ZónánTúl

A legextrább tavak Ausztriában, avagy 9 kihagyhatatlan különleges település a Salzkammerguti tóvidéken

A legfestőibb tavat gyalog érdemes körüljárni, a legismertebb tó városát „ellopták” a kínaiak, a legmélyebb tavon vitorlázhatunk, az „udvari halastóban” kellemeset csobbanhatunk. És ez csak a kezdet! Ausztria tóvidéke kristálytiszta vízzel, a tavak tükrében mosolyogva hívogató hegycsúcsokkal vár.

A Salzkammerguti tóvidék 76 kisebb-nagyobb tavából a legkiemelkedőbbeket gyűjtöttem össze. Nem volt könnyű a választás, mert nekem Ausztria nagy szerelem, nem tudok betelni a hegyek, a közéjük ékelődött gleccsertavak a suttogó fenyvesek és az illatos legelők látványával. Remek célpontok kisebb-nagyobb túrákhoz, városlátogatásokhoz, családoknak is. Jól kiépített úthálózatának köszönhetően kerékpárral is bejárható. Nézzük!

Halstättersee, a Halstatti tó, a legnépszerűbb

Talán a legismertebb tó, az ázsiai turisták körében mindenképp. Olyannyira, hogy a kisváros mását 2012-re felépítették Kínában, luxus lakónegyedként és szórakoztatóközpontként funkcionál. Ennek ellenére, vagy éppen pont ezért minden évszakban turisták hada lepi el a hegyoldalba felkúszó kisvárost. Az érdeklődést csak fokozta, hogy a nagysikerű Disney-filmben, a Jégvarázsban az itteni látványt kölcsönözték.

 

A Világörökség részét képező várost a tópart és a meredek sziklafal közé ékelték, elragadó látványt nyújtanak az egymás fölé épített, több száz éves házak. A városnézésen kívül megtekinthetjük Hallstatt felett a világ legrégibb, nagyjából 7000 éves sóbányáját. Ide felvonóval juthatunk fel néhány perc alatt. Aki a gyaloglást választja, a meredek úton pompás panorámában és egy lélegzetelállítóan szép vízesés látványában gyönyörködhet útközben. A településen a sóról szól minden. A sóbányát megfelelő védőöltözetben látogathatjuk meg, és a végén a sócsúszdán is lecsúszhatunk. Vonattal a tó túlsó partjára érkezik az utazó, ahogyan egykor Ferenc József is. Innen hajókázni Hallstattba a legszebb belépő!

Mondsee, a fenséges Hold-tó

Az Ausztriát átszelő autópályán suhanva Salzburg előtt pillanthatjuk meg a kéklő, vagy éppen smaragdzölden tündöklő Mondseet. „A muzsika hangja” című, öt Oscar-díjat nyert film ikonikus jeleneteinek forgatási helyszíne a festői tó, a Szent Mihály templom és a barokk kolostor.

A tó végén található hasonló nevű kisvárosból indulva barangolhatjuk be a környéket: megnézhetjük a látványmalmot, füstölőházat, a vasúttörténeti múzeumot. Jó idő esetén kellemes strandokon csobbanhatunk bele Salzkammergut legmelegebb tavába. A kerékpárosoknak izgalmas, alagutakkal teletűzdelt utak kínálnak remek kerekezést.

Wolfgangsee, az idilli Wolfgang-tó

A Wolfgangsee partján Sankt Wolfgang mindenkit elbűvöl.

 

A városka festett házacskái, girbegurba utcái mintha egy mesekönyvből léptek volna elő, búcsújáró templomának szárnyasoltára világhírű.

A parányi városkából fogaskerekűvel zakatolhatunk fel a Schafbergre, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező hegyekre. Gyönyörű gyalogtúrákat tehetünk a környék erdeiben, virágos réteken, hajókázhatunk a tavon. Hajóval vagy a tóparti zarándokösvényen juthatunk el St. Gilgenbe, a Mozart-városba – bár Mozart sohasem járt itt.

 

A város a nagy zeneszerző édesanyjának szülővárosa, erre emlékezik a Mozart-ház, amely előtt a hegedülő művész szobra áll. St. Gilgenből felvonóval a közeli hegyekre juthatunk fel, ahonnan pompás panoráma tárul szemünk elé, és szép túrákat tehetünk.

