalomra Esztergomban talált.

Reichenau an der Rax

A Rax hegység lábánál fekvő kis település klimatikus gyógyhely, a monarchia idején a bécsi arisztokrácia kedvelt üdülője volt. A parkokban zenepavilon, kellemes sétányok, gyönyörű virágok, szökőkutat kínálnak ma is felüdülést testnek és léleknek.

 

Rudolf trónörökös egykori villáját és a Reichenau kastélyt kívülről csodálhatjuk meg. A közeli Wartholz villában született Habsburg Ottó, emlékét tábla őrzi, ahogy Franz Schubert munkásságára egy méretes emlékkő utal. Utazhatunk a múzeumvasúttal, vagy felvonóval bevehetjük a körben magasodó hegyeket, ha a kis fürdőváros kellemes atmoszférája szűknek bizonyulna.

Bad Ischl, a monarchia emlékezete

Bad Ischl egy csodás kis városka az Alpok hegyei közé bújva. A legenda szerint itt szeretett egymásba Sisi és Ferenc József. Nászajándékként kapta azután a császári pár a villát, ittlétük arisztokraták sokaságát vonzotta a városkába, akik kisebb-nagyobb palotákkal, nyári lakokkal gazdagították a települést. Ekkoriban művészek is érkeztek, szívesen töltötték itt a kor neves zeneszerzői az időt – Bruckner, Brahms, Lehár Ferenc, Johann Strauss – meghatározva ezzel Bad Ischl életét.

 Császárvilla

Akik kedvelik a K.u.K. idők békebeli hangulatát, azok számára elengedhetetlen program a Császárvilla meglátogatása. A parkjában végigsétálhatunk a Gödöllő-sétányon is – a két település élénk testvérvárosi kapcsolatot ápol.  A Zauner cukrászdában megkóstolhatjuk a legendás islert, megcsodálhatjuk a Lehár-villát, bejárhatjuk a környékbeli hegyeket, a pompás vízesést.

Kirchberg in Tirol

Tirol tartomány kis hegyi települései őrzik a paraszti élet mindennapjainak romantikáját. Kirchberg parányi központjában jellegzetesen festett házak közt, kanyargós patak mentén sétálhatunk. A hegyoldalban szétszórt házak, a fenyőerőd, és a lombhullató fák színorgiája minden évszakban rabul ejtő. Nem lehet betelni a több száz éves faházak, pajták, muskátliktól roskadozó erkélyek látványával sem, a háttérben pedig csilingelő hegyi legelők, amelyek télidőn sípályává lényegülnek. Ha felnézünk, megszemlélhetjük a távolban magasodó Wilder Kaiser jellegzetes csúcsait, amelyeket A hegyi doktor című sorozatból jól ismerhetünk.

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X