Traunsee, a legmélyebb tó

Ausztria legmélyebb tava a vitorlások paradicsoma. Partját csudaszép kisvárosok és számos gyönyörű kastély szegélyezi. A hegyek közé beékelődött tavat a rómaiak a „boldogság tavának” becézték, és ma is rászolgál e névre!

Az északi partján fekvő Gmunden kerámiáiról híres, megtekinthetjük a kerámiamanufaktúrát és a meisseni porcelánmúzeumot. A tó körül barangolva több tanösvény, old timer múzeum, természet- és kerékpármúzeum kínál kellemes időtöltést. A környező hegyekben páratlan szépségű túrákat tehetünk.

Fuschlsee, a halakban gazdag Fuschl-tó

Virágos rétek és zöld erdők között bújik meg a halakban gazdag Fuschlsee. Egykor „udvari halastó”-ként tartották számon, ma is jelentős a halállománya. Kellemes kicsi strandokkal vár nyáron, a környék a hegyikerékpárosoknak igazi csemege. Gyerekekkel remek témaút a törpe-tanösvény, amely gyönyörű helyeken vezet végig, a törpék történetére fűzve a látnivalókat. A tó partján álló kastély képeslapra kívánkozó, vendégmarasztaló motívum.

Attersee, a legnagyobb tó

A kristálytiszta vizű Attersee Ausztria legnagyobb tava. Gustav Klimt szívesen jelenítette meg a környéket művein. Nyáron strandokkal és élményfürdőkkel hűsölhetünk a nagy hegyek árnyékában.

A vízisportok kedvelői hódolhatnak szenvedélyüknek, a hegyek közül érkező szél a vitorlásoknak kedvez. Unterachban félelmetes szurdokvölgy, Weissenbach közelében lenyűgöző patakzuhatag ejti ámulatba a hegyek szerelmeseit. A gyerekekre is gondoltak: több, élményekkel teli útvonalat is jelöltek ki mesefigurákkal, fából faragott szobrokkal, játszóterekkel, labirintussal, alagúttal.

Altausseer see, Altausseer tó, a legfestőibb

A Holt hegység pillant le a tóra, melyet Ausztria legfestőibb tavának becéznek. A tó körül kiépített sétaúton percről-percre más látvány tárul elénk, hol a víz fölé magasodó – és megmászásra csábító – Losert, hogy a Dachstein hóval borított csúcsát pillanthatjuk meg. Az egykor a sóbányászatból maggazdagodott városka, Altausse ma a turisták kedvelt célpontja. Meglátogathatjuk a sóbányát, hajókázhatunk a tavon panorámaablakos kishajóval. A Johannes Brahms sétányon gyönyörű századfordulós villák ejtik ámulatba a gyanútlan sétálót. A legenda szerint itt komponálta a zeneszerző a Magyar táncok című művét. A környék James Bond filmek forgatási helyszínéül is szolgált.

Grundlsee, a stájer tenger

 

A kristálytiszta vizű, hosszan elnyúló tóban a környező hegyek, a Holt hegység mészkőmeredélyei nézegetik csúcsaikat. Nyáron strandolásra csábít és sétahajóval is bejárhatjuk. Tavasszal a messze híres Nárciszfesztivál egyik fontos helyszíne, a tavon vonulnak fel a hajókra szerelt virágkompozíció-költemények. A tó fölé magasodó hegyeken remek túrákat tehetünk, egy-egy hegyi hüttében megpihenve jóleshet egy pohár sör vagy tej.

Toplitzsee, a misztikus és legendás Toplitz-tó

 

A fjodszerű kis tavat jól elrejtették a hegyek, de a Grundlseetől kellemes sétával elérhető. Több film is feldolgozta a Toplitzsee történetét, mert a legenda szerint a 2. világháború végén legalább 100 láda aranyat süllyesztettek el a több mint 100 méter mély tóban. A parton álló kis vendéglő, a Fischerhütte kiállításon mutatja be a kincs utáni kutatás írott és tárgyi emlékeit. (Ezt dolgozta fel a Toplitz-tó kincse című, 1959-es film is.)

A mini kikötőből kis hajóval a túlpartra is eljuthatunk, ahol egy újabb tavacskát rejtenek a hegyek. Fejünk fölé magasodó, tekintélyt parancsoló hegyek, susogó fenyvesek, a csöndet a vízcsobogás töri meg – erre számíthat, aki a Toplitz-tóhoz és környékére látogat.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X